Site Meter

Knap Hills körsbär - Prunus ´Accolade´

Egentligen är väl de här rosa japanska körsbärsträden lite för mycket rosa för min smak, men trots det så drar de alltid blickarna till sig... även från mig under maj månad då verkligen syns i trädgårdarna.

Knap Hills körsbär är en hybrid mellan Prunus sargentii (Bergskörsbär) och Prunus subhirtella (Vinterkörsbär) från 1952. Den finns både i buskform och träd som kan bli upp till 6 meter högt. Trädet har sirligt hängande grenar och blommar med enkla till halvfyllda ca. 4 cm stora blommor som hänger ihop 3 st i mycket långa skaft.
Den vill ha ett soligt läge i kalkhaltiga jordar med bra dränering upp till zon 3. Passar utmärkt mot mörka barrträd/buskar och som solitär i parker eller trädgårdar. Bilden är tagen i Kungsträdgården.
De här prydnadskörsbärsträden bör inte beskäras, de är ofta klart uppstammade då man köper dem i plantskolan. Man kan forma kronan från början genom att binda grenar eller hänga tyngder så att man får en jämt växande krona från början.Kommentarer
Postat av: Maya

Åh så vackert! Önskar mej ett körsbärsträd men vet inte vilka som klarar zon 5!Otroligt vackra bilder som inspirerar!

Ha en fin dag!

2011-04-26 @ 13:33:41
URL: http://maypel.wordpress.com
Postat av: Lars Forslin

Maya: Prova med den rena arten av bergkörsbär, Prunus sargentii - den går bra i zon 5, speciellt om den står väldränerat och något skyddat. Den är enkel i blomman.

Samma sak gäller kurilerkörsbär, Prunus nipponica, den blir mindre, men finns som ympad på stam, men även som buske, vilket blir lite härdigare. Har själv iodlat den i zon 5 utan problem (Bollnäs).

2012-03-09 @ 19:10:29
URL: http://blogg.perenner.se
Postat av: Agneta Qvarnström

Ohh så underbart vackert. jag drömmer om ett eget "Sakura-träd" Bor i Västernorrland, zon-5, men vår södersida på tomten är nog zon-4. Soligt o väldränerat med mycket sten i marken. Undrar tror du att ett Knap Hills körsbär skulle överleva hos mig? Isåfall, var o hur får man tag i ett?

2012-05-14 @ 10:40:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0