• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  En vandring hemma i Bromma

  Vitsippor
   
   
  30 april 2006
   

  Sjökrogen
  Sjökrogen vid Tranebergsstrand

  Scilla
  Stindberg
  Den fantastiska Strindbergsstatyn

  Dagens låt - Brothers in arms med Dire Straits

  Söderläge

  SVT:s Söderläge
  Då har jag sett SVT:s nya trädgårdsprogram Söderläge som ersätter det gamla Gröna rum. Nu har det bara sänts ett program men det verkar bli bra till skillnad mot fyrans hemska Äntligen trädgård. Det finns hög musik även här men musikvalet är bättre och det är inte så snabba klipp i filmen. Snyggt filmat och programledaren Maria Arborgh är seriös och verkar kunnig. Jag ska samla programmen på min DVD-hårddisk.

  Såg en fantastisk konsert med Peter Gabriel på kvällen.

  Vandring

  Ledigt i tre dagar. Min dotter är på besök och det känns fint. Mulet idag också men det blir nog en vandring längs Brommas stränder i alla fall. I morgon ska jag besöka Bergianska trädgården och se vad som kommit upp där av alla tusentals växter.
  Ikväll spelar Barcelona mot Cadiz kl 22.00

  Längtade tillbaka

  Det kan ju vara kul att få fler som läser min anspråkslösa lilla blogg, på Aftonblades blogg blev det betydligt fler besökare men jag trivdes inte med all reklam och att det var så smalt att skriva som min favoritskribent uttryckte det. Så nu får det bli här som jag delar med mig av mina trädgårdsdagar igen.
  Trevlig resa till Spanien E.

  Äntligen trädgård

  Såg igår det andra programmet av Äntligen trädgård på TV4. Det är precis samma koncept som Äntligen hemma, dvs. med hela programmet dränkt av musik och snabba klipp som i en amerikansk aktionfilm. Mitt i programmet kommer såklart reklam. Tycker att det är både oseriöst och oerhört jobbigt att titta på. Att man till på köpet visar felaktigheter....som att flytta en Tuja mitt i sommaren när solen gassar....gör inte programmet mer sevärt. Nej....jag vägrar att se fler avsnitt. Ska pröva de andra trädgårsprogrammen, det på SVT som heter Söderläge och sedan var det visst ett på TV4+.

  Hav av vitsippor

  Resan till jobbet igår var väl ganska lik alla andra resorna dit. Men när jag körde över bron till ön låg vattnet helt stilla och en trolsk dimma låg över vattenytan. Morgonsolen sken genom ett dis och det kändes fint och välkomnande att köra över till ön. Framme i slottsparken ljöd fågelkonserten vidare som den gjort nu sedan jag började denna säsong, som att gå i en djungel när jag vandrade från parkeringen fram till slottet. Efter frukost med arbetskamraterna gick jag in i mitt blomsterrum för att vattna plantorna och så de fyra olika prydnadspumporna. Nu är allt sått och det är bara att sköta plantorna och vänta på utplanteringen. Eftersom det har blivit många lådor och vår ensamma 400 watts lampa lyser över en begränsad yta så flyttar jag om lådorna så att alla får stå på bästa platsen ett tag. Nu hjälper även solen till att ge ljus genom de små fönstren. Det har grott bra men jag kommer inte heller i år att få fram kraftiga plantor till utplanteringen. Men de små stackarna brukar växa till sig fint när de väl kommer ut.

  Jag fortsätter mitt arbete med planteringarna. Nu ser jag skadorna efter vintern. Vi har en karaktärsväxt här i parken?.en av de få växter som finns kvar sedan jag började 1998. Det är den fantastiska marktäckaren Liten Flocknäva. Den har jag förökat i massor och det räcker med en liten rotbit för att få flera plantor. Eftersom blad och stjälk doftar väldigt starkt så brukar den lämnas ifred av de vilda djurens framfart. Denna hårda vinter lämnades de inte i fred kan jag säga. Varenda en av de hundratals plantor har betats av. Tror dock att den kommer att växa till sig igen.
  Kärleksörten blir ständigt uppäten och där kommer jag i stället att plantera en del av sommarblommorna. Man kan ta in två stycken av kärleksörten och hänga dem bredvid varandra när de är i blom på hösten?..om blommorna drar sig mot varandra så kommer kärleken att hålla i sig men om blommorna riktas från varandra så kommer troligen kärleken att blekna. Skulle jag hänga upp kärleksörter hemma hos mig skulle de nog snurra som propellrar. Idag förändrades backarna vid dammen till gult?.äntligen börjar svalörten blomma och vitsipporna kommer också igång nu. Det är starten på hela blomstersäsongen tycker jag?när vitsipporna bildar vita hav. Det här är vårstjärna (Chionodoxa) som väster i backarna här hemma i Bromma Planerar att åka ner till Österlen under mina två semesterveckor i början av augusti. Men först ska jag jobba i 13 veckor till. Det där var igår...idag har det inte hänt någonting av värde...bara grått, regnigt och deppigt....

  Dagens låt - Jag saknar dig med Ulf Lundell

  Barcelona-Milan

  Då äntligen börjar den tunga biten av vårstädningen gå mot sitt slut och jag har nått fram till mina perennplanteringar. Det är stora planteringar som jag jobbat mycket med de åtta åren som jag jobbat här. Här jag har svurit och gråtit då sorkar ätit upp 80% av växterna men också jublat när det blommar som bäst och man ser att ens planer fungerar i verkligheten. Nu får jag då rensa bort gamla blad av förra årets fägring och försiktigt smeka jorden med krattan så att inte vårlökar och det som har kommit upp av perennerna skadas. Våra lavendelhäckar klipper jag ner hårt i år för att de ska bli fräscha till juli-blomningen. Problemet med vår park är att all verksamhet ligger nere under juli då det blommar som bäst... Försöker verkligen att få till det så att plantera perenner som blommar före och efter juli....men likt förbannat så är det vackrast under den månaden. Nu när jag klipper lavendeln så hårt så kommer blomningen att försenas så pass att i slutet av juli då personal och gäster anländer till slott och park igen så kommer den fortfarande att blomma. Att förlänga blomning av perenner tror jag att jag skrev om förra säsongen men ska ta det igen lite senare. Jag har nu skyddat de planteringar varifrån jag jagade rådjuren med bilen...med hönsnät tills tulpanerna kommer i blom framöver....allt är ju så sent i år och ännu har inte vitsipporna börjat synas i backarna. Till min glädje hörde jag sånglärkan över fälten idag....den börjar ju bli allt ovanligare i vårt land på grund av det jordbruk som bedrivs nu för tiden. Ikväll är det fotboll som gäller och nu hoppas jag verkligen att Barca kan gå vidare till den stora finalen i C.L. Ronaldinho är åter efter en lätt skada men underbarnet Messi (18 år) är fortfarande skadad. Henke är också hel igen men det är osäkert om han får starta. 20.45 bänkar vi oss för att följa Barca till finalen.....

  Dagens låt - En historia med Ulf Lundell

  Rådjursjakt med bil

  Arbetsveckan började med en vacker morgon så här i slutet av april. Solen gick upp över Kristineberg då jag drack mitt morgonkaffe och vattnet nedanför var stilla och blankt. Natten hade varit fylld av fågelsång....nästan för mycket fågelsång....sov inte så mycket på efternatten av det djungellika ljudet utanför sovrumsfönstret. När jag anlände till slottsparken såg jag ett rådjur stå vid min nyanlagda plantering där tulpanlökarna började synas. Bocken stod som om den väntade på att tulpanerna skulle börja knoppas så att han fick börja äta. Jag satte fart mot den med bilen och jagade den runt på vägarna tills den skuttade in i skogen. Den var inte rädd utan hoppade nästan lekfullt framför bilen. Som om den kände att trädgårdsmästaren aldrig skulle skada något av naturens djur. Trädgårdsmöblerna ställdes ut i parken idag och gästerna placerade sig omedelbart där. I blomsterrummet i slottet där jag driver upp sommarblommorna började jag plantera om violverbenan och jätteverbenan. Just de sommarblommorna ser jag mest fram mot att se i parken i år. Plantorna har nu en månad på sig att växa sig kraftiga för att planteras ut i vårt svåra klimat med kalla nätter långt in i juni.

  Vett och etikett-bok om användadet av mobiltelefoner

  En fantastisk dag i Stockholm. Just nu 12,3 grader här i Bromma. Dagen har jag ägnat åt att leta begagnad cykel åt dotter som befinner sig i Åre denna helg. Senare cyklade jag själv till Djurgården för första gången i år. Hade Ulf Lundell i mp3-spelaren och njöt av turen till kungliga Djurgården. Skulle äta lunch vid café Ekorren vid Biskopsudden men när jag väl kom dit upptäckte jag att jag saknade kontanter och de tog inte kort. Planen att sitta vid sjökanten och titta på båtar föll och jag vände tillbaka och åt en hyfsad lunch vid Park-caféet utanför Skansen. Såg att vid flera bord satt det folk och pratade i mobiltelefon samtidigt som vännerna runt om satt tysta och lyssnade. Måste vara läge att ge ut en bok om vett och etikettbok om hur man använder sin mobiltelefon. Förra året såg jag ett tonårspar på en bänk en vacker sommarkväll på Djurgården. Bägge satt och pratade i var sin mobiltelefon. Jag tycker om min telefon men kan bli oerhört stressad av att jag alltid måste vara tillgänglig. Funderar på att införa en eller två dagar i veckan då mobilen får vara kvar hemma. Vid hemfärden hade jag jobbigt att cykla uppför Tranebergsbron. När de ändå byggde om bron....varför gjorde de inte nedförsbackar åt alla håll?

  Dagens låt: Halvvägs till havet - Ulf Lundell

  Flyttar

  Bloggen är flyttad till Aftonbladet bloggsida. Välkomna dit i stället.
  Adressen är blogg.aftonbladet.se/466

  mvh/ Slottsträdgårdsmästaren

  Instängda i kylen

  Violverbenan och jätteverbenan ska stå ungefär en vecka i kylen innan de ska börja gro i ljuset och värmen. Nu glömde trädgårdsmästaren fröna i kylen och de stod där nästan två veckor. De fick vatten och en fin plats i ljuset och det tog inte ens ett dygn innan sålådorna var fyllda av groende verbena. De har tydligen bråttom nu att bli färdiga till utplanteringen om drygt en månad. Nu har jag skolat om alla andra plantor till svagt gödslad planteringsjord. Har även planterat om tomatplantorna (Sungold och Sweet Olive) till större krukor och gett dem stöd, de är nu ca. 25 cm höga. K har även sått Physalis och även de har fått större plats i kruka.
  Paradisblomster är lite knepiga i det här relativt svaga ljuset som vi har i rummet där vi driver upp blommorna. Jag sådde två sorter, Rose Queen som har grott och Helen Campbell som inte alls grott.

  Morgonen i slottsparken var vacker och kall. Jag hade övernattat på mitt rum och promenaden upp till slottet var kylig och fylld av fågelsång, mina vänner rådjuren och hararna tittade lite lojt på mig för att sedan fortsätta beta av växtligheten. Det tjänar inget till att jaga bort dem eller att ens bli arg.
  På måndag ska alla trädgårdsmöbler ut i parken. Nu firar trädgårdsmästaren helg i stan. Funderar på att ta ut cykeln och bege mig ut till Djurgården.

  Rosendal

  Stockholm
  För några dagar sedan var E och jag till Rosendal och drack kaffe i serveringen inne i växthuset. Om man längtar efter värme så ska man sitta där inne. Annars hade det inte hänt så mycket i trädgården ännu. Tidigare har jag alltid beundrat beskärningen av äppelträden där på Rosendal men det har helt klart blivit sämre sedan Lasse Krantz begav sig till Ockelbo och Wij trädgårdar.
  Rosendal

  I slottsparken
  I slottsparken är det fortfarande vårstädning som gäller.
  Uppdrivningen av sommarblommorna ser ut att fungera även i år. Det gror alldeles utmärkt och jag har skolat om en hel del av lejongapen som var sådda några veckor innan jag började för säsongen. De lejongap som jag sådde med ett lager planteringsjord i botten och ett lager såjord överst har börjat komma upp. Tyvärr har vi inte tillräckligt med ljus för sådden men det brukar fungera ändå.
  Sådd
  Min enkla uppdrivning av slottets sommarblommor.
  Svalört
  Den allra första svalörten i parken. Om en vecka kommer det att lysa gult i backarna runt slottet.

  Det vilda
  Sädesärlan har kommit och tofsvipan hörs ute på åkrar och ängar. Nu väntar jag på sånglärkan.
  I morse var parken ett zoo. Rådjur, harar, elefanter och noshörningar åt, slet och drog i mina växter. Det blir en tuff sommar och jag funderar på att använda kemisk krigföring mot inkräktarna. Senapsgas lär vara bra. 

  Champions league
  Gårdagens fotbollsmatch i Champions league var en fantastisk stund. Barcelona vann med 1-0 och kan de bara hålla det resultatet hemma på Camp Nou nästa onsdag så är de i final.

  Vårvandring och Mega-Plantagen

  Det var riktigt skönt ute med 13 plusgrader när jag vandrade bort förbi kollonilotterna mot Ulvsunda Slott. Jag vände vid bron över till Johannesfred. Lyssnade på koltrasten som höll sin konsert. Vintergäcken är den blomma som dominerar i markerna runt omkring här nu.
  Vintergäck

  Senare på dagen besökte jag Plantagens nya butik ute i Barkarby. Det var gigantiskt stort. Jag brukar inte gilla Plantagens butiker som är som stora sterila varuhus utan själ. Men det här var så stort och faktiskt riktigt fint inrett...så att jag får ge mig. Mitt i finns ett stort café. Letade efter ytterkrukor till mina krukväxter men hittade inte några som jag gillade.
  Plantagen 2Plantagen
  plantagen 4

  Det våras för de vilda bladen

  ...är en artikel i dagens DN som handlar om vårens primörer. Där nämns att tussilagon är ätlig men bättre som hosthäva.
  Det mest C-vitaminrika som finns hos oss är tallbarr. Barren har ett C-vitaminvärde som är flerdubbelt högre än citrusfrukternas skriver DN. Granens barr är inte lika rika på C-vitamin men  är godare. Brännässlan har allt ....den är i näringsvärde överlägsen de flesta gröna blad som man kan köpa i butikerna fortsätter Lotta Brinck som skrivit artikeln.
  Andra ätliga blad som nämns är kirskål, daggkåpa, maskros, våtarv, målla och harsyra.

  Lyckoax
  Fick en krukväxt när jag fyllde år. Är ingen mästare på växter inomhus men jag gillade den här...både till utseendet och till namnet. Lyckoax heter den.
  Ursprung Mexiko.
  Skötselråd. Ljust och soligt läge men skuggas i söderläge. Vattnas rikligt sommartid och sparsamt om vintern. Beskär växten på våren.
  Lyckoax

  Glad Påsk

  Då vilar vi några dagar....
  Hur påskägg blir till!
  Påskägg?

  Livräddare

  Det är vårstädning som gäller i parken nu och varar några veckor. En kall morgon följdes av en helt strålande dag, sol och säkert tio plusgrader. Vi kunde sitta ute och fika för första gången och man kunde hänga undan vinterjackan.

  De fröer som grott är:
  Broksalvia
  Daggsalvia
  Vita blomstertobaken
  Dockkrage
  Heliotropen......om man tittar nära....

  Gillar inte den såjord vi köpte i år ...som heter plugg och såjord från Kronmull. Tycker att det är alldeles för mycket torv i den.....håller fukten bra visserligen...men känns som om vissa fröer tar längre tid på sig att gro. Vi får se senare...

  Räddade en fågel som fallit ner i ett stuprör och flaxade vilt ner vid renssilen. Jag sköt upp röret och då flög den ut. Den hade gått en säker död till mötes om jag inte hört den.

  Fotbollsderby

  Första stockholmsderbyt i år gick mellan Djurgården-Hammarby. Det blev 0-0 i en kylig aprilkväll.
  Spanska ligan, Barcelona, Ronaldinho har fullständigt förstört nivån på hur fotboll ska spelas. Att se felpass efter felpass och dålig teknik blir tröttsamt när man är van att se världsfotboll på TV. Men det var kul att se ännu ett derby med bror och det var som vanligt riktigt härlig stämning på läktarna där 30 000 trängdes.
  Derby

  Tulpaner, tulpaner

  Å och jag besökte Ulriksdal där det var tulpanutställning. Efter att ha köat en tid kom vi in i orangeriet som var fyllt med tulpaner i alla färger och former. Det doftade underbart och man önskar att man kunde använda denna underbara växt mer i slottsparken. Tyvärr så är rådjuren lika förtjust i tulpaner som jag.

  15392-29
  15392-33
  3
  15392-311

  Leva på Gotland

  Vill leva på Gotland...vill bli gammal på Gotland. Vill sitta vid havet på kvällarna, höra vågorna bryta mot stranden. Vill leva lugnt och bekymmersfritt. Läsa och skriva. Fiska och vandra. Är trött på Stockholm.
  Goytland

  Sommarblommor.....så!

  Entréplanteringarna  framför slottet eller ´´gravarna´´ som de kallas ska i år lysa med starka färger igen.
  Det blir bara tre sorter:
  • Lejongap ´Black Queen´ - Mörkröd
  • Heliotrop ´Marine´ - Lila
  • Sommarrudbeckia ´Toto´ - Orange, höjd 20-25 cm.
  De övriga sommarblommorna som ska planteras på olika platser är:

  • Lejongap ´Forerunner White´
  • Lejongap ´White Wonder´
  • Lejongap höga i olika färger
  • Dockkrage ´Purple Splendor´
  • Paradisblomster ´Rose Queen´
  • Paradisblomster ´Helen Campbell´
  • Blomstertobak ´Grandiflora´
  • Broksalvia ´Blue Monday´
  • Daggsalvia ´Victoria´
  • Jätteverbena
  • Violverbena ´Polaris´
  Verbenorna står nu i kylskåp i åtta dygn innan de kommer ut bland de andra kamraterna. Lejongapen i blandade färger har jag i år sått direkt i små krukor, planteringjord i botten och såjord överst. Man slipper då omskolning. Har inte prövat det tidigare men K har prövat och säger att det funkar. De övriga sorterna har jag bredsått och de ska senare skolas om.
  Min favorit är som vanligt daggsalvian som både är vacker, frisk, klarar sig från de vilda djuren och är stadig. Så skulle jag också vilja vara......!

  Vi har även sått Chilepeppar.....eller chefen för slottet rättare sagt. Sorterna är:

  • Jamaican Bell
  • Jalapeno
  • Paloma

  Lugn stress

  I veckan gick isen ute på fjärden och sjöfågeln kom i stora flockar. Ljudet av sjöfågel hörs över parken tillsammans med bofinkens konsert i parkens träd. Det bästa botemedlet mot oro och nedstämdhet är att bli trädgårdsmästare i en vacker slottspark. Trots att det är oerhört mycket att göra nu framöver så känner jag ett lugn att vistas i den här miljön, att ha en plan hur allt ska ställas till rätta efter det som vintern gjort med parken.
  Eftersom det fortfarande är mycket snö på många ställen så kan jag ägna mig åt sådden av sommarblommor och omplantering av pelargonier och andra växter. Vårstädningen i parken får vänta ett litet tag till. Stamfuchiorna har jag klippt in och bytt jord på....likaså änglatrumpeterna som vi dock måste köpa större krukor till.
  Påskliljor i kruka är planterade i urnor runt om i parken och med lite mer sol och värme så kommer de att lysa gult i den annars så nakna trädgården.

  Mycket tid har jag ägnat åt att så sommarblommor och som vanligt så har vi inte de bästa förhållanden. I ett rum i på nedre botten av slottet har jag mina bord med sålådor och med en 400 w lampa över som hjälper till att få fart på grodden.
  Ska senare berätta vilka växter som ska drivas upp i mitt trädgårdsrum.

  Igår befann jag mig i Örebro där jag beskar sex stycken fruktträd och det blev ett stressigt och tungt arbete för att hinna med. Men nöjd med dagens arbete återvände jag till slottet där jag övernattade. Skulle se hockeyn men somnade efter fem minuter.
  Örebro

  Idag sken solen och snön smälter hela tiden. Den orientaliska julrosen blommar tillsammans med snödroppar. Det är det enda som finns i blomväg just nu. Efter en eftermiddagsvandring i trädgården återvände jag till livets flöde. I morgon bitti ska jag göra en tårta.....och sedan åka till frisören för att klippa mig kort.

  I ett vinterland

  Tidigt på morgonen kom jag då till slottsparken igen för att börja säsongen. Det är nionde året som jag får äran att vara i den vackra parken. Det har inte varit så mycket snö något år tidigare, stora drivor ligger kvar och hela parken är inbäddad i ett lager med blöt porös snö.
  Det var riktigt fint att se mina arbetskamrater igen.
  Som vanligt börjar jag att beskära de åtta fruktträden. Sådden av sommarblommor får vänta till onsdag.
  I morgon bitti ska jag åka till Årstahallarna för att handla påskliljor i krukor för att sätta ut i urnor i parken samt fler sommarblomsfröer.

  Ska försöka hålla liv i den här bloggen trots privat kaos. Borde egentligen skriva om något helt annat men det passar inte här bland fröer och vårstädningar.


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails