Site Meter

Rosa, Flammentanz



Flammentanz måste vara Sveriges vanligaste klätterros och är en Rosa rubiginosa-hybrid x Rosa x kordensii från Tyskland 1955. Den växer mycket kraftigt och kan i södra Sverige bli upp till 5 meter hög. Blommorna är stora och fyllda i stora klasar och blommar mycket rikligt från juni till slutet av juli den remonterar alltså inte alls. Färgen är karminröd och rosen doftar svagt.

Flammentanz är en frisk ros som är härdig (endast ´Polstjärnan´ är härdigare i Norden) och klarar lite skuggiga lägen och är mycket lättodlad så man kan förstå att den finns i många svenska trädgårdar. Rosnördar tycker dock säkert att den är för vanlig och för tråkig.
I Norrtälje har man planterat Flammentanz efter gatorna i stan. Se här.

Beskärning
Första året efter plantering ska Flammentanz inte beskäras utan låt den bilda långa vårskott som binds upp. Sommaren efter börjar den blomma så klipp den inte på våren som man gör med de flesta rosor utan man beskär istället efter blomningen.





Kommentarer
Postat av: Ulla B

Gäller det alltid att man ska beskära Flammentanz efter blomningen? Och om man har gjort fel i 25 år, tror du den får spader om man plötsligt börjar göra rätt?

2009-07-21 @ 21:53:45
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ulla B: Det är väl så att eftersom den inte blommar på årsskotten så blir det inga blommor förrän året efter på de nya skotten. Men eftersom du säkert har en stor ros med många äldre grenar också så är det inte så allvarligt...varken du eller rosen behöver få spader! Lycka till i fortsättningen!

2009-07-21 @ 21:56:52
Postat av: Ronja

Vanlig, men vacker och tacksam!

2009-07-21 @ 22:44:45
URL: http://hundramiljoner.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ronja: Ja som Volvo och mellanmjölk ungefär...fast jag vet inte om Volvo är så vacker direkt.

2009-07-22 @ 11:02:07
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Pia

Hej.

Nu då jag läst denna artikel, vet du när just denna ros skall få gödsel? Jag gav min mamma som morsdagspresent förra året, men hur skall den gödlas??

2010-05-15 @ 21:37:02
Postat av: Jan Malmström

Håller på att anlägga ett trädgårdsland på en yta som tidigare var en plan gräsmatta som mest fungerade som badmintonbana ett par gånger per år. Nu har vi alltså satt spaden i jorden och det finns inget återvändo. I änden av detta land ska jag bygga en berså och tänkte låta en klätterros "svepa in" hela konstruktionen, och funderar på Flammentanz alternativt "That's Jazz" som - vad jag förstår - doftar mer men inte blir lika stor. Några förslag, rekommendationer, kommentarer?

2010-07-14 @ 13:01:49
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Jan Malmström: Jag har inte provat That´s Jazz men jag vet att den allra säkraste klätterrosen är just Flammentanz. Den klarade vintern som gick och som gjorde att klätterrosor frös tillbaka eller helt enkelt dog...då klarade sig Flammentanz utan några skador. Tänk på att den inte remonterar och att alla rosor vill ha lerig jord i botten. Lycka till!

2010-07-14 @ 20:05:27
Postat av: Jan Malmström

Tack för snabb feedback. Återkommer med bildbevis nästa år.



/J

2010-07-15 @ 14:03:08
Postat av: Elin

Hej Mästare!



Skulle gärna vilja ha lite tips från dig om den rosen.



Jag köpte en Flammentanz i våras. I början är det ganska OK - har fått 5-6 knoppar under sommar fast inte så växter så mycket. Vet ej vad som händer, knoppar har dock inte slagit ut och den ser faktiskt lite sjuk ut med svart gren? Vet du vad som händer och hur ska jag göra?



/En förvirrad roseälskare - elin

2010-08-03 @ 11:02:48
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Elin: Rosor vill ha lera i botten av planteringsgropen och det är viktigt med dränering. Annars brukar Flammentanz vara lättodlad. Den sätter säkert fart nästa år. Den vill nog första utveckla rötter ordentligt.

2010-08-03 @ 11:25:24
Postat av: 23 årig tjej

Hej Slottträdgårdsmästaren.

Nu har jag en fråga till dig som jag hoppas du kan svara på.



Flammentanz har nu blommat i två år och skall vara tiden att beskära den. Men hur många centimetrar skall man ta bort? Hur skall man beskära den?



Häls. En 23 årig tjej

2010-08-18 @ 11:02:21
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Hej 23-årig tjej. Är det två år sedan du planterade den menar du? Den beskärning man brukar göra är att när vissa stammar blivit grova och gamla, avlägsna dem vid marken och bygga på de yngre grenarna. Annars räcker det med att klippa bort det som är visset...Flammentanz är inte så känslig och kinkig.

Lycka till!

2010-08-18 @ 11:57:21
Postat av: agneta glad amatör

Hur nära väggen ska flammentanz stå?ska den ha

spalje och hur gör man då om det ska var 50 cm från väggen som jag läst någonstans.Ska plantera rosen nu

måste man ha flera plantor eller räcker det med en?

Ska plantera nu.Vad ska jag tänka på ?

Jag har också en vit¨Mme Hardy kan jag ställa den framför flammentanz och hur långt ifrån ?

HJÄLP önskas från den glada amatören

2011-04-29 @ 09:08:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0