Site Meter

Förökning av perenner

Renovera perennplanteringen
När regnet en gång kommer och dagarna inte längre är så heta, då kan man börja dela de perenner som blommade på försommaren. De flesta perenner tycker om att delas och flyttas om och det bör göras ungefär vart fjärde år.  De planteringar där det växer dåligt eller planteringar som är fyllda med flerårigt jobbigt ogräs, där kan man gräva upp växterna, gräva om ordentligt och ta bort alla ogräsrötter mycket noggrant. Beroende på hur jorden ser ut så passar man på att förbättra den. Är jorden för lätt så blanda i en blandning av lite lera, kompost, torv och väl brunnen kogödsel och gräv om ordentligt. Är jorden för tung så blanda i kompost, kogödsel och grovt grus. Vattna gärna ordentligt före omplanteringen men ingen gödsel vid nyplantering, rötterna vill försiktigt anpassa sig till det nya.
Nu delar man perennerna genom att försiktigt slita isär den gamla plantan, växter med pålrötter t.ex. går sällan att dela, man ser vilka som vill bli delade och förökade. Det går att få ut många nya plantor av en gammal planta. Själv har jag nu delat jättedaggkåpa, liten flocknäva, nävan Brookside, Kashmirnäva och några andra nävor som blommat färdigt.

På våren delar man höstblommande perenner och de som jag förökade på så vis i våras var ulleternell, astilbe, ligularia, daglilja, strålrudbeckia, mongolisk näva, hosta mm.
Den renoverade planteringen blir perfekt för de delade växterna och under augusti och september kommer de att hinna rota sig innan vintern kommer och under nästa år fyller de ut den renoverade ytan. September är sista månaden att plantera perenner, de måste hinna rota sig innan vinter och tjäle. Sedan är det viktigt att rensa ogräset tidigt..så fort man ser en liten ogräsplanta så rensar man....de får inte hinna etablera sina rötter. Kirskål, kvickrot, våtarv mm. är jobbiga att få bort om de får tid att växa ut.

Om man har planteringar intill en grusyta så är ett annat sätt att förka växter att ta vara på de plantor som självsått sig i gruset. Frön av perenner trivs mycket bra grusytor. Jag har tagit tillvara mängder av akleja och rosenmalva just nu.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0