Silverax - Actaea racemosa
I Engsholms slottspark växer de under ett häggträd dit solen når fram endast några timmar på eftermiddagen. Det tog några år innan de började blomma så fint som de nu gör, så ha lite tålamod.
Silveraxet växer vild i Nordamerika där den trivs på fuktig skogsmark och kom till Europa i början av 1800-talet. Den räknas som halvhärdig hos oss, blir ca. 150-200 cm hög och blommar i augusti-september och doftar inte gott.
Den här perennen ska alltid planteras på våren och vill stå kvar i många år på sin växtplats. Förökas genom delning på våren. I flera böcker kan man läsa att den kan användas som solitär, men det tycker inte jag. Egentligen borde ingen perenn användas som solitär, möjligen plymspirea och pioner då. På en blåsig plats behöver den bindas upp men annars är det en mycket stadig hög perenn.
I samma släkte finns arten Actaea simplex där sorten ´Brunette´ är en mycket vacker med vita blommor och rödbruna blad och den blir upp till 200 cm hög. ´Brunette´ börjar blomma redan i juli och fortsätter in i september. Den här sorten är framtagen av dansken Paul Petersen.
Källor:
Perenner av Björn och Marie Hansson från 2008.
Perennboken av bl.a. Rune Bengtsson från 1989.
Perenner i din trädgård av Lena Månsson från 1998
CD-skivan Perenner och lökväxter.
Så glad jag blir över dina inlägg om olika växter! Siverax planterade jag förra året, vid vår entre som ligger åt norr. Total skugga alltså... Att den luktar illa har jag helt missat:( Framför Silveraxet växer det Funkia av lite olika modeller, ska bli spännande att se hur det utvecklar sig!
Ja vilken fantastiskt snygg perenn. Jag har båda sorterna hos mig. Den vanliga har blommat varje år och det blir bara fler och fler blomstänglar. Brunettan har jag haft i två år men blommorna hinner inte slå ut innan det blir för kallt. zon 5.
Bladverket är ju väldigt dekorativt i sig.
Gunilla
Höstsilveraxet tillhör mina favoriter - skir men ändå med mustiga färger.
Jag måste passa på att tacka för alla "Dagens Växt"-inlägg. De har varit perfekta under utbildningen när vi har pluggat inför tentorna i växtkunskap! =) /Helen
Den här växten har ju jag tänkt skaffa, tack för påminnelsen! De är läckra!
Åsa: Ja vita växter i norrläge är värdefullt. Lycka till med dina ax.
Gunilla: Vad synd att inte Brunette hinner blomma hos dig...men bladverket är ju vackert i sig som du säger.
HelenJ: Det var roligt att höra Helen och lycka till med utbildningen!
Anna: I maj öppnar plantskolorna...bara att shoppa silverax då Anna!
Hej
Härliga bilder att titta på i vinterkylan.Nu blir det i alla fall ljusare varje dag.
Önskar Dig en god fortsättning på det nya året!
p.s
Har du tips på bra systemkamera att fota växter o andra naturbilder? Jag funderar på att skaffa nåt i prisklassen 5-10 kkr.
Gunnar: God fortsättning själv. Vågar inte tipsa om någon kamera....är inte alltför kunnig på det det området. Har en ganska enkel kamera själv. Just nu tycker jag om att kunna skjuta en bild snabbt utan att behöva rigga en stor systemkamera...men den tiden kommer också!
Jag köpte mitt silverax -07 och det blommade så fint i en minimal kruka på balkongen förra sommaren -08 för första gången.
det är en av mina verkliga favoriter, färgen o blommorna och ja, hela uppenbarelsen.
Johanna: Vad kul...hoppas att den fortsätter att förgylla din balkong!
Tycker silverax doftar gott, åt citrushållet till. Blev glatt överraskad när jag upptäckte det och därför lite förvånad över din anmärkning. Är doften för stark, kanske? Yo
Yo: Helt ärligt...anmärkningen är inte min utan från en av böckerna som jag angett som källa..för min egen del försvagas mitt luktsinne mer och mer...vet inte vad som hänt!
Hej!
Vilken bra blogg du har, får nog fördjupa mig i den. Ang. luktsinnet så kan det vara polyper, jag saknade luktsinne i 2 år innan jag fick behandling och därmed fick tillbaka luktsinnet. Kolla!
På återseende.
;)
Hej!
Vilken bra blogg du har, får nog fördjupa mig i den. Ang. luktsinnet så kan det vara polyper, jag saknade luktsinne i 2 år innan jag fick behandling och därmed fick tillbaka luktsinnet. Kolla!
På återseende.
;)
Silverax i alla former tilltalar mig. För samplantering tycker jag blå stormhattar passar fint, de har ungefär samma ståndortskrav också (fuktigt och halvskuggigt i näringsrik jord). Underplantering med flocknäva är fint och lättskött.
Lars: Jag hade tidigare oktoberstormhatt som granne men den är lite känslig och som undervegetation har jag här både vanlig flocknäva och liten flocknäva. Håller med om att de passar tillsammans.
Hej!
Helt underbar blogg, har tagit mig friheten att länka den till min, hoppas att det är OK?
Ha dé
Kerstin: Välkommen hit. Visst, det går utmärkt att länka!
Har planerat en silverax i år, namn "Brunette". Norrläge med lite morgon-fm sol. Blommar underbart nu i slutet av september och doftar underbart, sötaktig, som att sticka näsan i en ask med fruktpastiller.
Jag har en silverax. Kan man klippa ner den på hösten?
Nä...klipp den i vår i stället. Vinterståndarna är ju vackra.