Site Meter

Barndomshemmet till salu

Mitt barndomshem i Norrtälje är till salu. I början av 1950-talet flyttade familjen in i den här lägenheten och här levde jag mina första nio år. Här tog jag mina första steg och här började jag odla i ett trädgårdsland tidigt i livet.
Det var en mycket bra plats att växa upp på, här fanns de vilda södra bergen där vi byggde kojor och levde som farliga indianer och här ordnade bror till en skogsbrand. Huset ligger centralt och just nedanför rinner ån genom den lilla staden och där fiskade vi ofta även om vattnet då inte var så rent som det är nu. Fiskarna gav vi till katterna.

På söndagen visades lägenheten och bror, syster och jag gick dit för att se vårt gamla hem igen. Jag skulle vara den som var spekulant och som skulle återvända till hemstaden efter många år i huvudstaden.
Lägenheten var helt nyrenoverad och jag hade svårt att hitta en känsla av att ha bott här, men jag var ju bara nio år då jag flyttade härifrån och det var ju ett tag sedan. Däremot så minns jag varje kvadratmeter ute på gården och berget intill, man vistades ju mest utomhus förr.

15392-130715392-1308

Bilden är från annonsen på Hemnet och det är svårt att tro att detta var vårt vardagsrum. I den här lägenheten bodde vi fem personer och det som idag fungerar som sovrum var då mitt och mina syskons rum, mina föräldrar sov i vardagsrummet. Bilden på mig är tagen av en fotograf som kom till gården och det ser ut som om jag inte riktigt litar på honom.
Jag frågade min mor vad lägenheten kostade när vi köpte den men hon kommer inte riktigt ihåg men det handlade om ca. tusen kronor och vid försäljningen 1963 fick vi ungefär tre tusen för lägenheten. Utgångspriset idag är 1.150.000 för lägenheten som är på 56 kvadratmeter.
Härifrån flyttade vi till ett modernare hus på andra sidan stan och där jag bodde till 1975 då jag emigrerade till huvudstaden.

15392-130915392-1311
Rummet på 1950-talet och år 2007, det såg så litet ut idag.

15392-1306

I hemmet hade vi en radiogrammofon som det kallades och eftersom jag undrade vad som spelades i vårt hem gick jag ner i min mors källare idag och hittade våra gamla skivor där många var stenkakor.....!? Det känns som om jag är född för mycket länge sedan......
Här är några av skivorna:

  • Lill Babs första inspelning från 1954 - Min mammas boogie/Svar till ung och kär
  • Lappflickan !!!! med Thory Bernhards från 1955
  • Alice Babs - Min egen lilla gunghäst/Lille Prins sol
  • Jens Mathisen - Bimbo !!
  • Owe Törnqvist och Ulla Bella - Anders och Brita/På festplatsen
  • Glenn Miller - Chattanooga choo choo. Se nedan.


Kommentarer
Postat av: Lilla B

Nog är det med vemod man återser sin barndom. Hälsar på hos sig själv, så att säga.
Känner gott igen musiken - den lät från mitt hem också. Och Grodan Boll i radion. Jag tyckte alltid illa om den tillgjorda rösten men lyssnade ändå. Alternativen var inte så många.

2007-11-11 @ 20:44:48
URL: http://lillab.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lilla B: Men det var inte så vemodigt bara en märklig känsla och visst lyssnade jag också på Grodan Boll. Ha en fin dag.

2007-11-12 @ 06:48:52
Postat av: Rosengeranium (Parkettodlaren)

Heh, nostalgi blir bättre med åren. Den är liksom matsäcken man ska ha till sist :-) Men jag håller med om att man inte är speciellt nostalgisk på barndomsplatser - det är mer en märklig känsla av att vara malplacerad.

2007-11-12 @ 08:45:48
URL: http://parkettodlaren.blogspot.com/
Postat av: Matildas fikarum

Vad söt du var som lillgrabb!

2007-11-12 @ 11:24:53
URL: http://www.mildamatilda.blogs.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Rosengeranium: Mm...man kände sig mer som en främling som tränger sig på i någon annans hem.
_____________________________________________________

Matildas fikarum: Alltid kul att få kontakt med Australien. Kommer jag någonsin dig ska jag försöka besöka ditt fikarum.

2007-11-13 @ 00:35:32
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: sericea

oj så konstigt. fast det är olika för alla, vilka känslor man har till barndomen och liknande. jag besöker fortfarande mitt barndomshem där min far bor kvar så jag har aldrig behövt skiljas ifrån det. bara tanken är upprörande för mig..

2007-11-13 @ 14:14:04
URL: http://meramest.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0