Site Meter

Porslinshyacint - Puschkinia scilloides



Porslinshyacinten är med ett slitet uttryck här bland mina växtinlägg, en av mina favoriter, i varje fall bland de blommande vårlökarna. De bildar med tiden vackra och ibland täta mattor och den växer vild på steniga ängsmarker i Asien.
Hos oss kan det odlas i hela landet. Blommorna är vita till ljust blå med en mörkare blå mittnerv och den blommar i april-maj, de porslinshyacinter på bilderna blommar just nu i Bergianska trädgården här i Stockholm.

Blommorna blir 10-15 cm höga och de här lökväxterna passar perfekt som undervegetation i planteringar. Den trivs bäst på en solig och varm växtplats och i sandblandad och väldränerad jord. Man sätter löken i september-oktober på ett djup av ca. 10 cm och med 5-10 cm avstånd.
Artnamnet scilloides kommer av det vetenskapliga namnet på släktet blåstjärnor, Scilla, och latinets -oides (liknande), och betyder 'lik en blåstjärna'.
Likheten med persisk blåstjärna gjrode att jag blandade ihop dessa två vackra vårlökar men nu ska allt vara rätt, se bilden nedan av den persiska blåstjärnan.
 
17 april 2017 i Bergianska trädgården


Persisk blåstjärna - Scilla mischtschenkoana
Skillnaden är att Puschkinia scilloides, porslinshyacint, har gult pollen och sammanvuxna kalkblad, Scilla mischtschenkoana har blått pollen och fria kalkblad.





Kommentarer
Postat av: Karin A

De är onekligen lätta att förväxla! Jag tror att jag har båda men hos mig har Scilla mischtschenkoana blommat tidigare än porslinshyacinten. Härliga bilder! Jag hade absolut kunnat tänka mig ett hav av dessa...

2009-04-13 @ 17:18:54
URL: http://uteochinne.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Karin A: Den persiska scillan är den som är tidigast...är lite yr av ihopblandningen av dessa sorter just nu...men nu ska allt vara korrekt. Jag gillar också hav av blommor...av alla sorter!

2009-04-13 @ 17:35:25
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: HelenJ

De är helt underbara båda två! Nu vet jag vilka lökar jag bara måste skaffa i höst....

2009-04-13 @ 17:44:43
URL: http://gronafunderingar.blogspot.com
Postat av: The Intercontinental Gardener

Den där bilden med eken och porslinsscillamattan skulle kunna vara från min trädgård i Sverige... jag älskar dessa små liv, som kommer upp bland klippor och ekar där. Så sirliga men totalt tåliga! Och förökar sig så otroligt mycket.

Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

HelenJ: Nu längtar du till höst då?



The Intercontinental Gardener: Jag håller med dig!

2009-04-14 @ 17:08:36
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0