• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Vecka 8, 2018 - Ugglespaning

     Rosendals trädgårds butik
     
     Anemon vid Rosendals trädgård
     
     

    19 februari –måndag

     

    Vintern håller ett fast grepp om staden och ny snö föll stilla och vackert. Jag tog mig ut till Djurgården där Lexus och jag vandrade på västra delen av ön. Från Waldemarsudde, förbi Skansen och Gröna Lund som öppnar för säsongen den 28 april. När jag passerade ABBA-museet tänkte jag på det jag läste här om dagen, att Björn Ulvaeus vill bygga ut 1800-talshuset intill den nya museibyggnaden. Byggnaden är idag ett hotell, där de tydligen vill ha fler hotellrum. Tillbyggnaden ska ske varsamt, heter det. Jag bryr mig inte så mycket om vad som byggs på den här delen av Djurgården, så det blir nog bra Björn!

     

    Jo förresten, den nya tillbyggnaden till Liljevalchs bryr jag mig om, eftersom Gert Wingårdh där ritat ännu en tveksam byggnad till vår stad. Hans vinnande bidrag har fått det ironiska namnet ´´Liten´´. Den enorma betongfasaden kommer att prydas av 8000-8500 ingjutna flaskbottnar, tillverkade av samma företag som gör Absolut Vodka-flaskorna. Jag förstår att ljuset i byggnadens rum kommer att bli fantastiskt, men det här är en stor ful låda som från både land- och sjösidan kommer att se totalt felplacerad ut. Byggnaden ska vara färdig under våren 2020. Hur länge ska den många gånger prisbelönta kändisarkitekten få leka med sina idéer i vår stad, utan något som helst motstånd? Det känns som om varje uppdragsgivare han arbetar åt, enbart jublar åt att ha en byggnad ritat av Wingårdh. Placera i stället han lådor utanför innerstaden tack!

     

    Vi fortsätter förbi de gamla värdshusen Ulla Winblad och Godthem och vidare upp till Rosendal. Min vandrarkompis och spårhund, fick pälsen klädd av små snöbollar som vi kämpade med en stund när vi kom hem.

     

    Eftersom jag arbetat fysiskt i 48 år och nu är en glad pensionär, så behöver jag träna en aning för att inte tappa styrka. Därför har jag laddat ned appen 7-minute workout, 12 olika övningar, vilket blir lagom för mig som egentligen tycker träning är bland det tråkigaste som finns. Sju minuter blir nog bra!

     

     

    20 februari – tisdag

     

    Efter frukosten och ett träningspass på 7 minuter, var det dags att fortsätta min södervandring från förra veckan då jag avbröt vandringen runt hela ön. Jag tog tunnelbanan till Skanstull och gick bort mot Norra Hammarbyhamnen där Thaibåten och växtfartyget Gratia ligger. Med ljudbok i öronen vandrade jag i skön februarisol och njöt av friheten och att vandringarna i min stad fortfarande känns lustfyllda. I vanliga fall brukar jag gå upp vid Danviksbron för att klättra upp till Fåfängan högt uppe på berget med Stockholms finaste utsikt, men idag gick fortsatte jag i stället längs stranden och rundade Masthamnen.

     

    För att komma upp på Åsöberget, valde jag som vanligt Kvastmakartrappan som om tre månader kantas av fantastisk vit och lila syrenblomning.

    Det blev dags för kaffe och jag funderade på att leta upp något café som jag inte provat tidigare, men jag blev så sugen på Bakverkets macka med kaffe på Bondegatan, så jag tog mig till mitt favoritcafé i de här trakterna ännu en gång. Jo jag vet att caféet nu heter Bazzar, men för mig får det nog heta Bakverket ett tag till.

     

    Efter ett kort besök i kvarteren runt vackra Katarina kyrka, gick jag Högbergsgatan bort och tog av vid Skaraborgsgatan. Den här gatan är ett exempel på hur fantastiskt fint det går att bygga även idag, i denna tid av Gert Wingårdhs lådor. Husen är så vackra och inne på de små gårdarna har mindre träd planterats och jag måste komma ihåg att besöka det här kvarteret när det blir vår och försommar. De här husen kom till när Söderleden däckades över i början av 1990-talet, nu går den stora leden långt under jord och här finns nu istället denna idylliska gata med sina vackra gårdar.

     

     
     Kvinna i fredsarbete - på Djurgården
     

     

    21 februari – onsdag

     

    Vi satt inne i Rosendals växthus med vårt te och kaffe, solen flödade in genom glasrutorna och ett trevligt sorl fyllde det här vackra glashuset. På borden fanns stora buketter med tulpaner och vi samtalade om vår kommande resa till Italien i april och om den stundande våren här hemma. Grannväxthuset var fyllt av vårblommor till försäljning och det var ännu vackrare idag än när jag var här förra veckan. Flera syrenblommor på en buske i kruka hade slagit ut och vi tryckte våra näsor in i blommorna för att få känna den magiska doften.

     

    Ute i fruktträdgården beskärs nu de hundra äpple- och päronträden, där flera av de 40 olika sorterna är ungefär 150 år gamla. Det kommer att kännas lite märkligt för mig den här våren, att för första gången på många år inte beskära fruktträd. Visserligen ska jag ta hand om mina kära släktingars äppelträd i Roslagen, men det kommer jag att göra av rent nöje, inte som ett arbete.

     

    Min Brommabalkong 
     
    Norra Hammarbyhamnen
     
    Katarina kyrka
     
     Skaraborgsgatan
     
     
     22 februari - torsdag
     
    Jag blev inbjuden av Djurgårdsförvaltningen att följa med på Uggleexkursion och vi vandrade i skymningen med Henrik Waldenström i Stora Skuggan på Norra Djurgården. Först blev det kaffe och mackor inne i förvaltningens kontor och vi fick höra ett intressant föredrag om Sveriges ugglor. Då fick jag veta att det finns ett Berguvpar här i Stora skuggan, men att de inte synts till i år. När mörkret började lägga sig, vandrade vi ut för att försöka höra och se någon av alla kattugglor som finns i området. Henrik berättade att här finns Sveriges tätaste population av kattugglor så det var goda förutsättningar att få både få se och höra. Ungefär 35 par finns här i Nationalstadsparken.
     
    Vid första stoppet fick vi napp direkt, när ett uggleljud spelades upp från en skiva och nådde en kattuggla som flög över oss och satte sig i ett träd i närheten. Med strålkastare riktad upp i trädet såg vi tydligt ugglan som satt där och undrade vad som hände. Han hörde en annan uggla, men såg i stället 20 människor med kikare på marken. Det var tydligen en hane och han hoade sådär mysigt spännande i mörkret. Det är inte helt ofarligt att störa ugglor, som kan anfalla med sina sylvassa klor och sikta på ansiktet. Nu är det parningstider så det är inte samma risk som när de har ungar. Sammanlagt såg vi fem ugglor och både Henrik Waldenström och vi andra var mycket nöjda med kvällen.
     
     
    23 februari - fredag
     
    Vid Djurgårdens Gröndal, just där Kärleksstigen börjar, hörde jag sången under morgonvandringen. Om vintergäck, snödroppar och trollhassel är de tidigaste vårtecknen i växtvärlden, så är koltrastens sång fågelvärldens tidigaste och skönaste vårtecken. Trots den kyliga morgonen sjöng den försiktigt inne bland häggarna och jag stod helt stilla och lyssnade. Fylld av vårlycka vandrade Lexus och jag vidare längs Djurgårdsbrunnskanalen, där isen låg på sina håll. Nedanför Parkudden har den gamla bryggan rivits och en ny brygga i samma mått är nu snart färdig.
     
     Allt ljus på kattugglan!
     
    Vi har span på en kattuggla vid Laduviken.
     
     Eftersom det var uggletema den här veckan så passade det bra med ett ugglevin på fredagen, trots att det inte var så perfekt som man vill ha ett fredagsvin!
     
    De här fantastiska lappugglorna hittade vi på Skansen. De här två heter Pearsey och Ropia!
     
    Spinningpasset ´´The Trip´´
    Spinningpasset ´´The Trip´´  nr. 11
     
     Parkuddens nya brygga 
     
    24 februari - lördag
     
    -12 grader på morgonen! Vintern har kvar sitt grepp om huvudstaden och idag var Djurgårdsbrunnskanalen helt täckt av is. Vi letade fram de allra varmaste kläderna till morgonvandringen och gick genom Djurgårdens Rosenhill och vidare runt Hundudden. Båtarna skar genom isen ute på Lilla Värtan och solen var så stark den här februarilördagen. Isen låg nu långt ute i farleden och i hemmaviken vid Blockhusudden, där man i vanliga fall alltid hör vågorna bryta mot stranden, är det nu helt tyst och stilla. Ett märkligt lugn har lagt sig över ön i den stränga kylan.
     
    På eftermiddagen tog vi bussen in till Nybroplan och träffade C och J inne på Sats, där vi skulle prova ´´The Trip´´ som är ett spinningpass utöver det vanliga. Framför en svängd jätteskärm och med hög musik, trampar man på i ett tufft pass, men jag ska erkänna att jag tog det ganska lugnt på grund av min gamla knäskada och följde inte med i hårda tempot. Min dotter som ofta går här, ville att jag skulle få uppleva The Trip och det var verkligen häftigt att cykla med i det fantastiska landskapet, med ibland hisnande känslor. Inne hos grannen Joe and the Jouice drack vi fruktiga drycker innan vi återvände hem.
     
     
    25 februari - söndag
     
    Kylan fortsätter och vi besökte Skansen, mest för att kolla in ugglorna i denna uggletemavecka! Det är sällan man ser så lite folk här uppe och det beror såklart på tio minusgrader, men det blev faktiskt en helt fantastiskt vacker dag, med det starka ferbruariljuset som flödade över Artur Hazelius vackra friluftsmuseum som invigdes 1891. När jag i vanliga fall besöker Skansen nu för tiden, så är det trädgårdarna jag tar sikte på. Jag har lite svårt för djurparker där vilda djur lever i fångenskap, även om Skansen är en trevlig och vacker plats. Vi besökte i varje falla de oerhört vackra lappugglorna och den mäktiga berguven.
     
    Nästa vecka börjar vårmånaden mars!!!
     
     
    Skånegården på Skansen, med den stora ormhasseln - läs mer om gården här!
     
    Skogaholms köksträdgård på Skansen, en av mina favoritträdgårdar i Stockholm.
     
     
     
     
     

    Dags att beskära av fruktträden

     Rosendals fruktträdgård
     
     
     Idag när jag besökte Rosendals trädgård för att fika i växthuset, så jag att äpple- och päronträden beskärs i fruktträdgården nu. Det är ett arbete som jag utfört under många år i Engsholms slottspark och i trädgårdar runt om i Brommas villaträdgårdar. Nu har jag lagt sekatör och såg på hyllan då jag gått i pension, eller inte riktigt förresten - jag ska hjälpa min kära släkt i Roslagen med deras träd nu snart.
     
    När det gäller beskärning av träd och buskar, är det viktigt att man har bra verktyg. Jag har alltid använt Felco både när det gäller sekatör och handsåg. Det finns säkert andra märken som är bra, men efter att ha använt Felco i många år, vet jag att kvaliteten är hög och att de är bra kompisar att ha med sig i träden!
     

    På Granngården kan man med fördel köpa sina beskärningsverktyg. Klicka för att se sortimentet av trädgårdsredskap på hemsidan!

     

    Du kan också boka trädbeskärning. Då kommer en servicetekniker från Granngården ut och hjälper dig med att beskära träden i din trädgård.

     
    Det här inlägget har jag gjort i samarbete med granngården.se 
     
     
     
     
     
     
     
     
     Beskärning i Rosendals fruktträdgård 21 februari 2017
     
    Beskärning i Engsholms slottspark 2017
     
    Ett tio år gammalt blogginlägg om fruktträdsbeskärning - se här! 
     
     
     
     
     

    Vecka 7, 2018 - Stadsarkivet

     Brommavecka
     
      Mitt fönster hemma i Brommanästet. Min bro heter Tranebergsbron och amaryllisen heter Picotee.
     
     

    12 januari – måndag

     

    Det kommer nog att ta ännu en tid innan jag förstår att jag inte behöver gå upp 04.45 och åka 7 mil till jobbet varje morgon. Nu går jag upp någon gång mellan 6-7 och känner ingen stress, utan kan njuta av långa frukostar och i lugn och ro planera dagen. Eftersom jag är en ganska rastlös själ vill jag oftast göra någonting på dagarna, men självklart kommer jag även att unna mig dagar då jag inte gör något mer än att vila och läsa.

     

    Idag tog jag mig ut till Edvard Andersons växthus i Bergianska trädgården för att nosa på våren i Medelhavsmiljö.  Jag har sagt det många gånger och säger det igen – det här stora växthuset som invigdes 1995, får mig att lättare härda ut de långa vintrarna i Stockholm. Nu när jag är fri kan jag besöka platsen så ofta jag vill, ta en kopp kaffe i Medelhavshallen, där idag Scilla messeniaca, pärlhyacinter och vårliljor gjorde min dag och jag fick min dos av blomsterprakt.

     

    När jag packade ner kameran hos Edvard, fick jag ett mess från min fina trädgårdsmästare Cecilia på Djurgården, att den röda trollhasseln Diane blommade vid Kullatäppan intill Nordiska museet. Självklart styrde jag min 308:a till denna vackra täppa för att ta några bilder av charmiga Diane.

     

    Hemma i Bromma spelade jag Ulf Lundells album ´´Rent förbannad´´ från 2012 och det är verkligen förbannat bra! Jag såg även när Sverige fick ett OS-silver i skidskytte. Nu för tiden är jag dock inte lika intresserad av varken vinter- eller sommar OS, på grund av alla dopingskandaler. Fotboll är min sport och jag försöker se alla Barcelonas matcher på TV och ibland ser jag dem på plats i Spanien.

     

     
    Scilla messeniaca
     
    Vårlilja. Ipheion uniflorum. Vårblommor i Edvard Andersons växthus
     

    13 februari – tisdag

     

    Efter det att Sara Nilsson gått i mål som vinnare i OS, tog jag tunnelbanan in till Stockholms stadsarkiv. De hade hittat de skrifter som jag sökte när jag var där sist och jag grottade ner mig i ´Trädinventering i Stockholms innerstad´´ från 1993. Det kändes som julafton för en trädälskande stockholmsvandrare, att få ta del av denna grundliga inventering och ännu en gång kunde jag konstatera att lind är det absolut vanligaste gatuträdet i Stockholm. Det är oroväckande, eftersom det skulle vara förödande om arten skulle drabbas av någon allvarlig smittsam sjukdom, kanske något liknande som almen råkade ut för.

     

    Almen är nästan helt borta från stadens gator och parker nu, det finns enstaka träd här och där kvar, men det är bara en tidsfråga innan de är helt borta från huvudstaden. Sveriges högsta alm som finns i Humlegården har nu dött och kommer att sågas ner. Visst finns det en del almar kvar här i huvudstaden, som de berömda almarna i Kungsträdgården, Karlaplans almar och Centralbadets trädgårds mäktiga alm som ger karaktär åt hela trädgården.

     

    Därför är det glädjande att Stockholms stad nu har börjat variera med många olika trädarter både i parker och längs gatorna. Väl hemma skrev jag ett blogginlägg.

     

     

    14 februari – onsdag

     

    I min iver att få se och lukta på vårblommor, åkte jag till Rosendals trädgård för att få dagens dos av vår. Butiken i ett av växthusen var smyckad av bland annat våriris, kungsängsliljor, julrosor, balkansippor, anemoner och tulpaner. Tyvärr kunde jag inte fika den här gången eftersom jag skulle till tandläkaren!

     

     

    Jag hade inga hål i år heller, när jag gjorde min årliga kontroll hos Östermalmstandläkarna på Nybrogatan 37/Östermalmstorg.  Ombyggnaden av den vackra gamla saluhallen från 1888 fortsätter fram till våren 2019 och den stora temporära hallen som byggts mitt på Östermalmstorg fungerar bra så länge. Så här skriver de lite anspråkslöst på hemsidan:

     

    Projektet är en del av stadens Vision 2030 om ett Stockholm i världsklass och arbetet med att förbättra hela platsen kring Östermalmshallen med intilliggande gator och torg. Staden vill utveckla Östermalms Saluhall till en av världens främsta handelsplatser för mat och matupplevelser.

     

     

    Alla hjärtans dag firades med rosor till Cecilia och med en fotbollsmatch tillsammans med dottern!

     

    Jag skrev till trädexpert Björn Embrén på Stockholms stad och frågade om den där träddatabasen som jag längtar så efter och som kommer att bli tillgänglig för allmänheten. De kommer troligen även att utveckla en app, så att man kan se vilka träd som finns runt om i stan. Helt strålande! Men eftersom det är en ganska komplicerad uppbyggnad av databasen, får jag nog vänta ett tag till! Det var dock en annan av Stockholms stads trädexperter, Britt-Marie Alvem som svarade och hon skulle även skicka en planteringsplan för nya Brunkebergstorg där det bland annat planterats magnolior. Det tackar jag för!

     

     
     2017 skapades den här häftiga muralmålningen på en tom husgavel på Hagagatan 13 i Vasastan. Konstnärerna heter Alex Culafic och Carl-Adam Kjellström.
     
     
     Vårblommor i Rosendals trädgård
     
     Vid Kullatäppan på Djurgården blommar den röda Trollhasseln - Hamamelis 'Diane' 
     
     
     Magnolians knoppar vid Kullatäppan väntar liksom jag på våren!
     
     

    15 februari – torsdag

     

    Våra duktiga kvinnliga OS-deltagare ordnar medaljer på löpande band. Nu i morse, silver till Charlotte Kalla på fria milen och guld till Hanna Öberg i skidskytte!

     

    På väg mot Söder, mellanlandade jag på Odenplan för att äta lunch med dottern på Joe & The Juice . Efter en trevlig stund tog jag 2:ans buss till Slussen och tänkte att jag måste börja åka mer buss och lära mig linjerna i stan. Det är så mycket trevligare att åka ovan jord i stället för att befinna sig i tunnlar under jorden. Tanken var att vandra runt hela Södermalm och jag började med att gå Söder Mälarstrand västerut.

     

    När jag kom fram till Pålsundet tänkte jag på beslutet att såga ner alla träd och riva de gamla båtbryggorna längs södra stranden, för att sedan förstärka marken och senare bygga en ny cykelbana till Reimersholme. Det finns många åsikter om det här och det har bland annat bildats en Facebook-grupp - Rädda Pålsundet med 18 000 namnprotester . Det enda jag kan säga är att det är sorgligt, att alla dessa träd ska fällas och att de gamla charmiga båtbryggorna försvinner. Läs mer här!

     

    Borta vid Liljeholmsbron hittade jag ett lugnt litet café/bageri, där jag kunde ta en kopp kaffe och vila en stund. Friends of Adam heter stället som ligger just vid Liljeholmsbron och är ett bageri som bakar gluten- och vetefritt bröd. Jag vandrade vidare längs Årstaviken, förbi alla kolonilotter och båtar på land, som fortfarande sover sin vintervila. Det stora fartyget som brann för några veckor sedan var nu förankrat vid stranden som ett vrak. Se här! Denna februaritorsdag var det stilla och lugnt utefter strandpromenaden, under helgerna är här långa promenadköer Jag tittade in mot den tidigare magiska lotten Refugium, som jag skrivit så mycket om här i bloggen och som tråkigt nog har tappat magin sedan den gamla trädgårdsmästaren/landskapsarkitekten Hans Drost lämnade sin lilla trädgård. Läs mer om Refugium här!

     

    Nu klarade inte mitt knä av att vandra runt hela ön idag, utan jag tog tunnelbanan hem från Skanstull. Jag ser nu fram mot långa vårvandringar då jag kommer att använda kameran mer. Lyssnade klart på ljudboken ´´30 år av tystnad: Mitt liv i skuggan av mordet på Olof Palme´´ av Anna Hage och Ana Udovic och valde nu i stället något helt annat. ´´Slottet brinner´´ av Magnus Jacobsen. Den handlar om det gamla slottet Tre Kronor i Stockholm, som brann år 1697.

     

     

      

     På Stadsarkivet hittade de till sist de böcker som jag beställt till forskarsalen. Trädinventering i innerstaden del 1 och 2.
     
     Refugium vid Eriksdalslunden.
     
     

    18 februari – söndag

     

    Ett tunt lager snö har lagt sig över staden och en stillsam helg med ganska mycket OS, avslutades med ett besök på Ostmässan i Mûnchenbryggeriet. Nu är inte jag så överdrivet intresserad av ost, jag är glad om jag får en ok ost på mackan, men Cecilia gillar och köpte en hel del spännande sorter. Visst smakade jag på något av det som bjöds och konstaterade ännu en gång att jag gillar lite krämiga milda ostar. Mitt enda köp blev Bondmoran –smakar som ost gjorde förr, från Gäsne mejeri. Så här beskrivs osten – smakrik ost med väl utvecklad karaktär. Mogen med tydliga syror och sälta. Rik eftersmak!

     

    Ikväll blir det te och mackor med ost som smakade som förr, till sista avsnittet för alltid av Bron, en av få TV-serier som jag följer och jag kommer att sakna den!

     

    Cliffhanger - två spännande aktiviteter är inbokade till nästa vecka…!

     

      

     På väg till Ostmässan stannade vi vid Rålambsvägen där vi såg en trollhassel som utvecklat sig till ett träd. Jag har aldrig tidigare sett en så stor trollhassel. Den här dagen hade jag ingen kamera med mig och då får telefonkameran duga. (Cecilias bild)
     
     Ostmässa i Mûnchenbryggeriet!
     
    Cecilia köper yougurtbollar från Nablus mejeri och jag är lite osäker på om kvinnan bakom disken verkligen ville vara med på bild...!
     

    Vackra gatuträd i Stockholm

    Norra Agnegatans Kaukasiska vingsnötsträd 4 juni 2016
     
     Prunus x gondouinii 'Schnee' på Jakobsgatan 12 maj 2011 
     
    Magnolia 'Merrill' på Valentin Sabbats gata den 27 april 2015 
     
    Eriksdalsgatan 3 maj 2015, Prunus x yedonensis (Tokyokörsbär)
     
     Grubbensringen på Kungsholmen. 10 maj 2015
     
    Några av Hornsgatans 200 Ginkgo biloba som planterades mellan 2010-2013.  Bilden är från 24 oktober 2015
     
    Fraxinus ornus - Manna-ask som planterades 1970 på Regeringsgatan, bild från 6 juni 2012
     
     Karlavägens lindar i augusti 2014. Träden planterades från 1912-1926
     
     Kinesträd (Koelreuteria paniculata) vid Klarabergsgatan 3 september 2018. 

    Trädinventering i Stockholms innerstad 1993

    Prunus x gondouinii 'Schnee' på Jakobsgatan 12 maj 2011
     
     
    På Stockholms stadsarkiv hittade jag två skrifter som fick min puls att öka ordentligt. Eftersom jag är mycket intresserad av Stockholms träd så blev ´´Trädinventering i Stockholms innerstad´´ från 1993 något perfekt att grotta ner sig i. 
     
    Så här står det i förordet om bakgrunden till projektet:
     
    Stockholm Konsult avdelningen Samhällsbyggnad har fått i uppdrag av Gatu- och Fastighetskontoret region Innerstaden att göra en trädinventering för delar av innerstaden. Syftet med inventeringen är att den ska ligga till grund för områdesvisa trafikplaner. Arbetet har gjorts enligt en metod som utvecklats i samråd med Gatu- och Fastighetskontoret, Per-Ola Fritzon.
     
     
    Det här är material som jag kommer ha stor nytta av framöver. I inventeringen kan man se när träden planterades och i vilket skick de var i år 1993. Några av träden har säkert bytts ut, men de flesta av gatuträden är nog kvar sedan inventeringen gjordes för 25 år sedan. Visserligen har gatuträd ett mycket kortare liv än träd som växer i parker, eftersom de hårdgjorda ytorna inte är ideala livsmiljöer, men nu har dock sedan en tid tillbaka, nya växtbäddar skapats för många av Stockholms gatuträd och de kommer nu att må mycket bättre än de tidigare gjort. De nya bäddarna kallas skelettjordar och nu citerar jag ur S:t Eriks årsbok Parkstaden från 2017:
     
    Vid byggnation av skelettjord läggs stenskärv i en smal fraktion, ett 30 cm tjockt lager med så jämnstora stenar som möjligt, i ett dike i gatan. Stenarna kompakteras så att lagret blir stabilt att köra på. Mellan stenarna spolas jord ner i hålrummen med en hård vattenstråle. Detta upprepas en gång. Ovanpå skelettet läggs ett luftigt bärlager som kompakteras. Detta lager har hålrum mellan stenarna för att möjliggöra spridning av vatten och luftutbyte till rötterna. Vatten- och lufttransporten in i och ut ur detta lager sker via luftningsbrunn.
     
    Över detta läggs ett avjämningslager, en geotextil och sedan den beläggning som ligger på gatan i övrigt. Luftningsbrunnar monteras i marken mellan träden. Deras lock är stora som en vanlig betongplatta, man kan känna igen dem på det utstansade bladmönstret. Till dessa luftningsbrunnar leds dagvattnet från främst trottoarer och tak via rännor i beläggningen.
     
    I trädinventeringen får jag ännu en gång bekräftat att den allra största delen av Stockholms gatuträd är lind. Som tur är har Stockholms stad sedan en tid börjat använda flera olika arter som gatuträd. Att en art utgör en så stor del av stadens gatuträd kan bli förödande om någon allvarlig sjukdom skulle drabba arten, se bara hur det gått för almen som snart är helt borta här i stan. Sveriges högsta alm som står i Humlegården dör nu och kommer att sågas ner. Visst finns det almar kvar, som Kungsträdgårdens historiska almar och på Karlaplan runt hela den runda parken och den mäktiga almen inne i Centralbadets trädgård, som ger karaktär åt den vackra platsen. Även ask och hästkastanj har problem med sjukdomar. Det är alltså mycket viktigt att använda flera olika arter.
     
    När inventeringen utfördes 1993, hette parklind Tilia vulgaris på latin, idag ska den heta Tilia x europaea.
     
    Nu ser vi fram mot nya spännande träd längs Stockholms gator och det har redan har hänt mycket, som Hornsgatans fantastiska allé med 250  Ginkgo biloba, olika sorter av magnolia har på flera ställen använts som gatuträd som till exempel på Gröndalsvägen vid Ekensberg, Jaktgatan i Norra Djurgårdsstaden, S:t Eriksgatan, Karlbergsvägen, Valentin Sabbats gatan och Norrlandsgatan. På Norra Agnegatan står stora mäktiga Kaukasiska vingnötsträd. 
     
     
     
     
    Eftersom det inte är hemlån på något från Stadsarkivet, så satt jag här och fotade av 200 sidor ur dessa spännande skrifter. Nu tog jag ett exempel från Odengatan - det finns självklart andra arter än lind bland gatuträden!
     
     
    Fraxinus ornus - Manna-ask som planterades 1970 på Regeringsgatan, bild från 6 juni 2012
     
    Norra Agnegatans Kaukasiska vingsnötsträd 4 juni 2016
     
     Magnolia 'Merrill' på Valentin Sabbats gata den 27 april 2015 
     
     Eriksdalsgatan 3 maj 2015, Prunus x yedonensis (Tokyokörsbär)
     
    Några av Hornsgatans 200 Ginkgo biloba som planterades mellan 2010-2013.  Bilden är från 24 oktober 2015

    Vecka 6, 2018 - Vårvinterblommor

     Utanför fönstret när jag vaknade en morgon ute på Blockhusudden! Jag älskar verkligen den här platsen!
     
     
    5 februari - måndag
     
    Kylan svepte ner från norr och jag begav mig ut till Djurgården för att bo en vecka på den vackra ön igen. Marken täcktes av ett tunt lager snö, men borta vid Blockhusuddens busshållplats tittade tre nyfikna vintergäck upp i snön, trots flera minusgrader. För mig är det här det allra första vårtecknet i Stockholm, eftersom jag inte vet någon annanstans i stan där vintergäcken är så tidig! Även om dessa vårens budbärare brukar blomma tidigt på Adolf Fredriks kyrkogård också.
    Och visst är även trollhasselns gula trassliga små blommor, som redan visat sig i Stockholmsområdet ett tidigt vårtecken, men det är något speciellt när markens flora vaknar. Att trollhassel, kejsarolvon, snödroppar och vintergäck blommar i februari är inte alls ovanligt i huvudstaden under snöfattiga och inte alltför kalla vintrar.
     
    Längs Djurgårdens vägar och promenadstråk beskär nu Djurgårdsförvaltningen träd och buskar. Det handlar om att stamma upp träd och att beskära buskar som har växt ut över vägarna. Lindallén på Blockhusringen hamlas nu också och under all beskärning använder förvaltningen endast batteridrivna sågar, vilket är så mycket bättre än tunga och bullriga bensinsågar. Dels väger batterisågarna mycket mindre och dels slipper den som arbetar med beskärningen att få i sig farliga avgaser. Allt fler trädgårdsmaskiner drivs nu med batteri, så som häcksågar, grästrimmer och gräsklippare, och Djurgårdsförvaltningen har verkligen förstått hur viktigt det här är!
    Bra för miljön och bra för trädgårdsarbetarna!
     
    Under mina vandringar på Djurgården kommer jag att kunna följa några byggen och anläggningar framöver. Arbetet med flodvågsmonumentet vid Blockhusudden går vidare i alla typer av väder och borta vid Biskopsudden har äntligen en ny restaurang börjat byggas på platsen där ´´En Lisa på udden´´ tidigare låg, restaurangen som brann ner till grunden 2009. Stjärnkocken och krögaren Tommy Myllymäki ska nu tillsammans med Svenska Brasserier öppna en ny topprestaurang som kommer att bli ´´Världens bästa restaurang´´, enligt dem själva. Jag längtar redan efter att få besöka en restaurang med med den målsättningen...! Det blir i varje fall skönt att något händer på platsen som varit avstängd sedan branden.
    Även Djurgårdsbrunns värdshus ska tydligen byggas upp igen efter branden 1988!
     
    Kejsarolvon på Blockhusudden 10 februari
     
     Djurgårdsförvaltningen har hamlat lindar på Blockhusudden
     
     
    6 februari - tisdag
     
    I flera år jag suttit vid köksbordet på Blockhusudden och blickat ut mot Högberga Gård på Lidingö. Idag tog jag bilen ut till grannön och gick runt en stund i kylan. Högberga som nu är en konferensanläggning är beläget högt på ett berg varifrån utsikten är fantastisk in mot Stockholm, med Fjäderholmarna och Djurgården som första blickpunkt. Jag har varit här tidigare, en gång med Engsholms slott på en konferens och en annan gång då jag sökte jobb som trädgårdsmästare. 
     
    Idag upptäckte jag att 40 vinstockar av sorten Pinot Noir planterats på berget, den blå vindruvan som är den viktigaste druvan i röda bourgogneviner. Den klarar sig i zon 1-2, lite vågat här kanske var min första tanke, men mot berget och muren med sol hela dagen så fungerar det säkert. Vinrankorna planterades under 2016. Högberga Gård har även en egen vinfabrik och 2016 släppte de sitt första rosévin Högberga rosé. Man blir lite sugen att någon gång vara med på en vinprovning på den här vackra platsen!
     
    Högberga Gårds huvudbyggnad, ursprungligen kallad Villa Högberga eller Villa Fåhraeus uppfördes under åren 1909-1911 (kompletterad 1916) som privatbostad för konstsamlaren Klas Fåhraeus (1863-1944), gift med skådespelerskan Olga Björkegren (1857-1950).(Wikipedia)
     
    Apropå Wikipedia så betalade jag in 100 kr idag, för att stödja det här fantastiska digitala uppslagsverket som jag så ofta använder och som inte är ett vinstdrivande företag med annonser, utan drivs genom stöd från oss användare.
     
     
     Högberga Gård på Lidingö med utsikt in mot Stockholm.
     
     
     
    8 februari - torsdag
     
    Vaknade till en gnistrande vacker morgon ute på Blockhusudden. Fyra minusgrader och träden var smyckade med rimfrost. Vattnet låg helt stilla, med små spridda isflak intill stranden och ut mot skärgården skiftade vattenytan i de vackraste färgerna. Från mitt frukostfönster, såg jag några fartyg glida förbi och en samling storskrakar guppade stillsamt omkring borta vid stenbryggan. Jag kan inte tänka mig en bättre start på dagen!
     
    Idag fick jag äntligen tag i ett par svarta Blundstone i min storlek på Granngården! Nu gäller det bara att snabbt få kängorna ingådda! Jag funderar på att köra över dem med bilen några gånger...! Läs mer om Granngårdens Blundstone kängor här!
     
     
    Blockhusuddens strand
     
    Isen ligger nu nere på sjön. På torsdagen åkte jag hem till mitt näste i Bromma för att se Valencia-Barcelona i Spanska cupen,som Barcelona vann. På fredagen var jag tillbaka på Djurgården igen! 
     
     
     9 februari - fredag
     
    När jag kom ner till den Japanska dammen i Bergianska trädgården, såg jag på långt håll att det lyste gult i den stora trollhasselbusken. De här gula rufsiga blommorna är alltid tacksamma att fotografera och jag kände mig nöjd när jag gick därifrån för att åka vidare ut till Djurgården. Min dotter som jobbar inne i stan tog bilder på Berzelii parks trollhasselblomning så jag slapp åka dit, tack för det kära dotter! Det känns verkligen hoppfullt med dessa första blommor som vågar slå ut mitt i vintern.
     
    Det blev en helt strålande dag med riktig vårkänsla, solen vräkte ner över Blockhusudden och sjöfåglarna njöt i den lugna viken. Flera vandrare riggade sina kameror här nere vid bryggan och fotade strandens isformationer och vackra knölsvanar. Lexus och jag vandrade i solen och jag gick in mina nya kängor som kändes helt perfekta. När vi kom upp till Tommy Berggrens hus här på udden, visade det sig att min vandrarkompis blev nödig och satte sig och gjorde ´´tvåan´´ precis utanför Tommys hus. Jag vet inte om det var en markering från Lexus sida, om han har något emot vår stora skådespelare och regissör?  Som tur var hade jag inte glömt ´´tvåanpåsarna´´. 
    Jag fotade vintergäcken igen vid busshållplatsen och insåg ännu en gång att det är svårt att fånga gul färg på bild när solen gassar!
     
     
    10 januari - lördag
     
    När jag slutade på Engsholms slott i december, fick jag många härliga presenter av företaget och av mina fina arbetskamrater. Bland annat ett presentkort på Fotografiska och jag vill ännu en gång tacka mina f.d. arbetskompisar för detta. Idag tog Cecilia och jag Djurgårdsfärjan över till Slussen, för att sedan vandra ut längs Stadsgårdskajen till Fotografiska. En av utställningarna hette Fearless & Fabulous och på Fotografiskas hemsida står det - Det krävs både mod och magnetisk dragningskraft för att uppnå den position som kinesiska fotografen Chen Man idag besitter och hennes framgång är ett tydligt (kinesiskt) tecken i tiden.
     
    Det var en uppfriskande och spännande utställning och jag fastnade framför bilden Conversation som jag inte kunde slita mig ifrån.
     
    Uppe på caféet tog vi en räkmacka och hade turen att få bord vid de stora panoramafönstren. Det är både storslaget och avkopplande att sitta där och blicka ut över Skeppsholmen och Djurgården, se fartyg komma och gå och namnge kyrktornen i huvudstaden.
     
    Vi började få slut på te, så vi gick bort till Hornspuckeln och köpte på oss lite goda teer innan vi tog Djurgårdsfärjan tillbaka...hem! 
    The Tea Centre of Stockholm är en av Stockholms många härliga tebutiker och idag blev det Söderblandning och Earl Grey special. Cecilia köpte även Semla-te som de gillar ute på Blockhusudden! 
     
     
    Trollhassel i Bergianska trädgården 9 februari
     
    Trollhasseln blommade även i Berzelii park den 9 februari
     
    Jag blev varm i hjärtat av vintergäcken vid Blockhusuddens busshållplats den 9 februari
     
    The Tea Centre of Stockholm på Hornsgatan 46.
     
    Dagens teskörd...
     
    Caféet på Fotografiska!!!
     
    Fotografiska. Nick Veaseys utställning med röntgen fotografier var spännande och mycket märkligt. Den här tulpanen var en av mina favoirter här på Fotografiska idag! 
     
    Nick Veasey
     
    Conversation av Chen Man. En bild som jag inte kunde slita mig ifrån! Jag vill veta vad deras samtal handlar om!
     
    Djurgården bjuder inte bara på vackra strandpromenader. Skogarna på ön gör oss vandrare lugna!
     

    Vecka 5, 2018 - Ålandskryssning

     
    En mycket tidig augustimorgon 2013, satt jag och väntade på soluppgången på Lilla Essingen, med utsikt in mot stan och Västerbron. Bron som beskrivits så poetiskt av både Ulf Lundell och Beppe Wolgers.

    I Uffes fantastiska ´´Jag saknar dig´´ finns textraden - och himlen över Västerbron är gaslågeblå nu ikväll.

    I Beppes nästan lika fantastiska ´´Sakta vi gå genom stan´´ sjunger Monica Zetterlund - på Västerbron i den himmelska ron, en spårvagn går ensam och tom. 
     
    På samma plats befann jag mig den 29 januari 2018 och även om inte samma magi rådde som den där sommarmorgonen 2013, så är det här alltid en fin plats på Lilla Essingen.
     
     Essinge Udde
     

    29 januari – måndag

     

    Efter att ha bott ännu en vintervecka ute på Djurgården, kändes det märkligt att återvända till storstadslivet igen. Där ute hos Cecilia på östra Djurgården lever jag nästan lantliv i de lugna vackra trakterna, där det knappt märks att Stockholm har utvecklats till en bullrande storstad under det senaste hundra åren. Husen är gamla och ligger en bit ifrån varandra och det råder ett nästan meditativt lugn här i de vackra omgivningarna.

     

    Idag gick jag i stället runt Lilla Essingen, en stäcka på endast 2,5 kilometer. Omställningen från förra veckans lugn, till Essingeledens galna och hetsiga tempo, blev dramatisk. Som tur är behöver jag inte längre delta i det hysteriska racet på den delen av E4:an som kallas Essingeleden, utan jag försöker hålla mig så långt borta som möjligt från allt vad stress och hets heter. Men förutom ljudet av ständig biltrafik, som är ansträngande för en högkänslig person, var det var ändå fint att från den lugnare östra delen av ön, blicka in mot staden och den mäktiga Västerbron som binder samman Kungsholmen och Södermalm.

     

    I början av 1900-talet var ön bebyggd med stockholmarnas sommarvillor, med namn som Bergslottet, Bellmansro, Skogshyddan och Lugnet, men på 1930-talet när ön fylldes av bostadshus, revs de flesta sommarvillorna. Den södra delen av Lilla Essingen som kallas Essinge Udde, byggdes 2000-2007 där många av de ganska höga husen placerades längs stranden. Det är säkert fint att bo i dessa hus, men de ligger så tätt intill varndra. Jag är van att se fria vidder från mina fönster.

     

    Efter vandringen gick jag upp till mysiga Lilla Mamsen bageri på Essinge Brogatan 15 för att njuta av en kopp kaffe och en mycket god kanelbulle!

     

    31 januari – onsdag

     

    Stockholms stadsarkiv på Kungsklippan/Kungsholmen öppnade 10.00. Jag tog tunnelbanan till Rådhuset och vandrade Bergsgatan upp till arkivet. Passerade nr. 26 där det finns en lägenhet som jag för några år sedan försökte byta till mig genom ett komplicerat triangelbyte. Det var dock svårt att få alla tre parter nöjda så bytet blev aldrig av. Kanske lika bra, även om jag gillar den här delen av Kungsholmen.

     

    Inne på arkivet installerade jag mig vid ett bord och beställde fyra böcker/skrifter från magasinet. Jag hade länge tänkt forska lite om Stockholms park- och trädgårdshistoria, men eftersom det inte funnits tid, har det inte blivit av. Nu finns det tid!

    Tyvärr visade det sig att de två viktigaste skrifterna som handlar om trädinventering i Stockholms innerstad, inte gick att hitta. Det var tomt på den hyllan i magasinet sa de, men att den ansvarige var ledig och skulle kontakta mig när hon kom tillbaka.

     

    I den här forskarsalen kommer jag nog att vistas då och då under vintrarna framöver. Här kan man som det står på Stadsarkivets hemsida ´´följa Stockholms invånare och stadens utveckling från medeltiden fram till idag´ . I de sju våningarna finns idag 8,5 mil handlingar. De sju våningarna ligger under mark och ovan mark syns bara den översta våningen.

     

    Efter det att jag läst och fotat av det jag beställt, packade jag ihop och gick ner till Bergsgatan 30 och kaffefikade på Wilmer Kaffebar, ett mysigt ställe med lagom sorl. Kaffet var gott och kanelbullen perfekt! Det verkar som om de flesta caféer bjuder på gott bakverk nu för tiden, möjligen eftersom de flesta verksamheter nu betygssätts på Internet.

     

    Jag hörde på nyheterna att det tydligen ska komma en halv meter snö i Gävletrakten det närmaste dygnet. Här i Stockholm är det endast ett tunt lager slask.

     

     
     
     
    Den här skriften från 1914, av Centralbadets skapare var spännade att läsa.
     
     
    Forskarsal på Stadsarkivet
     
     
     

    1 februari – torsdag

     

    Idag läste jag nyheten i Södermalmsnytt om beslutet att båthamnen och hela den södra stranden av Pålsundet ska rivas och förstärkas inför en ny cykelbana. Sedan Miljöpartiets Daniel Helldén tyckte att staden skulle bygga nya cykelbanor här till varje pris, har protesterna varit många och starka. Alla träd längs kajen skulle då behöva fällas för att den nya cykelbanan skulle kunna byggas. Nu har staden undersökt marken och konstaterade att det är en rasrisk längs strandpromenaden och att både bilväg, cykel- och gångbana riskerar att dras ner i vattnet.

     

    Så ´´enkelt´´ löstes det problemet! Bara att sätta igång att fälla alla träd i höst och att börja stabilisera hela strandområdet. Tack och farväl vackra träd och den fantastiska båtbryggan där mängder av gamla träbåtar har sin sommarplats och Grattis Daniel Helldén. Vi måste nog börja värdera våra stadsträd och vackra miljöer bättre. Visst förstår jag att man i vissa fall måste ta bort träd när de står i vägen för stadens utveckling, men just i en sådan här vacker miljö borde staden kanske göra ännu en undersökning av marken och diskutera med experter, inte bara från Stockholm, för att möjligen kunna rädda träden och båtbryggorna. Det kanske finns alternativa metoder att förstärka strandlinjen?

     

    Det här är en unik miljö i en storstad, som inte går att återställa. Jag ser framför mig hur det efter ombyggnaden blir nya strikta båtbryggor med iskalla aluminiumbommar vid varje båtplats, där de gamla träbåtarna kommer att se helt vilsna ut. Eller så blir båtplatserna så dyra att de historiska träbåtarna får flytta på sig och lämna plats till modernare båtar, vars ägare har bättre ekonomi. Om det nu blir några båtplatser igen över huvudtaget? Jag ser även framför mig en överdimensionerad cykelbana. Eftersom jag ofta vandrar jag upplever jag inte alls så mycket cykeltrafik på den här sträckan. 

     

    Tankarna går till renoveringen av Värtavägen som kostar skattebetalarna 80 miljoner kronor. En helt galen ombyggnad som nog ingen annan än MP är nöjd med. Även denna ombyggnad har alltså utförts efter Miljöpartiets planer och vilja. Det är inte direkt någon ström av cyklister på den backiga Värtavägen, men trots det så blir nu cykelbanorna nästan lika breda som gatan. Jag ska erkänna att jag tidigare har röstat på detta parti, just för miljöns skull. I höst får de definitivt inte min röst!

     

    Jag läste någonstans att cykelbanorna breddas på Värtavägen eftersom det väntas mer och mer cykeltrafik från vår nya stadsdel Norra Djurgårdsstaden som hela tiden växer. När den nya stadsdelen är färdigbyggd år 2025, kommer där att finnas 12 000 lägenheter. Visst kommer det att bli många som därifrån cyklar in till sina arbetsplatser i staden, men nu är både Lidingövägen och Erik Dahlbergsgatan ett mycket bättre val för cyklisterna. Värtavägen blir en omväg och en väldigt backig omväg. Ändå sker denna ombyggnad för 80 miljoner.

     

     
     Hon kom med färjan från Djurgården och jag med tunnelbanan till Gamla Stan och vi möttes på Skeppsbron för att ta oss ut till Viking Lines Cinderella, som syns i bakgrunden.
     
     Uno Svenningsson och Cecilia!
     

     

    På eftermiddagen möttes vi vid Djurgårdsfärjan på Skeppsbron och fortsatte sedan ut till Stadsgårdskajen där Viking Lines Cinderella låg och väntade på oss. Först vill jag säga att jag inte är någon kryssningsmänniska i vanliga fall. Men om det är torsdag med lite folk ombord, en kort resa och man har det bästa sällskapet med sig, då blir det riktigt trevligt. Och ska sen Uno Svenningsson uppträda på båten under kvällen, då är det ett extra plus.

     

    Redan innan vi kom in i terminalen såg Cecilia sin ´´idol´´  där inne när han stod och pratade med sitt band. Väl inne i terminalhallen frågade jag honom om vi fick ta en bild.

     

    Hytten var fin, buffématen och vinet gott och det blir en något märklig upplevelse när man får äta och dricka så mycket man vill för ett fast pris. Folk vandrar fram och tillbaka med sina tallrikar och vinglas för att fylla på, tills man inte längre orkar få i sig mer av allt det goda.

     

    Uno som så många andra artister, har fått en ordentlig skjuts av ´ Så mycket bättre´´ var mycket bra på scen och körde flera av sina bästa låtar och jag blev åter igen märkligt berörd av texten till ´´Tro på varann´´. 

     

    Det är när kvällarna känns varma
    Och lugnet sänker sig

    Då min väg är kantad av lupiner
    Och syreners doft berusar mig.

     

    Så om jag är lycklig
    Som jag vet att jag är lycklig
    Men när du somnar i min famn

    Och vi tror på varann
    Då är glädjen som störst
    Den släcker all min törst 

     

     

    Och Under ytan är och förblir en magisk klassiker.

     

    Den här lilla resan blev ett fint avbrott i vintermörkret och när vi anlände till Stockholm på fredagseftermiddagen föll snön igen.

     

     

     

     
     När vi gled in i Stockholm med Cinderella, såg vi vackra Blockhusudden från ovan. Här ska jag bo under vecka 6.
     
     
    4 januari - söndag
     
    Vi hade pratat om det länge, att i Stockholmsmiljö  spela minigolf i Globenområdet och idag blev det äntligen av. Platsen heter Tolv Stockholm och på en yta av 12 000 kvadratmeter kan man förutom att spela golf, bowla, spela pingis, biljard, minicurling m.m. Förutom alla aktiviteter finns här det häftigaste O´Learys som jag sett, men jätteskärmar och otroligt många mindre skärmar där man kan se fotboll och andra sporter, bland annat från en läktare!
     
    Vi hade en kul stund idag och efter golfen åt vi gott på O´Learys. 
     
     
    Felix är djupt koncentrerad när han ska ta sig an Globen-banan!
     
    O´Learys Globen
     
     


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails