Site Meter

Engsholms slottspark - 2004

 

29 mars

 

Då var jag tillbaka i min slottspark igen och det känns bra. Börjar som vanligt med fruktträdsbeskärningen. Vi gör ordning en grillplats vid stranden där den gamla slipen finns.

Vid vandringen runt parken ser jag att det inte blivit så mycket förstört av djuren. Hade täckt extra noggrant i höstas, t.ex  nät över vinteriberisen och även runt idegranarna i slänten.

 

Slottsträdgårdsmästaren firades - 50 år på torsdag. Fick sitta i tronen vid bordet i stora matsalen där all personal samlats. Fick ett dussin rödvinglas Rörstrand av företaget och en låda med sex fina viner av personalen.

 

30 mars

 

 

Den här underbara vårdagen i slottsparken känner jag mig ganska stressad. Gör färdigt trädbeskärningen och hjälper sedan J med grillplatsen vid stranden och krattar backarna runt om. Hela parken behöver vårstädas och jag har bara en dag kvar tills jag åker till Barcelona. När jag kommer tillbaka är det till en tredagarsvecka, jag får sova över då och jobba länge på kvällarna. Sommarblommorna måste också sås nu.

 

31 mars

 

En underbart vacker vårmorgon. Vi tar upp riset från fruktträdsbeskärningen på morgonen. Börjar städa kring slottet och kratta ut allt grus som hamnat på gräset efter snöröjningen.

Planterar en del påskliljor från slottet vid vår uteplats. K och jag planerade sommarblomsplanteringen. Hon föreslog att min nästa bostad här skulle bli i Gula villan. Blir perfekt.

Vi skålade i champagne innan jag åkte hem och kamraterna sjöng för mig -  igen.

 

6 april

 

Efter Barcelonaresan är trädgårdsmästaren tillbaka i slottsparken igen. Fortsätter vårstädningen runt slottet på sjösidan. Blåser löv och kör bort till komposten. Det är mycket att göra och vårstressen håller i sig. Det är sådden av sommarblommor som stör vårstädningen nu, men jag kanske blir kvar i morgon kväll. Hörde bofinken första gången i år.

 

 

7 april

 

Handlade frön vid Årsta på morgonen. Fortsätter att blåsa löv och kratta pinnar, det var ovanligt mycket löv runt härbret särskilt boklöv. Kör bort stora högar löv till komposten.

 

8 april

 

Är ensam på slottet denna skärtorsdag, sår sommarblommorna och planterar om en del pelargoner.

 

13 april

 

 

Jag fortsätter min vårstädning allén fram. Börjar klippa ner alla lavendelhäckar vid hotellet. Soligt och tio grader varmt.

 

14 april

 

Började med att åka till Blomstertjänst vid Årstahallarna där jag köpte två lådor penséer , de med små blommor, som ser ut som styvmorsvioler - 48 st.

Efter frukosten på Engsholm började jag plantera penséerna i alla urnor där det redan sitter blommande påskliljor som fortfarande är fina. Tillsammans blev det vackert.

Sådde färdigt i blomsterrummet och fortsatte sedan att klippa ner lavendeln vid hotellet. Klippte även ner de vissna delarna av perennerna i planteringarna.

 

15 april

 

 

Vi ställer ut alla trädgårdsmöblerna. Sol och 15 grader varmt. Teknikens Värld är i parken och fotar bilar.

 

16 april

 

 

 

Vacker morgon, lite dimma och sedan klarblå himmel. Fixar i blomsterrummet på morgonen.

Krattar runt rondellen och vid parkeringen.

 

 

19 april

 

 

 

Det gror långsamt i blomsterrummet. Sopar alla kalkstensgångar. Vårstädar trädgårdslandet. Funderar på att flytta min plantskola till en plats i solen vid ladan. Pingstliljorna i häggplanteringen börjar blomma och ormögat vid Röda Stugan blommar också.

 

 

 

20 april

 

Kör på kogödsel vid trädgårdslandet. Två skottkärror på de långa lådorna och en kärra på de andra. Gödseln är inte riktigt bra brunnen ännu men jag gräver ner den ordentligt. Regnar lite på eftermiddagen.

Gäster har för första gången använt vår nya grillplats vid slipen. De var mycket nöjda och hade varit där till tio på kvällen.

 

21 april

 

Flyttar höstastrarna i stora slänten och planterade dem vid trädgårdslandet. Tar även bort de mesta av oktoberastern i slänten och sätter även dem i trädgårdslandet.

Lägger på kogödsel i entréplanteringarna. Gräset som jag sådde runt ladan börjar gro.

 

22 april

 

Stannar i slottet större delen av dagen då jag skolar om en hel del av sommarblomsplantorna. Senare så kör J och jag ut grus runt ladan.

 

26 april

 

Skolar om plantor nästan hela dagen inne i slottet.

 

27 april

 

Planterar 7 st. Spansk näva från min plantskola i perennslänten.

 

28 april

 

Vi kör ner båten från ladan ner till sjön på morgonen. En helt sagolik morgon, solig och lite kall, backarna runt slottet lyser av vitsippor. Jag fixar i planteringarna vid hotellet hela dagen, delar perenner mm.

 

29 april

 

Planterar om Röda Stugans pelargoner på morgonen. Gör färdigt i planteringarna vid hotellet. Klipper rosorna i rondellen.

 

30 april

 

Skolar om vita lejongap och vattnar alla plantor innan helgen. Planterar om pelargoner från slottet. Det är en strålande dag och det är så vackert med all svalört och vitsippor.

Klipper rosorna i trädgårdslandet och nedanför borggården.

 

3 maj

 

Tar bort alla påskliljor i urnorna och planterar dem vid backarna runt parkeringen. Blåser av alla gångar med lövblåsen. Körsbärsträdet vid villan börjar blomma.

 

4 maj

 

Hela dagen har vi planerat konstbevattningen i parken. Det gäller trädgårdslandet, borggården och planteringarna vid hotellet.

 

5 maj

 

Kör på kompostjord till entréplanteringarna och kogödsel till Bergskörsbäret, Manchuriska valnöten, vinet vid personalplatsen och lite vid spanska nävan vid slänten. Skolar om lejongap.

 

6 maj

 

Vi bygger konstbevattningen hela dagen i stora slänten.

 

7 maj

 

 

Klipper gräs för första gången i år. Tar bort de utblommade påskliljorna utanför Borghaga.

Vattnar alla plantorna före helgen. Fortsätter att installera konstbevattningen vid hotellet. Som tur är så är J med och styr det tekniska...! Näktergalen har kommit till parken. Två huggormar vid personal-uteplatsen som jag tog i en hink och bar bort till berget.

 

11 maj

 

Sommarblommorna växer bra i blomsterrummet och om några veckor ska de ut i planteringarna.

Trädgårdsmästaren tar sin kärra och vandrar runt parken för att rensa i planteringarna runt slottet. Det är gullvivornas och slånblomningens tid nu och det är så oerhört vackert i parken just nu. Plommonträdet och päronträdet blommar och äppelträdets blommor slår snart ut.

I planteringarna på borggården verkar det som om förra årets lejongap fröade av sig ordentligt, det kommer massor av små plantor.

 

12 maj

 

 

 

Klipper gräs. Iskall förmiddag.  Gräver ner bevattningsslangarna i stora slänten.

 

 

14 maj

 

 

 

Kall och regnig morgon. Nu börjar mandelblommen slå ut och är så fin tillsammans med alla gullvivor, det är otroligt mycket gullvivor i år. Skolar färdigt alla lejongapen, det blev 400 st.

Fortsätter att klippa bort gammalt risigt hallonsnår runt dammen mot vägen och upp mot ladan, ska hålla öppen mark där.

 

18 maj

 

 

Tar ut alla sommarblomsplantor för avhärdning. Klipper gräs. Bearbetar jorden i trädgårdslandet för sådd nästa vecka.

 

 

21 maj

 

 

 

Röjer hallonsnår vi dammen mot vägen och upp mot ladan. Klipper lite gräs. Rensar färdigt i trädgårdslandet. Där har sorken flyttat på massor av tulpanlök i vinter (apeldorn) flyttat från staketplanteringen och haft de som förråd vid rabarbern.

 

25 maj

 
 

 

Eldar en stor brasa i dammparken. Passar på att börja röja hallonsnår i hela dammparken, under finns mängder av lupiner. Gödslar trädgårdslandet med hönsgödsel.

 

27 maj

 

 

 

Sår grönsaker i trädgårdslandet

 

28 maj

 

 

 

Från min plantskola tar jag ca. tio plantor av den perenna förgätmigejen och planterar i nya delen av slänten, mot parkeringen. Rensar hela slänten idag.

 

31 maj

 

 

 

Annandag pingst

Jobbar trots att det är helgdag. Så mycket att göra nu. Tar ut resten av sommarblommorna och ställer vid villan. Klipper gräs.

 

1 juni

 

Planterar fyra stycken stam-fuchsior i urnor till terassen. Planterar kannor och kallor vid trappan upp till borggården. Funderar på att plantera ut sommarblommor som jag drivit upp och som just nu avhärdas.

Rensar planteringar vid hotellet. Planterar fyra stycken Summerwind – marktäckande ros i stora slänten.

Sorg i rondellen, alla hundratals rosenknoppar har blivit avätna av rådjur i helgen. Känner mig helt maktlös, har prövat allt. Det enda som hjälper är att stänga in hela planteringarna med galler som jag gjorde förra sommaren, men så kan vi inte ha när vi har gäster.

 

3 juni

 

 

 

Stora planterardagen. Planterar ut alla sommarblommor. Stressigt. Planterar pelargonerna på terassen. Jobbar över och sover kvar. Klipper gräs på kvällen. Ett kraftigt regn faller över parken på kvällen.

 

 

4 juni

 

 

 

Fortsätter planteringen. Planterar korgen till terassen. Planterar fyra stycken Clematis ´Summer Snow´ vid trädgårdslandet. Tar bort de rosor ´New Dawn´ som sitter där och planterar de nedanför borggården.

 

11 juni

 

 

 

Nu är alla sommarblommor planterade. I trädgårdslandet har en hel del grott och där håller J på med konstbevattningen. Det har ännu inte behövts någon konstbevattning då det regnat kraftigt i omgångar. Planteringarna vid hotellet är riktigt vackra nu.

Idag grävde jag upp Maja-tulpanerna för sommarförvaring på ett torrt ställe, har inte bestämt riktigt var de ska vara. På platsen där de sitter vid entrén har jag planterat vit blomstertobak, potatisblomma som K haft med sig, sommarrudbeckia och hör och häpna - tagetes! Vi ställde ut agaven på borggården idag, för första gången använde vi stora traktorn och lastaren, det gick mycket bra.

´

 

15 juni

 

 

 

Bönorna som jag sådde i trädgårdslandet har grott dåligt och de som kommit upp ser ut att ha frusit. Sår om både brytbönor och vaxbönor.

 

18 juni

 

 

 

Nu är vi klara med konstbevattningen och allt är igång. Planteringarna vid hotellet, trädgårdslandet och borggårdens planteringarna bevattnas nu på nätterna.

 

 

21 juni

 

Gräsklippardag.

 

24 juni

 

 

 

Nu går den övriga personalen på semester i fem veckor.

Stängslar in rosorna i rondellen och stora slänten.

 

28 juni

 

Efter resan genom ett dimmigt Sörmland så anländer jag till slottsparken där jag nu är ensam i fem veckor. Det är nästan en otäck tystnad nu när verksamheten ligger nere. Börjar med att larma av slottet för att komma åt matlådor som kockarna gjort åt mig. Går min vanliga runda i parken och ser med förtjusning på släntplanteringen vid hotellet som är vackrare än någonsin, jag har fått ihop delar som jag tidigare inte var nöjd med.

Dricker kaffe i personalmatsalen innen jag börjar klippa gräs. Klipper även ängsmarkerna.

 

29 juni

 

Börjar med att klippa de runda måbärsbuskarna nedanför terassen. I den första så fanns ett fågelbo och jag lämnade det halvklippt för att senare göra färdigt när ungarna flugit ut. Slår med trimmer runt slottet.

 

5 juli

 

Regnet har vräkt ner idag och det har egentligen inte behövts något bevattningssystem detta år. Rensar planteringen vid trädgårdslandet.

 

8 juli

 

 

 

Övernattat på slottet och vaknade fem. Det var en magiskt vacker morgon och jag tog frukosten med mig ner till bryggan där jag njöt av lugnet. Vattnet låg helt stilla och bara svalorna höll mig sällskap med sina flyguppvisningar. Sedan blev det en dag med gräsklippning. Denna regniga sommar då gräset växer så starkt.

Oundvikligen så blir jag lite stressad av alla uppgifter i parken just nu. Allt är ju en lång planering fram till verksamheten startar upp igen. Just nu ser det stökigt ut med ogräs på gångarna, som inte heller är kantskurna. Men jag betar av min att-göra-listan. Nästa vecka kommer jag att stamma upp träd då de hänger ner så mycket att bussarna knappt kommer in i parken, dels att vi inte kommer fram med gräsklipparna. Kommer också att fortsätta med trimningen av ängsytorna.

Trädgårdslandet ett problem i år. Förstår inte att jag kunde missa att så persilja? Måste köpa frön nästa vecka och försöka så trots att det är sent. Den gula squashen kommer inte igång ordentligt och brytbönorna vill inte så som trädgårdsmästaren vill. Luktärterna tjurar fortfarande och vi alla väntar på sol och värme!!!

 

12 juli

 

Stammar upp lindarna vid parkeringen och upp mot slottet.

 

27 juli

 

 

 

Det har varit riktigt jobbig sommar. Det har regnat mycket och gräs och ogräs har växt kraftigt. Grönsakslandet är ok, men bönorna blir som jag berättat tidigare, dåliga.

Entréplanteringarna har börjat blomma ordentligt med färgerna i rött, orange, gult och vitt.

 

Rosorna i rondellen som är inhägnade har ännu inte börjat blomma efter det att de blev avätna i början av juni. För lite sol är orsaken. Lejongapen på borggården blommar mycket fint och även de andra sommarblommorna där.

Har idag ännu en gång denna frodiga sommar, slagit med trimmer och klippt gräs. Har även kantskurit gången mot entrén och nedanför terassen. Klippt syrenhäcken för andra gången i år.

Trädgårdsmästaren känner sig sliten och ser fram mot de två veckors semester som börjar om tre dagar.

 

28 juli

 

Kör bort rishögar från  uppstamningen av träden. Klipper färdigt alla gräsmattor och trimmar klart .

 

18 augusti

 

 

Tillbaka i parken efter två veckors semester varav den sista på Gotland. Efter det regniga väder som varit, blev förra veckan solig och nu blommar det väldigt fint i parken. Entréplanteringarna och borggården blommar ordentligt. Nu går jag igenom parkens planteringar.

Trädgårdslandet svämmar över - en otrolig växtkraft. T.o.m. bönorna som var så svaga tidigare har växt till sig ordentligt.

 

24 augusti

 

I morse blåste jag alla gångarna rena från lindfrökapslar i massor.

Salladen i trädgårdslandet är otroligt fin och det övriga är fortfarande mycket bra. Hoppas bara att pumporna hinner bli färdiga.

 

2 september

 

 

 

Har delat hostan vid Röda Stugan och planterat om. Fyllde även på med kogödsel.

Trädgårdslandet är väldigt bra med otroligt fin sallad. Skördade bönor igår med det är en hel del kvar som inte är riktigt mogna.

 

7 september

 

Igår tog jag bort det sista av den amerikanska krypenen i stora slänten då en blivit alltför dålig och ful. Där planterade jag delade kashmirnävor och även brooksidenävor. Grävde ner välbrunnen kogödsel först.

 

Började att röja buskaget ner mot sjön. Slånbärsbuskarna har vuxit sig för stora och skymmer sjön. Fick en svärm av jordgetingar efter mig...!

 

Idag har jag även gjort snyggt i trädgårdslandet, för att sedan fortsätta med röjningen av slånbuskagen ner mot sjön. I alla slånbärsbuskar och övriga buskar hade vildkaprifolen snott sig runt stammar och grenar. Det var arbetsamt att slita ur riset ur snåren.

 

16 september

 

Jag har avslutat beskärningen av de vilda snåren ner mot sjön. Slånbär, vildrosor mm är nu nerklippt för att börja om och vi har fått bättre sjöutsikt. På morgonen idag har det stormat och regnat ordentligt och jag har beskurit snåren vid bron till hotellet. Nu ser man åker och sjö från bron.

Flyttade ner de återstående liljorna som fanns på borggården ner till häggplanteringen, har även flyttat ner den röda solhatten från entréplanteringen till häggplanteringen.

  

21 september

 

 

 

Har i två dagar skurit kanterna till gångarna i parken. Måste säga att det är en fantastisk blomning fortfarande i parken, både på borggården och vid hotellet.

 

27 september

 

 

 

Förra veckan röjde jag sly som jag brukar göra varje höst för att hålla markerna öppna runt parken. Idag körde vi bort riset till brasan vid dammen.

Idag var det som vanligt gräsklippning och lövblåsning. Det blommar så fint i perennslänten vid hotellet. Nävan Patricia blommar otroligt vackert, men även nävan brookside blommar om och spanska nävan blommar som vanligt länge. Ulleternellen är en annan favorit som blommar hela hösten.

 

29 september

 

Idag har jag eldat en jättehög med ris nere vid dammparken. Efter lunch körde vi in trädgårdsmöblerna som står ute i parken.

Planterade vita höstastrar och lila krysantemum i urnorna framför paviljongen vid hotellet.

 

20 oktober

 

 

 

Nu är det dagligen lövräfsning eller lövblåsning som gäller. Idag har vi även lagt på väggrus på vägen ner mot strand. Planterat Maja tulpanlökarna vid entrén.

 

 

 J och jag i slottsverkstaden (ladan)
 
 Löven tippas i vår stora öppna kompost

 

27 oktober

 

Det är en tung tid nu med löven.

Det här är min sista vecka för i år och det blir fullt ös ända in i det sista, för att vi ska hinna få undan löven.

 

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0