Site Meter

Rosenskära
Rosenskära blir lätt en favorit då man jobbar med sommarblommor dels för att den är vacker och dels för att den blommar mycket länge in i hösten. Inne i slottet gillar de blomman eftersom den är perfekt som snittblomma och vi odlar den i första hand för att användas i slottets vaser. Den pryder dock sin plats i trädgårdslandet  också där vi även odlar grönsaker.  Den finns även som ren prydnad ute i en plantering intill slottet som bilderna visar. Jag har hittills odlat en ganska hög sort som kräver att bindas upp men i år har jag beställt fröer av en lägre sort. Man kan nästan inte misslyckas med rosenskäran då den är tålig och lättodlad på alla sätt.

Det latinska namnet Cosmos betyder prydnad och syftar på blommans skönhet. Den härstammar från Mexiko och Brasilien och vill ha ett varmt soligt läge och ganska vindskyddat. Beroende på sort blir den mellan 60-100 cm hög och blommar från juli-oktober eller till frosten tar den. Den finns från mörkt rosa till vitt. Blommorna kan bli ända upp till 12 cm i diameter och är enkla med gul mitt. Bladverket är finflikigt och påminner om dill. 

Rosenskäran vill ha lätt jord och för mycket näring gör att den inte blommar så mycket utan mest utvecklar frodig grönska. Egentligen kräver inte rosenskäran så mycket skötsel men jag brukar dagligen klippa bort överblommade blommor för att det ska se snyggt ut i planteringen.

Jag brukar förkultivera den för att den inte ska blomma för sent ute i parken men ni som bor längre söderut kan så den direkt ute i maj. Plantavstånd bör vara ungefär 30 cm. Jag har tidigare använt en vit sort som heter ´Purity´ men i år ska jag så ´Vega White´.
Det finns många olika sorter:
  • Sonata - vita blommor, 60 cm hög.
  • Candy Stripe - vita blommor med röda strimmor,.
  • Sea Shells - nyanser från rött till vitt
  • Vega White - Vit
Se fler sorter här.


´Vega White´

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0