Site Meter

Hägg - Prunus padus

Den här enornt stora och vackra häggen finns inte lägre vid Långholmens badplats, den sågades bort för att få fem meter mer badstrand!!! Bilden tagen 10 maj 2015.
 
Groens malmgård
 
17 maj 2016 vid Ryssviken/Waldemarsudde
 
 
 
När häggen blommar fylls luften av den starka härliga doften. Den bästa och vackraste tiden på året är mellan hägg och syren. Då blommar de vackraste växterna och högsommaren står för dörren. Att vandra i en lummig lund där häggen blommar i maj-juni är bland det vackraste jag vet och doften är berusande. 
 
Häggen växer som träd eller stor buske och dess rötter ligger ganska ytligt och vidsträckt och växten kan skapa stora snår. Den växer mycket fort upp till 30 år för att sedan växa mer långsamt. Maxålder för en hägg brukar vara ca. 80 år om den inte förökar sig med rotskott och kan på så vis  bli mycket gammal.
 

Centralbadets trädgård

 
Vissa år drabbas häggen av den besvärliga häggspinnmalen som lindar in hela växten med sin väv och larverna kaläter växten. 2007 var ett besvärlig år i Stockholm. Växten tar dock ingen större skada av angreppet utan bildar nya blad.
Jag tycker absolut att man kan ha hägg i sina trädgårdar men att de kanske inte ska ha en  alltför framträdande plats då växten inte utmärker sig så mycket efter blomningen. Men längst bak i trädgården eller i parker är den perfekt.
Barken och den färska veden innehåller amygdalin vilket ger den dess starka lukt och bittra smak, ett effektivt skydd mot bark- och knoppätande djur. På så vis får häggen stå ifred för betande djur och även sork och mullvad vantrivs vid häggens rötter.
 
 
Häggen användes förr till slöjdvirke då den är lagom hård och kärnveden är dessutom vacker. Barken användes förr mot reumatism, gikt och frossa. Häggens bär var förr den fattiges körsbär av vilka man gjorde kräm och soppor.  Den har även använts till vin och vid brännvinskokning.
Häggen är ganska krävande vad gäller växtplats då den trivs i fuktig mullrik jord och växtplatsen bör vara ganska solig. Eftersom den inte trivs i kalkhaltiga jordar så växer den inte på Gotland och Öland.
 
Den grövsta kända häggen i Sverige finns i korsningen Dukvägen-Galonvägen i Bromma. 1978 hade den en omkrets av 2 meter och en höjd av 14 meter.  Den högsta häggen fanns 1975 i Skräcklan, Vänersborg och var då 16,5 meter hög.
Strindberg tyckte inte om häggen. När han bodde på Djurgården skrev han ´´när häggen sprider sin stank över backarna försvinner jag härifrån´´.
 
 



Källa:  Träd och buskar av Ingmar Holmåsen

Register för Dagens växt
.

Kommentarer
Postat av: Åsa!

Hade ingen aning om att vi inte har hägg på Gotland. Jag har trott att det varit hägg som blommat så vackert på våren, vad har det då varit för träd/stora buskar?

2009-01-26 @ 17:37:14
URL: http://bitihopdax.blogspot.com/
Postat av: Elisabet

Det finns absolut ingen doft som gör mig så svindellycklig, som blommande hägg!



När jag var liten hade vi en gunga alldeles ovanför en slänt ner till sjön. I slänten, kanske tre meter från gungan, stod en hägg.



Och så gungade man hööööögt, höööögt och kunde NÄSTAN nudda tårna i grenverket och det var hur ljuvligt som helst.



När jag blev äldre, tog jag in kvistar med hägg och ställde vid sängen. Det skräpade nåt hemskt .., men åååå, vad det doftade gott!

2009-01-26 @ 17:39:36
URL: http://www.cikoriatva.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Åsa: Kolla det i vår! Det har alltid hetat att hägg inte finns på Gotland och Öland...men jag är också lite tveksam. Du har en uppgift i vår Åsa!

2009-01-26 @ 17:40:03
Postat av: Anna

Tackar för de fina bilderna - nu längtar jag ännu mer till våren!

2009-01-26 @ 17:52:59
URL: http://sy.lugnagatan.net
Postat av: Kersti

Jag riktigt känner doften av hägg när jag ser dina bilder. Underbart. På landet har vi en hägg som blåst omkull men liggande har den fortsatt att växa och massor av skott har nu gjort att det blivit som en ogenomtränglig skog, en vit kulle om försommaren.

2009-01-26 @ 21:14:16
URL: http://plommenad.blogg.se/
Postat av: Åsa!

Jag får fota när de blommar, så får du svara på vad det är för träd/buske! Hjälp mig komma ihåg det när vi närmar oss den vackraste av årstider!

2009-01-26 @ 21:40:47
URL: http://bitihopdax.blogspot.com/
Postat av: Carina

Grannen sågade ner sin jättehägg, mitt i blomningen, när jag var i tolvårsåldern. Jag grät och var otröstlig. Det var "mitt" träd och "min" doft, tyckte jag.

2009-01-26 @ 23:47:54
Postat av: Mari Anne

Takk for nydelige bilder og informativ tekst. Jeg leser din blog regelmessig. I Norge er vi en gruppe bloggere som kaller seg "Hagegale". Vi har en utfordring gående: "Vis fram bilde nr 6 i mappe nr 6 fra bildemappa på pc-en, og fortell historien bak bildet." Tar du utfordringen?

2009-01-27 @ 09:35:26
URL: http://heltpajordet.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Anna: Vi längtar på...



Kersti: Häggen ger inte upp så lätt. Nu får ni fortsätta att njuta av den.



Åsa: Ska bli spännande att reda ut det där.



Carina: Jobbigt!



Mari Anne: Sitter på jobbet med min lilla dator där jag inte har så mycket bilder. Vi får se vad jag kan åstadkomma hemma sen. Ha det gott i väst!

2009-01-27 @ 15:40:02
Postat av: Inger R

När vi byggde hus i Småland så sparade vi två stora häggar, en på vardera sidan om huset. Dom doftade underbart även om jag oftast var förkyld just då. Inte kopplade jag förkylningen till häggarna, inte förrän jag en dag kom hem från jobbet, häggarna hade slagit ut, jag rusade fram o stack näsan i en blomklase för att riktigt insupa doften vilket resulterade i färd till akuten.



Så tyvärr, ingen hägg i vår trädgård numera.

Men visst finns det väl hägg på Gotland, eller minns jag så fel? Red ut det Åsa, så är du snäll.

2012-05-17 @ 08:09:02
URL: http://ingerr.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0