Site Meter

Fågelbärsträd - Prunus avium



Fågelbärsträd borde användas i alla större trädgårdar och parker för dess skönhet i maj då trädet blommar, men även för bladens vackra höstfärger. I Engsholms slottspark finn några enstaka vilda fåglebärsträd i en backe vid parkeringen.

Fågelbärsträd används ofta som ympunderlag till olika sorter av de odlade söta körsbären (Bigarråer). Jag läser i Ingmar Holmåsens bok Träd och Buskar att det råder delade meningar om trädet är ursprungligt vildväxande i Europa eller om det har införts från Asien.
Trädet blir upp till 20 meter högt och rötterna är grova och utbredda. Det växer fort upp till fyrtioårsålder för att sedan stanna av och trädet blir sällan äldre än 100 år.

Växtplatsen bör vara solig, näringsrik, fuktig och kalkhaltig. Fågelbärsträd trivs  dock inte att stå i fuktig mark utan växer ofta i sluttningar I Sverige växer trädet vilt upp till Värmland-Uppland och är häridigt upp till zon 4. Trädet växer ofta insprängt i skogar och bildar sällan egna täta bestånd, men på västgötabergen ska de dock finnas i stora bestånd av fågelbärsträd.

Den teakliknande veden används till möbelfaner och Chippendalemöblerna tillverkades av Prunus avium.  Även i och svarvnings- och bildhuggeriarbeten användes fågelbärsträdets ved.
På gamla träd spricker barken ofta upp och ofta angrips fågelbärsträdet av blåsvamp som ger upphov till täta samlingar av skott, häxkvastar. Det drabbas också ofta av gummiflöde som är en bateriesjukdom som ibland kommer av felaktig beskärning som utförts vid fel tidpunkt eller att man lämnat stubbar av grenar man sågat av.
Höstfärgen på löven är vackert från gul, orange till vinröd.

Trädet blommar i maj och på hösten bär trädet de saftiga och söta stenfrukterna som fåglarna älskar.
Sorten Prunus avium ´Plena´ har fyllda blommor.

Kuriosa - från boken Träd i Stockholm:
Prunus är det latinska namnet på körsbärsträd i allmänhet. Avium betyder ´´fåglarnas´´ och syftar på trädets bär som fåglarna älskar. Bark, blad och körsbärskärna har en bitter smak som efter tuggning blir mandelsmakande. Då bildas bittermandelolja, druvsocker och blåsyra vilket är ett gifitgt ämne och överdriven konsumtion av t.ex. bittermandel kan medföra förgiftning.

Från www.eplanta.com
Sortegenskaper
Fågelbär förökas med frö som stratifieras 2-4 månader och sedan sås ut så tidigt som möjligt på våren.
E-materialet härstammar i huvudsak från några frökällor i Skaraborgs län och torde för närvarande utgöra det härdigaste materialet som finns att tillgå på marknaden. Härdig i zon 4-5. I såväl Öjebyn som Röbäcksdalen har plantor från de frökällor som provodlats, hittills klarat sig överraskande bra, dock med skador, även om variationen är stor.
Under de senaste åren har ett ympfröplantage anlagts med utvalda moderträd från med utvalda moderträd från Skaraborg, Dalarna och Uppland för att ytterligare bättra på härdigheten och öka jämnheten i avkomman.

Bilderna i inlägget är taget den 6 maj 2009 på Vidängsvägen här hemma i Bromma.






Kommentarer
Postat av: Skogseva

Eja, vore vi där! I maj alltså. Vi har tre fågelbärsträd och de är verkligen ljuvliga när de blommar. I år gav de dessutom mängder av frukt. Maken och jag åt bären på grenarna längst ner, getingarna på trädens mellanparti och fåglarna högst upp - alla var nöjda och glada!

2009-12-07 @ 17:45:59
URL: http://skogseva.blogspot.com/http://
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Skogseva: Så fint när alla är nöjda!

2009-12-07 @ 18:21:35
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Lillebeth

Hur ska jag veta om det är fågelbärsträd jag flyttat från skogen? Får väl ta en blomma i vår och jämföra med dina bilder.

2009-12-09 @ 09:02:34
URL: http://vidbergetsfot.blogspot.com
Postat av: Victor Hugo Romano

hej !

Det var allra bästa som jag har sett !!!

Hälsnin

Victor

2010-01-30 @ 20:07:31
URL: http://http:
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Victor Hugo Romano; Fint att du gillar det!

2010-01-30 @ 20:17:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0