Site Meter

Gulltörel - Euphorbia polychroma

 
 

Gulltörelns blommor är mycket oansenliga, den lysande gulgröna färgen kommer från växtens högblad och har samma funktion som en blomma, att locka till sig insekter för pollinering. På hösten får hela växten en vacker kopparröd färg. Alla växter av törelsläktet innehåller en giftig vit mjölksaft i stjälkarna.

Gulltöreln blommar i maj-juni och blir ungefär 50 cm hög, har en förgrenad jordstam som långsamt växer ut i sidled och bildar runda tuvor. Den växer vild i Mellan- och Sydosteuropa, har bra härdighet hos oss och trivs i sol eller halvskugga. Den passar i stenpartier men även i större planteringar och som de flesta perenner vill den ha väldränerad jord och jorden bör vara ganska näringsrik för att den ska trivas riktigt bra.

Jag har delat den på sensommaren och kommer att fortsätta med det eftersom den här växten verkligen lyser upp planteringarna länge på våren. Nu tillhör den dock de perenner som tycker om att stå orörda på sin plats så man bör helst inte flytta runt eller dela dem alltför för ofta. Jag hade otur att plantera om den där jag inte visste att det kom påskliljor vilket gjorde att de knappt märktes bland de gula vårlökarna. Påskliljorna fick flytta på sig! Passande grannar är i stället tulpaner (inte gula då) och kirgislök.
 
 



Förökning

Förökning kan ske genom delning, med sticklingar och frö. Äldre exemplar kan delas på sensommaren när blomningen är avslutad. Sticklingar kan man ta på våren innan skotten har bildat blomknopp. För att få stopp på flödet av den vita mjölksaften låter man sticklingarna stå en kort stund i ett glas med ljummet vatten. Sätt sedan sticklingarna i en kruka med sandblandad jord och täck dem med en plastpåse.
(från CD-skivan Perenner och lökväxter)

Några sortnamn av gulltörel:
  • Candy - mörkröda inslag i bladverk och stjälk och blir 60 cm hög.
  • Lacy - vitstrimmiga blad och limegul blomma, 50 cm.
  • Senior - gul, 50 cm

Källor
Perenner - våra trädgårdsböcker av Marie och Björn Hansson
Perenner i din trädgård av Lena Månsson och Bertil K Johanson
CDrom-skivan Perenner och lökväxter
 
Google

.

Kommentarer
Postat av: Kristina Djurfors

Tack för hjälpen jag har en fantastisk vacker gulltörel men ville ha den på fler ställen kan inte så mycket om växter, men har en väldigt många olika perenner. Det brukar gå bra när jag anväder managkänslan , men vågade inte det med risk för en död gulltörel så tusen tack nu vet jag hur man ska dela den.

Kram Kristina

e-mail; [email protected]

2010-06-01 @ 16:06:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0