Site Meter

Tovsippa - Anemone sylvestris


Första gången som jag verkligen föll för tovsippan var när jag tittade in på gården till Landstingshuset på Hantverkargatan här i Stockholm, bilden överst är hämtat därifrån. Jag tyckte mycket om blommornas rena vita färg och i massplantering blir det mycket effektfullt. Blommorna är 4-5 cm stora på långa stjälkar.  2006 planterade jag tovsippa i vår stora slänt i slottsparken och jag väntar på att de ska sprida sig så vilt som de tydligen ska göra. Den sprider sig även med frö så om man vill ha spridning så får fröställningarna sitta kvar efter blomningen.

Tovsippan växer vild i Europas centrala delar men även på Öland och Gotland. Den är mycket härdig, blir 30 cm hög och blommar i maj-juni. Jorden bör inte vara för tung och gärna kalkrik. Trivs både i sol och skugga och blir vackrast när solen silas mellan trädens kronor. Inne på Landstingets gård står den i full sol och så gör den även i vår slänt.

Lämpligt planteringsavstån är ca: c/c 30 cm.
Den sprider sig med utlöpare och ska på så vis sprida sig som ett ogräs och jag ser som sagt fram mot att den här vackra sippan ska sprida sig vilt i slänten hos oss och jag ser framför mig hur hela slänten kommer att lysa vitt av den här vackra växten om några år.
Det finns några sortnamn på tovsippan bl.a. ´Elise Fellman´ eller ´Plenifolia´ som är dubbla.
Från CD-romskivan Perenner och lökväxter står det följande om förökning:
Förökning

Tovsippan kan förökas genom delning, med jordstammar och med frösådd. Delningen utför man tidig vår eller höst. Jordstammar gräver man upp efter blomningen och planterar ut på ny växtplats. Det är emellertid viktigt att de inte planteras alltför djupt.
Frösådd sker direkt efter det att fröet mognat på hösten. Så i en kruka med väldränerad såjord. Låt den sedan stå utomhus över vintern. På våren tas krukan in och placeras i 18-22 ºC värme. Groningen sker ojämnt, kan ta 4-26 veckor. Såjorden får aldrig torka ut under hela groningstiden! När plantorna har växt till sig, planteras de sedan ut för vidare kultur.

Register för Dagens växt

Kommentarer
Postat av: Anita

Vilka underbara blommor. Min första reaktion var att de var så rent vita och så såg jag att du skrivit just det också. Måste bli fantastiskt vackert med en härlig vit massverkan. Den här blev jag verkligen sugen på. Så härligt att få inspiration till kommande vår och sommar på det här sättet.



Det har ju varit rejält blött och trist den gångna veckan men ikväll är det frost och glittrar av iskristaller. Tänk om det kunde bli lite sol imorgon.



Ha en bra vecka!

Anita

2008-12-14 @ 21:40:25
URL: http://anitalinder.wordpress.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Anita: Ha en bra vecka du också!

2008-12-15 @ 05:13:03
Postat av: Kerstin Engstrand

Hej!

Underbart att fler har fallit för denna underbara snövita sippa. Jag är barnsligt förtjust i den- och hos mig har den bildat par med liljekonvaljen. Suck! Vilket vackert par den är.

Trädgårdshälsningar från

Kerstin E

http://kerstinsgreenroom.blogspot.com/

2008-12-16 @ 22:21:23
URL: http://kerstinsgreenroom.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Kerstin Engstrand: Vilket vackert par...tror att jag måste försöka locka dit lite liljekonvaljer bland mina tovsippor. Har just beställt din bok Trädgårdens sluttningar...den hade jag inte sett...ska bli spännande att läsa.

2008-12-16 @ 22:51:34
Postat av: The Intercontinental Gardener

Jag älskar också denna sippa. När jag kommer tillbaka till min trädgård i Sverige, ska det bli masssor av dem på ängen vid havet. I Torsten Wallins vackra bok Vildros och kaprifol finns fina bilder, han har planterat sipporna just vid havet, tillsammans med silverarv (Cerastium tomentosum), om jag inte minns helt fel. Det var mycket vackert.

Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

The Intercontinental Gardener: Kul att du också gillar den. Mina tovsippor är placerade invid silverarv.

2008-12-18 @ 17:07:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0