Site Meter

Häxal - Fothergilla major



Häxal, eller stor häxal som den här heter, växer vild i östra USA och hos oss är den härdig upp till zon 3. Den vill ha kalkfattig jord vilket gör den till en bra kompis till t.ex. rododendron och trivs i sol eller halvhalvskugga. Jag har planterat lammöra runt busken och tycker att buskens röda höstfärg är vacker mot de grå ludna bladen på lammöronen. 
Vi har en buske i en stor släntplantering och man märker den här lilla busken först på hösten då den börjar glöda med sina röda färger i olika nyanser. På våren blommar den på bar kvist med flaskborstlika vita blommor som tydligen ska dofta honung - inget som jag känt. Man kan beskära den kraftigt för att föryngra den men jag har inte vågat göra det under den tid som jag jobbat i parken. Man kan även använda den till lägre häck. 
Liten häxal (Fothergilla gardenii) blir endast 80 cm hög. Sorten ´Blue Mist´ har blågröna blad på sommaren och orangeröd höstfärg och blor 50 cm hög och lite härdigare än de övriga häxalarna och klarar sig i zon fyra. 
 



Google
.

Kommentarer
Postat av: Ronja

Häxalen är jättefin, upptäckte den under min höstpraktik påLöta. Valde mellan att "ta med mig hem" en häxal eller en hybridtrollhassel och det bidde den senare. Än är det inte fullt i trädgården, så det får kanske bli en häxal nästa gång! ;)

2008-12-08 @ 08:52:47
URL: http://hundramiljoner.tradgardsblogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ronja: Hybridtrollhassel är ju inte heller fel så jag förstår dig.

2008-12-08 @ 18:20:23
Postat av: katarina

Och jag har just kommtit hem från en studieresa i norra Finland...(trädgårdsmästare KY umeå) och köpte en Fotergilla major där som är härdig här uppe. Gissa om jag blev glad.

2009-09-17 @ 09:14:08
Postat av: Lars Forslin

Den finska selektionen kan rekommenderas. Har odlat den under 6 år i Södra Norrlands kustland, zon 4, utan några som helst problem.

https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/mtt_sv/mtt/tjanster/finekvalitetsplantor/prydnadsbuskarna

http://www.tawi.fi/~wiplant/fine/finefoth.html

Den bör vara härdig till svenska zon 6.

2011-01-03 @ 17:10:26
URL: http://blogg.perenner.se
Postat av: Elsie

Vad gällger Häxalen; vet man om rådjuren gillar den?

/e

2011-03-17 @ 11:33:50
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Hos oss i slottsparken får den vara ifred från rådjuren Elise.

2011-03-17 @ 14:05:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0