Site Meter

Ordning och lekfullhet

Ibland när man läser böcker så hittar man text som träffar en starkt. Nu handlar det om trädgård igen och när jag läser Ingela Bendts fina bok ´´Refugium´´ (kommer en recension framöver) om Hans Drost som har sin kolonilott i Eriksdalslunden så berättar han något som jag brukar tjata om.
Kontrasten mellan det tuktade och det vilda gör en trädgård både spännande och lugn.

Villa Drost i Eriksdalslundens koloniområde (13 kvm och trädgården 237 kvm)


Så här skirver Ingela Bendt om den gamle landskapsarkitekten Drosts tankar:

Det finns inget vackrare än spelet och spänningen mellan tutktat och friväxande, enligt honom. Det är väldigt tilltalande. Det går inte att göra ett sofistikerat arbete i en trädgård om den inte också tuktas. Det är fascinerande med denna konstart. Om allt är friväxande finns ingen kontrast. Om man inte har något tuktat blir det lätt ett virrvarr. Det går lätt att överföra till hur mänskligt liv levs. Precis som i trädgården behövs både ordning och lekfullhet.

Skånegårdens trädgård på Skansen

Vår egen slottspark med måbärsbollar.


Nu pratar vi alltså inte om att ta fram häcksaxen och göra bollar av alla prydnadsbuskar i trädgården som många gör utan att ha välklippta häckar (och några bollar då...) någonstans inne i trädgården....inte bara runt tomtgränsen. Jag tycker att det är mycket effektfullt med en nyklippt liguster- eller buxbomhäck mitt i en lite vildvuxen trädgård och som bildar spännande rum. För att få den där riktiga kontrasten bör man ha småbladiga häckar som just liguster, buxbom eller kanske måbär.

Men det är ju med trädgård som med allt annat som ska vara vackert för ögat, vi har olika tycke och smak om hur vi ska utforma våra trädgårdar. Vill man göra bollar av allting i trädgården så ska man göra det och vill man forma buxbomen till tuppar  eller kyrktorn så ska man göra det också.
Nu är inte jag någon ´´gräsmattsmänniska´´ men jag erkänner att man får fram lite av den där kontrasten mellan tuktat och det vilda när gräsmattorna är nyklippta.

Jag minns en gång när vi hade vårt familjeföretag och jag kom till en kund som ville att jag skulle klippa bollar av de flesta av hennes buskar i trädgården, bl.a. forsythia. Jag nekade till att göra det jobbet och åkte därifrån, jag ville inte förstöra mitt rykte.

Kommentarer
Postat av: Claus

Jag håller med dig. Det är som två sidor på samma mynt. Det hör samman i sin helhet. Sedan gäller det att få den spännande balansen. Nog så svårt /Claus

2008-09-17 @ 11:33:37
URL: http://lotten5.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Claus: Visst är det en konst att få till den där både harmoniska och samtidigt spännande och vackra trädgården.

2008-09-17 @ 16:02:07
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Ruben

Mycket intressant inlägg som verkligen tål att tänka på. Det känns som jag lärde mig något idag! Livet är fullt av överraskningar!! :-) /Ruben

2008-09-17 @ 17:56:59
URL: http://ruben.tradgardsblogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ruben: Som bloggläsare lär man sig något varje dag...jag har också lärt mig något idag.

2008-09-17 @ 18:59:54
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: johanna

folk som formklipper både forsythia, spirea och björkar blir jag så trött på. det är ju inte vackert för fem öre, bara skitfult och växtförstörelse!

2008-09-17 @ 19:49:13
URL: http://meramest.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

johanna: Mm..sånt gillar vi inte!

2008-09-17 @ 21:22:04
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0