Site Meter

Klätterhortensia - Hydrangea petiolaris

 
Vi har en stor klätterhortensia i parken som växter upp mot ett litet berg. Jag har tänkt att den ska klä in hela berget så att man dels ser den från parkeringen ovanför och även från vår stora slänt där den har sin plats.
Den här klätterväxten är vacker under nästan hela året men självklart har den sin storhetstid under blomningen. Med de speciella lite blanka bladen och de stora blommorna skiljer sig den här klätterväxten från andra klättrande växter. På sommaren är bladen fräscht gröna för att på hösten bli vackert gula.

Klätterhortensian växer vild i Japan, Kina och Korea. Den vill ha lite fuktiga och näringsrika jordar i sol eller skugga men den blir allra vackrast om den får en något halvskuggig plats. Blomningen sker i juni-juli och den blommar på fjolårsveden med stora flata blomställningar
Den kan användas till att klä in husväggar, murar, bergväggar och trädstammar men kan även användas som marktäckare. Den kan bli 10 meter hög och klättar med hjälp av klätterrötter.

Den bör planteras under våren och den växer mycket sakta under de första åren...men ha tålamod, när den väl etablerat sig så blir det bättre fart. Klätterhortensian är brukar aldrig drabbas av några parasitangrepp.


 
Google

Kommentarer
Postat av: Åsa!

Vi har klätterhortensia på jobbet, underbart vackert! I somras tog jag en liten stickling, som nu bor i en kruka nergrävd i trädgårdslandet över vintern, får se om den överlevt behandlingen i vår...

2008-12-27 @ 16:44:05
URL: http://bitihopdax.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Åsa: Hoppas den överlever Åsa...men tänk på att ha ett stort tålamod med den, det kommer att ta tid innan den börja växa ordentligt. Lycka till!

2008-12-27 @ 18:07:19
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: billan

Satte två stycken våren 2007, en på solsidan och en i skuggan i närheten av badtunnan. Båda har funnit sig bra tillrätta och jag väntar på att de skall börja växa till sig. Trevlig, dekorativ växt tycker jag.

2008-12-27 @ 22:04:04
URL: http://auroraborealis-1.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

billan: Då följer vi utvecklingen av dem billan...

2008-12-28 @ 09:10:43
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Inger Nildén

Hej, behöver man täcka klätterhortensian på våren med säckväv som man gör med rosor?

Hälsn Inger Nildén

2012-02-27 @ 09:42:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0