Site Meter

Olivträd - Olea europaea

 
Det här olivträdet sägs vara runt tusen år gammalt och finns på torget Placa de Cort i Palma de Mallorca. 
 
Olivträd älskar sol och hatar väta, trädet vill ha djup och ganska torr jord. Det odlas runt Medelhavet och bildar skuggiga lundar. Olivträdets blommor är vita, små och sitter i bladvecken. Pollineringen sker med vinden och på så vis behöver trädet inte bry sig om att få hjälp av insekter. Olivträd som har odlats i minst 5000 år kan bli upp till 15 meter högt om det inte beskärs, det är städsegrönt och får med tiden en tjock och knotig stam och huvudgrenar fulla med gropar och hål. 

Ett 20-årigt träd kan ge upp till 100 kg oliver . Trädet som växer långsamt kan bli upp till 2000 år gammalt och bär frukt först ca 5 år efter planteringen. Olivträdet blommar mellan april och juni, skörden sker i november-december.
Det finns ca 600 olika sorters olivträd men endast 50 finns i odling och trädet föryngras genom rotskott, sticklingar, ympning på vilda olivstammar eller sådd. När oliverna är brungröna till svarta är de klara att skördas som sker antingen genom plockning eller att man skakar ner oliverna från träden.  
Frukterna används både för tillverkning av olivolja och till att ätas färska eller inlagda. Många som skördar oliver slår med käppar i träden så att de faller ner på marken. Det sägs att stötta oliver som fallit till marken ger sämre olja, de som vill ha den perfekta oljan skördar varsamt.

Här i Norden kan man på vissa platser i Skåne ha övervintrade träd utomhus men annars förvarar man olivträd inomhus på vintrarna och då ljust och svalt som allt annat som ska övervintras inomhus. På sommaren kan man däremot ta ut dem om man har en varm och skyddad plats.  
 
Google

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0