Site Meter

En gyllene bok om Naturen



Den här boken fanns i mitt hem när jag var liten (finns fortfarande hos mig) och den gavs ut 1957 av Folket i bilds förlag. Boken gavs ut i en serie som hette ´´En gyllene bok´´  och Miras Mirakel har just visat sin barndoms favoritbok i samma serie på sin blogg.

Innan jag kunde läsa satt jag ofta...eller väldigt ofta och bläddrade i boken och jag måste ha sett dessa bilder hundratals och åter hundratals gånger....känner så väl igen dem fortfarande. När jag var riktigt ny här på jorden kallade jag boken ´´pippiboken´´...vilket tyder på att fågelsidorna var favoriter från början. 

Tror att det var här som jag lärde mig en syn på naturen som jag fortfarande har. Jag måste dock erkänna att mitt intresse riktade sig först och främst till djuren på den här tiden....de spännande bilderna på de vilda djuren och jag ser att även fågelsidorna är väl lästa. Växtintresset kom efter hand...
Boken har 216 sidor med massor av intressant text och alla dessa underbara bilder.

Någon annan som kommer ihåg sin första bok?

Originaltext:
Bertha Morris Parker

Svensk text och vetenskaplig bearbetning:
Geologi: Fil.Lic. Carl-Gustav Holdar
Zoologi: Fil.Mag. Per-Åke Andersson
Botanik: Fil.Lic. Måns Rydberg
Astronomi: Fil.Mag. Ulf Sinnerstad





Kommentarer
Postat av: Miranda

Folket i Bilds förlag gav ut en hel serie i slutet av 50- början av 60-talet. Alla hette de En Gyllene Bok om...



- Folkens öden och äventyr

- Vilda djur

- Geologi

- Matematik

- Myter och legender

- Människan

- Vår jord



Säkert finns det flera. Vore jätteroligt att få veta om någon annan haft lika stor glädje av sina Gyllene böcker som jag och Hasse hade av våra.

2008-12-29 @ 19:31:53
URL: http://mirasmirakel.blogspot.com
Postat av: Katarina

Jepp! Bibeln illustrerad av Gustave Doré. Stora svarta böcker med guldbokstäver utanpå. Svårläst med verser på svår svenska och snirkliga bokstäver - men vilka bilder! Den boken (framför allt gamla testamentet) gjorde intryck - inte religiöst men alla de dramatiska, detaljerade bilderna! Det gick att bläddra och titta i timmar!

2008-12-29 @ 20:37:57
URL: http://kollitott.blogg.se/
Postat av: Lars Forslin

Roligt! Just den där boken har jag också många minnen av att jag satt och bläddrade i som liten. Den står fortfarande kvar hemma hos mina föräldrar, tror det var min något äldre bror som egentligen fick den, men han var nog inte så intresserad.

Just kapitlen om dinosaurier och sådant tyckte jag vara häftiga och fascinerande med utvecklingsträdet och de geologiska tidsåldrarna.

Svanödlan på bilden kommer jag väl ihåg. Det här var ju innan det blev populärkultur med dinosaurier så det fanns inga filmer, annat än Godzilla, fast det var ju något annorlunda.

2012-03-09 @ 19:19:20
URL: http://blogg.perenner.se
Postat av: pengar

Har just den boken i min bokhylla , tryckt 1955 , lite sliten men väldigt bra bok , någon som vet om den är värd några pengar eller är det en väldigt vanlig bok ?

2012-06-24 @ 12:58:03
URL: http://pengar.gratisportalen.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0