Site Meter

Hare är Guds energi

Det vackra japanska magnoliaträdet som jag planterade i parken förra året har jag vårdat på allra bästa sätt. Det har fått den bästa jorden, den fick två störar som stöd och framför allt har den fått ett ordentligt stamskydd så att inte de vilda djuren skulle komma åt att gnaga.

 

15392-949

Jag har uttryckt min ilska mot alla harar i parken tidigare och nu har de gått ännu ett steg längre för att förstöra för trädgårdsmästaren. Idag när jag klippte gräs runt vårt Magnolia kobus såg jag att stamskyddet var bortplockat och stammen nästan helt ringbarkad. De företagsamma hararna har helt enkelt plockat bort stamskyddet och ätit av barken på vårt värdefulla träd som blommade men några blommor i våras. Det här är ett mycket litet problem om man ser till naturkatastrofer och allt ont som händer i världen men lik förbannat så blir man så trött, jag trodde ju att jag gjort allt för att skydda trädet. Nu har jag klippt bort de lösa barkdelarna och bundit fast stamskyddet. Det är inte helt ringbarkat och det finns en liten chans att det klarar sig även om chansen är ganska liten.


Hare Krishna, Hare Krishna,
Krishna Krishna, Hare Hare
Hare Rama, Hare Rama,
Rama Rama, Hare Hare

Hare är Guds energi, Krishna är ett namn på Gud, som betyder "Den alltigenom attraktiva" - allt man attraheras av och söker på andra ställen finns alltid hos Honom. Rama är ett namn på Gud som betyder "All glädjes källa". En ungefärlig betydelse på svenska är följande;

Oh Herrens energi (Hare) Oh all-attraktiva Herre (Krishna) Oh all glädjes källa (Rama) var snäll och engagera mig i Din tjänst


Kommentarer
Postat av: Ronja

Jag förstår att det är enerverande med hararna... Vi har tack och lov klarat oss ifrån allt som heter harar, rådjur och mördarsniglar. Än så länge.
Här finns instället fotbollsspelande och cyklande ungar och de kan göra nog så mycket skada...

2007-07-31 @ 09:18:09
URL: http://hundramiljoner.tradgardsblogg.se
Postat av: Fundera grönt

Fy vad tråkigt... Förstår din frustration.

2007-07-31 @ 10:58:29
URL: http://mhm.blogsome.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ronja: Nästan så att jag hellre vill ha mördarsniglar....eller inte!
Fundera grönt: Jo...skillnad om man hade slarvat. Visst hade jag kunnat binda fast stamskydden men jag har aldrig ens hört talas om harar som plockar av stamskydd...

2007-07-31 @ 11:18:50
Postat av: sericea

företagsamma små rackare dina harar!
Jag har samma problem som Ronja, det är mest ungar (och vuxna!) som dräller runt och förstör. idag var det någon som rätt o slätt stulit 5 plantor ur min paradrabatt. trött och lessen blir man då..

2007-07-31 @ 18:11:56
URL: http://meramest.blogspot.com/
Postat av: Trolda

Så, så, så....Inte vara arg nu...=DDu skall se att det klarar sig och blir EXTRA vackert till NÄSTA år....=D (förstår din frustration....kram!)
Trolda - godkväll

2007-07-31 @ 21:19:17
URL: http://trolda.blogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

sericesa: Man måste helt enkelt vänja sig och acceptera lget.
Trolda: Det är mycket vackert i parken ändå nu så att jag ska ju egentligen inte klaga.

2007-08-01 @ 05:14:39
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Inkan

Det finns alldeles för mycket av harar - de trängs om utrymmet med varandra och om maten. De har inga naturliga fiender numera. Men nu ska man börja sanera läste jag häromdagen. Kommunen har fått nog.
Vi
vårdar och odlar ju inte för att mata harar och vilda kaniner. Det finns ju folk som tröttnat på sina "gulliga husdjur" och släppt ut dem här i Stockholm. Jag blir upprörd över tanklösheten.
I Solna finns ett friluftsområde där det svämmar över av vilda kaniner. Eftersom vi håller kontrollnivå på deras naturliga fiender -så svämmar de över i naturen av de långörade.
Människan skapar oftast sina egna problem.

2007-08-01 @ 10:06:12
URL: http://blaafaagel.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Inkan: Just så är det Inkan...mycket sant. Vi människor är duktiga på att rubba naturens ordning. Just att hararna inte längre är rädda för något är en följd av att de saknar fiender. Jag känner väl till kaninproblemet i Solna.

2007-08-01 @ 10:32:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0