Site Meter

Grön blogg

En sån där morgon....

15392-657

Vissa morgnar känns nästan overkliga. Vaknade tidigt på mitt rum i slottsområdet och det som möter en där ute är en hel symfoni av fåglar, allt är stilla och det är lite kyligt. Näktergalen och koltrasten tävlar vem som låter starkast....båda är favoriter. Hela fjärden nedanför låg helt stilla....inte en enda krusning på vattnet. Efter min vanliga morgonrunda i parken och en titt på mina sommarblomsplantor i blomsterrrummet gick jag ner till sjön för att hälsa den här dagen välkommen. Bergen var fyllda av styvmorsvioler och slånet blommar som aldrig förr. Kommer inte på något annat ord än magi.....några storskrakar lyfte och den blanka vattenytan fick liv. Tre tärnor kom skränande över mig. Dags för frukost med kamraterna uppe i slottet.
Att vara trädgårdsmästare i en sådan här relativt liten park är ganska ensamt och det passar mig utmärkt. Mina dagar har en lagom blandning av ensamhet och möten med mina arbetskamrater.

Idag har jag delat strålrudbecka, Rudbeckia fulgida ´Goldsturm´ och planterat dem vid en plantering invid slottet. Annars har jag jobbat en del i trädgårdslandet där jag utökat rabarberlandet. Rabarbern är riktigt fin nu och det blir nog att plocka in en del snart. Igår kväll begav jag mig ut för att plocka nässlor till kockarna och jag fick ihop en hel del av de spröda skotten.....med Eldkvarn i hörlurarna så gick det bra.....annars är jag en urusel plockare av bär, svamp och annat som växer i naturen.

15392-65415392-652
I vår allé arbetar nu en mycket duktig murare som gör två stora, breda grindstolpar av tegel där våra vackra svarta smidesgrindar ska hänga. Teglet kommer från Danmark och stilen på stolparna är hämtade från delar av slottet. Det blir riktigt snyggt.
15392-655

Eftersom Ulf Lundell nu har tagit paus från skrivandet på grund av att han tydligen äntligen har hittat fram till den kärlek han har längtat efter i alla dessa hundratals låtar, så får jag nöja mig med att köpa Eldkvarns nya platta Svart blogg och läsa Jonas Karlssons novellsamling Andra målet....som är det bästa jag läst på länge. Fortsätt att skriva Jonas....jag vill ha en tegelstensroman nästa gång.

Trevlig helg till er som hittat hit.

Kommentarer
Postat av: Lilla B

Trevlig helg själv, Slottsträdgårdsmästaren!
Blir det någon spaning under helgen, tro?

2007-05-11 @ 18:18:10
URL: http://vaxthusbloggen.blogspot.com/
Postat av: Trolda

Magiskt vackert...Sverige som allra vackrast....Det är en sällsynthet, en förmån, en livsbekräftelse med tysta, stilla morgnar som dessa...Man andas, får liv och njuter i fulla drag, man känner att man lever...Och att tystnaden förhöjs med fågelsång förstärker bara scenariot. Nu lämnar jag dock dessa vackra svenska vyer för de likvärdiga magiska skotska...Ha en underbar helg!

Trolda - Skottlandskramar! =D

2007-05-11 @ 18:18:56
URL: http://trolda.blogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lilla B: Ja spaningssäsongen börjar nu och kanske att det blir en spaning.
Trolda: Trevlig resa och berätta med ord och bilder när du kommer hem.

2007-05-11 @ 18:29:24
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Anneli

Oj vilka vackra och härligt stillsamma bilder. Jag tror du börjat få lite kläm på det där med bildhantering:) Trevlig helg trädgårdsmästaren!
/Abbeli

2007-05-11 @ 18:40:19
URL: http://flitigamyran.blogg.se
Postat av: Karin A

Så otroligt vackert! Förstår att du njuter även i din ensamhet...

2007-05-11 @ 19:18:57
URL: http://www.uteochinne.blogspot.com
Postat av: Parkarbetaren

Har stått länge i en riksvägsrondell och rensat idag och är så jäkla bilistless. Jag gillar inte snabbkonsumtion av blommor, i alla fall inte de jag sköter. Blommor är mer än en färgglad transportsträcka. Vår park får vara glad om den får behålla förra årets pengar. Blir det en ny plantering på ett ställe, försvinner en på ett annat. Jag åkte nyligen genom Skövde, som visar upp sig så fint i sina tre genomfartsrodeller. Inte en enda blomma. I en, ett gigantiskt svart, blankt, slätt granitklot i ett hav av ljusa sprängda granitblock(kanske gnejs), i en annan ett vackert mönster av ljusa ruinmurar i torrt gräs, i den tredje en vriden svart stenpelare med vatten rinnande ner. Bergmtrl från trakten antagligen. Din grindstolpe blir verkligen fin. Ett riktigt konstverk i sig, skulle kunna vikariera som utsmyckning med eller utan grindar i min rondell. Trevlig helg!

2007-05-11 @ 20:04:52
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Parkarbetaren: Tror att det skiljer en del mellan olika kommuner....här i stan har vi massor av parker som blommar ordentligt hela säsongen. Men jag förstår exakt vad du menar. Vi som brinner för trädgård nöjer oss inte med att se en rad oranga tulpaner genom bilfönstret utan vi vill känna av en trädgård ordentligt. Men finns det ekonomi så ser jag ingen nackdel med att smycka våra trista rondeller eller oändliga grässtråk efter vägarna. Enköping verkar ha hur mycket ekonomi som helst för att smycka den staden. Det är Sveriges i särklass bästa parkstad. Drömparken där är sjukt vacker.
Vi jobbar på för att få Sverige att blomma mer....

2007-05-11 @ 20:24:18
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0