Site Meter

Årets växt i Engsholms slottspark

Här har jag plockat en bukett in till vasen i slottets hall och jag meddelar senare om de håller sig bra inomhus! 14 september.
 
Härmed utnämner jag Daucus carota 'Dara' - blomstermorot, till årets växt i Engsholms slottspark. Denna nya och ljuvliga bekantskap kommer med all säkerhet att finnas även nästa år i parken, eftersom den har blommat både länge och är ganska stadig trots att den blir cirka en meter hög. I beskrivningen från Impecta står det att den blommar juni-augusti, men mina blommar fortfarande fint trots att det är i mitten av september. Från samma fröpåse får man både vita, rosa och de allra vackraste som går i purpur.
 
 Bild från slutet av augusti
 
 Fakta från Impecta
Prydnadsmorot med skira flockblommor i purpur, rosa och vitt. Finflikigt bladverk. Blommar första året vid tidig sådd. Mycket dekorativ utfyllnad i buketter eller som vävarväxt i rabatter och krukor. Bra dragväxt för pollinerare. Kan även torkas.

ODLING FRÅN FRÖ:

Förkultiveras inomhus i mars-april. Täck med klar plast försedd med lufthål. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över. Kan även sås direkt på friland när jorden reder sig eller på hösten för tidigare blom följande säsong.
 
Portionsmängd: 25 frö
Växtläge: sol
Höjd: 90 cm
Såtid: mars-maj/okt-nov
Grotid: 5-15 dagar
Blomtid/Skördetid: juni-aug
Årighet: Ett-Tvåårig
Engelskt namn: Wild Carrot
 
 

Kommentarer
Postat av: Anita

Jag väntar med spänning på hur länge dom håller sig som snittblommor. Dom är verkligen snygga. Jag har noterat namnet och kommer kanske att prova dom nästa år. Jag har ju haft slöjsilja tillsammans med 'Magnus' i år. Kanske dom här skulle kunna vara ett alternativ till slöjsiljan. Färgmässigt tycker jag dom ser ut att kunna passa tillsammans med 'Magnus'.

Ha en bra vecka!
/Anita

2015-09-15 @ 17:22:16
URL: http://anitalinder.wordpress.com
Postat av: Hasse Wester

Jag har också haft slöjsilja som också är vacker, men den här slår alla fockblommiga växter tycker jag. Den borde fungera till Magnus...försöker se det framför mig. Hoppas att du vågar testa så får du visa bilder sen Anita!

2015-09-15 @ 19:07:16
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Viveka

Läser med stor förtjusning din blogg och gläds och njuter och tänker "dit vill jag, det vill jag se, den vill jag ha." Nu vill jag ha blomstermorot...

2015-09-16 @ 17:26:14
Postat av: Hasse Wester

Vad trevligt Viveka! Lycka till men blomstermoroten nästa år!

2015-09-16 @ 18:36:52
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0