Site Meter

Trädgårdsfrågor

Nu vill jag tipsa om en hemsida - garden.se. Det är ett företag som sysslar med design, planering, trädgårdsanläggning, skötsel, håller föredrag och anordnar kurser.
Det som jag fastnade för på hemsidan var Trädgårdsdoktorn där man kan ställa frågor om trädgård. Jag tittade på en del frågor och svar och kunde direkt konstatera att det är en mycket kunnig trädgårdsdoktor som svarar, vet inte om jag tidigare sett så bra svar på trädgårdsfrågor. Nu vet jag inte om alla som frågar får svar och hur lång tid det tar att få ett eventuellt svar eftersom jag inte provat själv, men jag kommer säkert att göra det när jag stöter på problem och det gör vi ju alla i våra trädgårdar förr eller senare.
Nu kanske trädgårdsdoktorn blir galen på mig som tipsar om en plats för trädgårdsfrågor, han kanske blir dränkt i alla möjliga och omöjliga frågor nu.....men på honom bara!!

Andra platser på nätet där man kan ställa frågor!
Odla.se finns ett forum där man kan ställa frågor till trädgårdsmänniskor och där finns också trädgårdsexperten Sylvia. På Allt Om Trädgårds hemsida finns ett liknande forum och på Svensk trädgård kan man ringa trädgårdsexperter. På något som heter Odlingstips får man också svar på trädgårdsfrågor.
Sedan finns en viss slottsträdgårdsmästare som gärna svarar så gott det går.....



Kommentarer
Postat av: Gunnar

Bloggsvar:
Tack för tipsen! När Du säger det så minns jag Aspingtons från Västerlånggatan.Anledningen till att jag har ställt in mig på just dom är flera träffar på intressanta böcker när jag googlat.
:-)

2008-02-07 @ 13:41:03
URL: http://blogg.aftonbladet.se/5859
Postat av: Gunnar

Hej
Alltid bra med tips på sajter med frågor o svar om trädgården.Det dyker alltid upp nya fågor.En problem som har gäckat oss i flera år är rådjurens framfart i trädgården.Vi har prövat det mesta (jag har tex sett dom stå o tugga på tulpaner indränkta i blodmjöl.Fast dom är ju rätt så fina också så vi får väl dela med oss.
:-)

2008-02-07 @ 13:45:42
URL: http://blogg.aftonbladet.se/5859
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Gunnar: Just den frågan toppar nog tillsammans med mossa i gräsmattan skulle jag tro. Det är nog inte mycket annat att göra än att anpassa sin trädgård och prova sig fram, jag har provat så många olika metoder mot rådjur och som inte fungerar. Vi får sätta våra tulpanlökar där rådjuren inte kommer åt helt enkelt. Visst är det synd att inte kunna bomba sina trädgårdar med härliga tulpaner, jag såg just bilder från min mor och fars trädgård som låg på en skogstomt i Roslagens skärgård, bilderna var från 70-talet och hela tomten var fylld av tulpaner.

2008-02-07 @ 13:52:30
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Trolda

Behöver ingen annan Trädgårdsdoktor än DU...- den ULTIMATA =D

Trolda - =D

2008-02-07 @ 19:41:21
URL: http://trolda.blogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Trolda: Det var vänligt sagt. Fråga på du så ska jag svara....efter att jag fått hjälp av garden.se, Sylvia, Allt Om Trädgår eller Odlingstips...

2008-02-07 @ 21:47:51
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Ulrika

Vänligt av dig att bjuda in till frågor. Här kommer genast en fråga (flera) inför den stundande syrenbeskärningen. Du vet den som är tre meter hög och bara blommar i toppen och är gles nertill. Skär du ner precis allt ända ner till marken från minsta rotskott till grövsta stam? Varför valde du att beskära i värsta hettan på sommaren? I Nya beskärningsboken av Klaus Vollbrecht mfl står det vårvinter. Fast syren är väl tålig och klarar kanske nästan vad som helst. Varför tog du inte hela häcken på en gång? Gödslar du i samband med beskärningen?

2008-02-07 @ 23:15:35
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ulrika: Alla grenar ska ner till 10 cm, om man lämnar yngre grenar så kommer de att ränna iväg som mycket svaga grenar, det är alltid bäst om allt får starta om. Syrener beskär man efter blomning...då hinner de växa en bit och förgrenas innan vintern. Man kan beskära vårvinter också såklart men då har man en längre period mellan beskärningen och första blomningen. Vår syrenhäck är en blommande skönhet och skulle jag ha tagit hela häcken samtidigt så skulle det bli en chock...för alla! Nu delar jag upp det i tre etapper för att få fortsatt blomning under de fem år som det tar innan de sista syrenerna blir beskurna. 2005 föll de första, 2007 mellanpartiet och 2009 tar jag den sista etappen. Jag började från söder till norr för att få de beskurna buskarna solbelysta. En sådan gammal syrenhäck behöver egentligen ingen gödsling men jag gav NPK vid ett tillfälle efter beskärningen, absolut inte senare än juli...de nya skotten måste hinna förvedas innan vintern och det gör de inte om man fortsätter att gödsla in i augusti. Så ungefär....

2008-02-07 @ 23:32:14
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Ulrika

Tack för snabbt svar.
Min fröbeställning har kommit med posten. Nu gäller det att inte förivra sig...

2008-02-07 @ 23:44:43
Postat av: farmor kerstin

Hej,jag har en häck av vanlig bok. Fagus Sylv??

Den är planterad hösten 08. Den mår bra och växte till bra under förra året. Nu vill jag klippa in sidogrenarna för att göra häcken smal och hög. När är bästa tiden att beskära den? Har tittat på Odla och där säger man JAS i första hand. Kan jag klippa in sidogrenarna strax före midsommar? Jag vill helst inte vänta till JAS, det känns så onödigt att sidogrenarna står och växer hela sommaren för att sedan klippas bort. Är boken ett träd som vårblöder? Jag blir så glad om du kan hjälpa mig.

2010-04-02 @ 18:48:18
Postat av: Syrenhäcken

Hej

Jag har en fråga angående en nysatt syrenhäck. Vi satte den förra våren (2010) barrotade plantor vanlig bondsyren. Vi grävde ett dike ca 40x40 cm som vi fyllde med ca 50% plantjord och ca 50% med den jord som fanns från början. Den jord som fanns från början innehåller ganska mycket lera och sand. Vi har gödslat plantorna nu våren 2011 med hönsgödsel. Vi klippte efter råd från plantskolan ner den till ca 20 cm över marken i mars 2011. Var detta rätt? Häcken står på lite olika lägen allt från soligt till skugga. Även allt från riktigt torrt till riktigt blött.

Nu under sommaren så har en del plantor dött ca 20 av 160 st och några fått lite ljusgula och en del gula blad. Medans andra ser riktigt bra ut. De flesta plantorna som dött /ser vissna ut står där det är blött och lite halvskuggigt.



Min fråga är nu hur vi på bästa sätt ska sköta häcken för att den ska trivas så bra som möjligt. Tanken är att det ska bli en ca 2-3 m hög ganska så friväxande häck. (insynsskydd). Ska man klippa den och i så fall när? Hur gödsla och jordförbättra kalk? Har även hört att björkar kan ha negativ inverkan på syren. Stämmer det?

Tacksam på förhand! / Syrenhäcken

2011-07-23 @ 19:55:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0