Site Meter

Fikon - Fikus carica


Fikon vid Lilla slottsträdgården på Läckö 2008.

Fikonträdet eller busken som tillhör mullbärsfamiljen, blir kan bli upp till 8 meter högt där de växer naturligt och blommar i juni-september. Fikon härstammar från sydvästra Asien och från delar av Medelhavsområdet där man odlar det som ett fruktträd där det varit en viktig del av kosten under flera årtusenden.

I Sverige odlar man det i zon 1 och i skyddade lägen i zon 2. De trivs utmärkt i Skåne och på Gotland om de får en vindskyddad plats. De träd vi odlar i Sverige är oftast självfertila och behöver alltså inte befruktas. Men det är inte alltid frukterna hinner mogna under vår korta sommar, om de inte odlas i växthus. Jag läste någonstans att för att veta när fikonen är färdiga att skördas så ska de hänga ner och  se ut som ´´En änkas öga och en tiggares kappa´´. Det ska alltså droppa ur fikonets öga och frukten ska vara skrynklig. Bornholmsfikonet är det mest härdiga fikonet. Det är egentligen ingen direkt sort utan man brukar kalla fikon från Danmark för Bornholmsfikon. Har man fikon som ska vinterförvaras så kan man låta dem stå frostfritt i mörker, men inte varmare en +5 grader. De behöver alltså en kylig viloperiod under vintern. De fikonträd/buskar som får stå kvar i trädgården måste ha en plats som är ordentligt dränerad.

För att få den att lättare sätta frukt så ser man till att rötterna får så litet utrymme som möjligt. Bladen är 10-20 cm långa och lika breda, handflikiga med tre till fem rundade lober, barken är grå och slät. Frukten mognar under andra året och blir då brunaktig och 5-8 cm lång.

Torkade fikonfrukter säljs ju ofta till julen, något som jag själv dock inte är så förtjust i! Fikon konserveras också och säljs  även marienerade med cognac.

På Zetas trädgård kan man förutom Bornholmsfikonet även köpa en sort som heter ´Desert King´ som tydligen ska klara temperaturer ner till -16 grader.


Hittade en bra sida om Fikon.

Fikonfrukten är en skenfrukt som består av en uppsvälld blombotten, som på insidan är beklädd med enkönade blommor. De fikon vi äter innehåller bara honblommor. Vi kan endast odla sorter som tillhör gruppen adria-fikon eftersom de bildar fikon utan pollinering och befruktning. Detta kallas att sorten är partenokarp. Smyrna-fikon å andra sidan måste pollineras av fikonsteklar som endast är 1 mm långa. Dessa steklar finns inte i Norden. Det finns flera sorter av adria-fikon som är lämpade för nordiskt klimat, men den absolut vanligaste sorten är Bornholmsfikon, som kan förekomma som andra namn i handeln. I zon 1–2 kan fikonbusken övervintra utomhus med vinter- och vårtäckning vid behov. Längre norrut förvaras fikonplantan frostfritt under vintern och får bara stå ute under sommaren. Det kan ju tänkas att fikon kan vara en växt som vi kan odla utomhus även i zon 3–4 vid ändrade klimatiska förhållanden. (Från Sr.se:s sida om Carl von Linné) 
 
Beskärning:
Bästa sättet för fikon är att klippa och styra tillväxten i solfjäderform. För vinterskyddade exemplar blir det bäst med beskärning i november. Klipp bort felriktade grenar och även de som korsar varandra. Toppa resterande grenar ovanför 5:e knoppen, som är riktad dit du vill nästa års tillväxt skall växa. Samtidigt avlägsnar du alla halvstora fikon som finns kvar, -dessa utvecklas ändå inte. (Från den här hemsidan) 

Visby botaniska trädgård 2009

Fikon vid Muramaris på Gotland 2009

Visby botaniska 2009

Beskuret fikonträd i Edvard Anderssons växthus i Bergianska trädgården 29 dec. 2009.

Google


Kommentarer
Postat av: Mariana

Egna fikon smakar jättegott,får inte många men några mogna får vi varje år.

2009-11-09 @ 19:30:39
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Mariana: Vad kul! Jag visste att ni hade fikon...

2009-11-09 @ 19:46:29
Postat av: Monica

Jag visste inte att fikon och mullbär hör till samma familj. Men för två somrar sedan plockade jag massor med stora, saftiga mullbär från ett riktigt gammalt träd i en trädgård jag hade tillgång till i England, ingen orkade med dem nu längre, och gjorde härlig sylt och marmelad och en hel del åts färska. Jag fick låna en regncape för de rasade över mig och splashade men känslan att plocka de vackra goda bären var underbar.

2009-11-09 @ 23:48:50
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Monica: Låter gott!

2009-11-10 @ 08:38:20
Postat av: Yvonne Johansson

Hejsan! Jag köpte igår på Nossebro marknad en Fikon buske, tror jag. Fikon sa dom att det var, och buskig är den. Den var inte dyr så det blir inte så stor förlust om den dör, men jag tycker det är roligt med en utmaning.Jag har en inglasad balkong där jag hängt den så länge i en korg, på väggen. På sommaren blir det riktigt varmt där, speciellt på förmiddagen när solen ligger på, så jag har rullgardinerna nere. Nu undrar jag om den kanske skulle klara av att finnas kvar där även vintertid. Dom senaste vintrarna har det varit riktigt kallt så det blir även några minus grader även på den inglasade balkongen. Hur känslig är den? Har en jordgubbsplanta på balkongen som klarade sig.

MVH Yvonne

2011-06-30 @ 09:42:53
URL: http://www.ymj.bloggplatsen.se
Postat av: Martin

Köpte två plantor från en skottkärra på Christiansö i dag. Har tänkt plantera ut dem i trädgården i Kungälv. Söderläge och med vindskydd från Norr. Bör jag låta dem växa till sig i krukor med vinterförvaring i 10 grader innomhus innan jag planterar dem ute? Mullbärsträdet har klarat sig bra och frodas medan mandelträdet har haft det tufft på samma plats.

2011-08-04 @ 20:29:30
Postat av: margareta

hej har ett fikonträd på min inglasade eltan har stått där i två vintra och mår bra av det.har annsat lite blad och gamla grenar,men nu väntar ja på att det snart ska komma några blommor så att man kanske kan få smaka på några fikon.

2011-08-24 @ 11:35:51
Postat av: darius

hi! i am interested! looking for job ! agricultural, any

2011-10-09 @ 13:30:05
Postat av: Nanna

För ett år sedan fick jag ett litet planterat skott, plantan klarade vintern på inglasad balkong Sthlm och nu är den ca 70 cm! Kul! Har ställt den ljust men inte i direkt sol, prövar långsamt vad den gillar.

2018-07-15 @ 11:47:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0