Site Meter

Blommande bergskörsbär




Prunus sargentii är en absolut favorit bland prunusväxterna. De enkla vita blommorna med den mörkröda stjärnan blir en vacker kontrast mot de mörkt röda bladen som under blomningen inte är fullt utvecklade. Jag planterade det här bergskörsbäret i buskform för tolv år sedan och det har tagit tio år innan blomningen blivit så effektfull som jag tänkte. Men den var värd att vänta på. Under de första tio åren har den blommat mycket sparsamt och det är nog inte någon annan än jag som lagt märke till den blyga blomningen.
Bergskörsbär i trädform behöver man inte vänta så länge på utan de blommar mycket tidigare.

Just nu är den här växten slottsparkens smycke och jag hoppas att den här kompisen inte stressar fram sin blomning nu. En annan anledning till att jag tycker så mycket om bergskörsbär är att bladens höstfärger är fantastiskt vackra när de lyser rött i oktober.




Nu blommar också Epimedium rubrum, röd sockblomma och de lite blyga blommorna ser man bäst om man lägger sig ner på marken!




Förra året fick jag några månvioler av Waldemarsuddes trädgårdsmästare Marina och nu har dessa tvååringar börjat blomma i Drömhörnan. Så kul att de klarade vintern!

Trädpionens knoppar kämpar vidare.


Pärlhyacinter.

Perennen som inte jag klarar att ta närbilder av - ormöga!


Kommentarer
Postat av: Lars Forslin

Är det "din" buske på de översta bilderna? Den gör sig väldigt fint i miljön den står i.

2012-05-08 @ 16:56:24
URL: http://blogg.perenner.se
Postat av: Slottstädgårdsmästaren

Jo alla bilderna i inlägget är från slottsparken just nu. Den är verkligen vacker i olika ljus men oerhört svår att fånga på bild.

2012-05-08 @ 17:06:04
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Eva

Så här års önskar jag att jag bodde lite längre söderut. Så vackra bilder och sån blomsterprakt. Ofta besöker jag din blogg bara för att få njuta av härliga bilder. Här uppe i Örnsköldsvik står våren och stampar. Snö i helgen som var och fortfarande går det att åka skidor om man bara åker ett par mil från kusten.

2012-05-08 @ 21:49:24
Postat av: Lars Forslin

Att den inte har blommat så mycket tidigare beror väl på att den inte står helt solöppet utan lite halvskuggigt. Men desto snyggare!

2012-05-08 @ 21:50:37
URL: http://blogg.perenner.se
Postat av: Slottstädgårdsmästaren

Fint att du besöker mig Eva.



Det handlar mer om att den nu slutat växt Lars och att den nu har kraft att blomma så här rikligt.

2012-05-08 @ 22:03:26
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0