Site Meter

De sämsta växterna enligt Zetas trädgård

Prunus ´Kanzan´

 

Zetas trädgård i Stockholm är väl den bästa plantbutiken i den här delen av landet och jag handar de mesta av slottsparkens växter där. I katalogen betygsätter de alla växterna och jag har letat ut de växter som anses som ´´icke odlingsvärda´´. Så här förklarar de minusväxterna:

 

Det finns många bättre sorter för alla lägen, men ändå har det planterats för
många exemplar av denna växt. Bristerna är uppenbara: växten har t.ex. kort blomning, är ful efter blomningen,
har rotskott, ointressant bladverk utan höstfärg, är mottaglig för svamp och virussjukdomar. Exempelvis
rosen ’Nina Weibull’, gullrips, häckkaragan, rosenmandel, silverbuske, vanlig bergtall.

 

Ros ’Nina Weibull’

Ros ’Heidelberg’, busk- och klätterros

Caragana arborescens, E, häckkaragan(sib. ärtb.)

Spirea x vanhouttei, bukettspirea

Cornus alba ’Sibirica’, korallkornell

Fraxinus excelsior, ask

Prunus ’Kanzan’ (praktkörsbär)

Prunus ’Kiku-shidare-zakura’, japanskt hängkörsbär,

Prunus triloba, rosenmandel, rosa

Ribes aureum, gullrips

Salix x pendulina ’Elegantissima’, fontänpil

Salix x sepulcralis ’Chrysocoma’ (’Tristis’), kaskadpil

Pinus mugo, bergtall

Taxus ’Hicksii’, gles, (med giftiga bär)


Dagens låt

.

 


Kommentarer
Postat av: HelenJ

Jag var på Zetas för allra första gången nu i helgen och imponerades stort. Det är den mest välsorterade och också mest välorganiserade plantbutik jag någonsin besökt. Möjligtvis lite dyr, men det finns väl anledning till det. Tyvärr har jag ca 50 mil dit, så det lär inte bli så många besök. Det enda jag fick med mig därifrån den här gången var deras katalog, och jag läste också om deras kategorisering, från "Förmer än utsökt" till "Rekommenderas ej". Bra för de som inte är experter själva, så man slipper köpa växter som man sen blir besviken på!

De flesta på minuslistan kan jag nog hålla med om också....

2009-08-04 @ 22:28:05
URL: http://gronafunderingar.blogspot.com
Postat av: Malin

Jag ska till Zetas imorgon för första gången... Men... jag har korallkornell hemma och är faktiskt väldigt nöjd! Jag tycker den är jättfin på hösten med bara röda grenar. Tålig också. Men det kanske finns bättre som sagt. Tur att smaken är som baken!

2009-08-04 @ 22:33:58
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

HelenJ: Zetas är mycket bra och caféet har ljuvliga mackor...



Malin: Man bestämmer ju själv vilka växter man ska tycka om. Är det friska och man trivs med dem så behöver man inte bry sig om Zetafolket.

2009-08-04 @ 23:32:48
Postat av: Camellia

Jag måste också försvara korallkornellen – den är ju urläcker med sina röda, bara grenar när allt annat är gråbrunt. Står sig bra mot snö dessutom (som vi inte har här, kanske är det en förutsättning...). Fast det kräver nog sin man/kvinna att plantera den på rätt ställe för att få en fin effekt (ska där snabbt tillägga att jag inte kan stoltsera med att vara upphovsma till mina). Fast just sorten Sibirica kanske har andra krämpor som min sort inte har...

Postat av: The Intercontinental Gardener

Zetas är verkligen en härlig plantskola och caféet var också trevligt. Men jag har väldigt svårt för dessa ragnordningar av plantor; "förmer än utsökta" plantor, vad är det (förutom att dessa är svåra att föröka med andra sätt än delning = lättare för plantskolor att ta betalt eftersom de är svåra att få tag i på andra sätt)? Nästan alla växter kan vara hur fina som helst när de växer på rätt ställe, och väldigt ordinära växter kan vara en underbar upplevelse kombinerat med rätta kompanjoner... Och likadant, dessa "förmer än utsökta" kan bli riktigt tråkiga, när de kombineras med fel plantor eller raddas alla i samma trädgård. Jag hade en bekant i Stockholm som trodde att en fin trädgård är lika med hela ++++ listan från Zetas - oj vad fel det blev, men samtidigt, hon var själv väldigt stolt och nöjd med sina "exklusiva" val :-) Jag tycker att enda anledningar för att inte rekommendera växter ska vara just de horikulturella, alltså att de blir lätt sjuka, sprider sig vansinnigt etc. Annars är ju smaken som baken, som Malin också säger! Oj, vad långt det här blev...

Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Camellia: Jag tycker att en sådan där lista är mycket bra då det gäller att varna för växter som lätt blir utsatta för svampangrepp och andra besvärligheter men att slå ned på något för att man tycker de ser tråkiga ut tycker jag är fel. Smaken är ju otroligt olika bland trädgårdsmänniskor.



The Intercontinental Gardener: Jag hade tänk göra ett inlägg som handlade just om ´´för mer än utsökt´´ men du har lyckats förklara det mesta jag ville säga redan. De fyrstjärniga växterna är ofta svåra att odla, det har många gånger dålig härdighet och är omtålga på många sätt. Det fina är alltså om man lyckas få dem att trivas....då blir det stor lycka. Jag tycker självklart att det är spännande med nya lite annorlunda växter men det är också mycket viktigt att de klarar vårt klimat och att de passar in i sammanhanget. Zetas är mycket bra men det kan bli lite snobbigt ibland.

2009-08-05 @ 17:39:26
Postat av: Staffan H

Och jag som har 6 st Nina Weibull i min trädgård! :-)



Nåja, i år köpte jag faktiskt två Queen Elizabeth också och snart går de i blom för första gången. Ninorna Weibull har blommat flitigt ett tag nu. Får åka till Zetas och botanisera någon gång.

2009-08-11 @ 00:19:02
URL: http://staffanhuss.wordpress.com
Postat av: Annchristine

Hej.

Såg att Zetas trädgård svartlistat korallkornell. Tycker absolut inte som dem. Cornus har många +.

Korallkornell Cornus alba 'Sibirica kan är väldigt vacker på vintern med sina röda grenar ( bör tänka på att ta bort äldre skott så den korallröda färgen bibehålls. Super att ha i blomsterbinderi, flätning av korgar, koner etc.



Har jag ritat någon plantering sätter jag ofta in någon kornell art som insynskydd, buller skydd tillsammans med vintergröna växter men även ihop med forsythia och ginnalalönn.



Under 70-talet förekom massplanteringar med kornell och bergtall och många som var med då blev därför trötta på den. trots det är den väldigt användbar speciellt uppe i norra Sverige där man behöver tåliga växter.



Alltså är det inte växten det är fel på utan snarare hur den den sätts in i en växtkomposition.



Tycker att man inte skall svartlista någon växt utan istället fundera på vilken funktion växten kommer att få.

2009-08-17 @ 01:17:17
Postat av: Lars

Visst kan man diskutera rangordingar av växter. Dock, om man pratar om växter till en trädgård kan det ändå vara befogat, eftersom utrymmet är begränsat och det gäller då att välja växter med så många företräden som möjligt. När det gäller större parker så är det inte lika kinkigt och då kan till exempel härdighet och lättskötthet vara att föredra. Till exempel skulle nog gullrips ha svårt att få en plats i en trådgård av mig, däremot kan nog både den och måbäret användas för att skapa volymer i blandade buskage i en park eller i en vindskyddsplantering.

Korallkornell är en utmärkt buske - om den planteras på rätt ställe. Korneller växer i naturen i fuktiga omgivningar, vid sjö- och älvstränder etc. Det är också där den förvildar sig när den får välja och då ser den oftast väldigt fin ut. I planteringar kan den ofta angripas av kvistdöd (kvistarna svartnar och vissnar) och jag gissar att det beror på att den står fel placerad, för torrt och soligt helt enkelt. Vanligen så har man inte den fuktiga typen av mark i sin trädgård, tyvärr.



Att dra ner ask till kategorin av ej odlingsvärda träd är väl också att ta i. Jag kan hålla med om att honträden blir skräpiga, men en väl utvecklad ask är ju en prydnad - i en stor trädgård, allé eller park.

2009-08-17 @ 10:43:36
Postat av: Kalle B.

Att asken är med på listan beror sannolikt på att dom dör i snabb takt i askskottsjukan - i övrigt är det ett mycket odlingsvärt träd

2009-08-22 @ 21:36:02
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Staffan H: Om du gillar dina Nina så är allt bra Staffan...ingen ska bestämma vad som är vackert eller inte...om nu som sagt inte växterna är känsliga för svamsjukdommar mm.



Lars: Jag tycker att det är bra att man börjar titta på andra buskar och träd än de vanliga 60-70-tals växter som blivit så självklara i parker. Att våga lite hör ju också till trädgårdsodling men jag håller också på att använda härdiga växter. Asken är som Kalle säger hårt drabbad av askskottssjukan och på Gotland där jag just varit är problemet stort liksom på fastlandet.



Kalle B: Som sagt så är askskottssjukan ett stort problem i Sverige nu.

2009-08-22 @ 23:24:27
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Ulf

Betygsystemet ska helst läsas som förslag tycker jag, inte som en absolut rangordning. Med det synsättet blir en +++ eller ++++ något som är ovanligt intressant/vacker. Därför får en vanlig liljekonvalj + medan dito med gulrandiga blad får +++. Den senare är ju betydligt mer intressant än den första som invaderar i miljoner. Men båda är ju vackra och doftande!

Betygen hjälper en alltså att hitta speciella varianter och arter i det stora utbudet mer eller mindre vanliga växter. Om man inte är intresserad av det kan man i stort sett bortse från betygen.

Vad gäller korallkornellen så har det allt varmare klimatet senare år gjort att den numera drabbas av svampsjukdom i (södra) Sverige och man bör därför välja bättre alternativ (som Cornus sericea 'Farba' E).

2009-11-02 @ 16:35:58
URL: http://tantonorra.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ulf: Mm så är det väl trots att jag för allt i världen inte skulle kunna betygsätta en liljekonvalj med gulrandiga blad högre än den rena arten som är gudomlig i sin enkelhet. Jag motsätter mig den förädlingshysteri som nu råder. Ju märkligare och annorlunda växten är desto högre betyg får den. Alltså ska betygsystemet bara läsas av ivriga växtsamlare...



Intressant angående korallkornellen...det visste jag inte, tack för den informationen Ulf.

2009-11-02 @ 17:03:27
Postat av: Daniel Karlsson

Detta var det dummaste jag läst på länge inom området. Vi har såväl GULLRIPS som SILVERBUSKE. Vi människor här älskar dom - Humlorna avgudar dom i maj och dom är bland det bästa vi har i vår trädgård.

Jag rekommenderar dom mycket starkt - av många skäl.

2011-05-13 @ 09:27:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0