Site Meter

Anläggaren


Mitt i den här ytan stod den stora Pinus strobus som Trädmästarna tog bort i januari, nu har vi minskat ner stubben så mycket det går och lagt på stora mängder jord. Här ska nu sås blomsteräng och i höst kommer jag att plantera scilla, porslinhyacinter mm. så att de får bilda stora mattor här.

Som ensam trädgårdsarbetare i en slottspark måste man utföra alla möjliga trädgårdsarbeten t.ex. driva upp sommarblommor från frö, odla grönsaker, vår- och höststäda, beskära, klippa gräs, rensa ogräs, vattna mm.
När vi drev vårt familjeföretag bestod en stor del av arbetet att anlägga trädgårdar och då planterade man träd, buskar och perenner. Först när jag kom till slottsparken för elva år sedan började jag odla grönsaker och driva upp sommarblommor från frö.

Visst är det spännande att se hur både grönsaker och sommarblommor utvecklas från frö till planta....men när jag får jobba med jord och anläggning, när jag får en kratta i handen och stora lass med jord framför mig känns det som att komma hem lite. Då är all osäkerhet borta, den osäkerhet som ibland kan infinna sig inför grönsaksodling och späda sommarblomsplantor som kämpar i för varma/kalla/mörka/ljusa utrymmen och som har  rötter som trådar.

Det är en annan känsla att plantera träd och buskar som inte är så ömtåliga för väder. Jag tycker om det varierande arbetet i slottsparken och jag lär mig hela tiden men man har ju sina favoritsysslor och de arbeten som jag trivs bäst med är förutom att anlägga planteringar mm. är all slags plantering, beskärning.....och att lukta på blommorna!

Skåneresan vecka 20
Jag har nu konstaterat att jag missar äppelträdsblomningen i Kivik vecka 20, i Lund blommar plommonträden för fullt och äppelträdens blomknoppar är på gång. Men hur som helst så kommer jag att befinna mig på resa i vårt land i den absolut vackraste tiden och det ser jag mycket fram mot.

Dagens låt
.


Kommentarer
Postat av: HelenJ

Skåneresa v20 - då bara måste du komma till Norrvikens Trädgårdar! Det är sista veckan vi är där innan vi går ut på LIA - och planteringen av sommarblomsrabtterna kommer att vara i full gång. Du uttryckte ju intresse av att se min fjärilsrabatt...

Jag kan nog hålla med dig om att det är plantering och beskärning som är det roligaste i trädgården, om man nu måste gradera. Eller fel - det allra roligaste är att få vara ute i friska luften och jobba! =)

2009-04-21 @ 19:50:15
URL: http://gronafunderingar.blogspot.com
Postat av: Åsa!

Jag trivs också bäst när jag kan få gräva, ruska torv och kärra jord ur komposten. Känns lite rejälare än pytteplantor som blir brända i vårsolen.

Jag tycker det är jättekul att så frö, se dom gro, men sedan brukar det gå snett någonstans på vägen (för mycket sol, för lite sol, för mycket vatten, öken torka...)Det brukar sluta med att jag får kraftiga fina plantor av mamma som alltid har för många:)

2009-04-21 @ 19:55:53
URL: http://bitihopdax.blogspot. com
Postat av: Anonym

Försöker röja och sortera bland travarna med papper, tidningar, komihåglappar, cdskivor, böcker text o noter, tomma fröpåsar mm ......... i arbetsrummet.

Ett ändlöst eländigt skitjobb, en lövblås skulle sitta fint!

Jag ger upp nu det är trevligare att dona lite med småplantorna och vänta in våren:)



2009-04-21 @ 22:08:41
Postat av: billan

Hej igen!

Det var bara jag som städade arbetsrummet, men adressen försvann. Min dator och blogg verkar ha fått ett eget mystiskt liv / billan

2009-04-21 @ 22:17:21
URL: http://auroraborealis-1.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

HelenJ: Då måste jag ta mig tid att stanna en stund i Norrvikens trädgårdar.



Åsa: Problemet är nästan alltid att man odlar i fel utrymmen, har man ett växhus med rätt temperatur, fuktighet mm. så blir problemen mindre.



billan: Ja nu väntar vi in värmen som tydligen ska komma till helgen. Lycka till med röjet...

2009-04-22 @ 07:15:56
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Lena

Nejnej det verkar vara Lund som har ett mikroklimat som inte liknar resten av Skåne! Vid kusterna har vi flera veckor kvar innan äppleträden får för sig att börja blomma.

Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lena: Aha..vad bra. Jag vet att det är stor skillnad på västra och östra Skåne men jag ingen koll på hur stor skillnaden verkligen är. Då kanske det finns hopp om att se någon blomma ändå. Tack för det positiva meddelandet Lena.

2009-04-22 @ 08:30:23
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Staffan H

Vi har alla våra favoritsysslor inom respektetive yrke. Att lukta på blommorna då och då är inte fel det heller. :-)

2009-04-23 @ 00:08:29
URL: http://staffanhuss.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0