Site Meter

Vad gör en trädgårdsmästare på vintern?

 
Det finns vissa trädgårdsfrågor som ständigt återkommer. Som det där med mossa i gräsmattan, hur man får bort kirskål från planteringarna och så alla dessa frågor om växtsjukdomar.

Lika ofta får jag frågan::
- Vad gör en trädgårdsmästare på vintern?

Jag antar att många, även mina arbetskamrater på slottet ibland undrar vad jag gör under vinterhalvåret i slottsparken. Det finns ju inga blommor att pyssla med! Självklart är det inte lika mycket att göra för en trädgårdsmästare på vintern som under vår, sommar och höst men det finns ändå alltid arbetsuppgifter i en stor slottspark.

Bilden av en trädgårdsmästare på vintern är kanske att han/hon (vägrar att använda hen) sitter vid fönstret med en drömmande blick och längtar till våren. Visst, jag längtar alltid till våren, även under sommaren. Men förutom att längta, så skottar jag snö och ger mig på det eviga arbetet att röja sly, buskar och träd i markerna runt slottets trädgård. Jag utför även grävarbeten, som att utöka perennplanteringar mm. om det inte är tjäle i jorden.
 
Under vintern planerar jag även inför kommande säsong, vilka förändringar som ska göras i parken, vilka växter jag ska använda och jag beställer fröer till vårsådden. Dokumentation av det som hänt i trädgården tycker jag också är viktigt och jag fortsätter att sammanställa Engsholms slottsparks historia. 

Under vintern hinner jag även förkovra mig i den ädla trädgårdskonsten, för att hänga med vad som händer i trädgårdsbranschen, alltså läser jag en hel del trädgårdslitteratur. Jag rycker även in när det behövs hjälp från andra avdelningar på slottet, som att diska eller bära möbler fram och tillbaka. Hade jag ett växthus så skulle vintersysslorna bli ännu fler.

I mars månad startar trädgårdsmässorna och då hänger jag lite där, jag börjar så sommarblommor i mitt blomsterrum på slottet och när våren kommer på allvar är det ingen längre som frågar vad en trädgårdsmästare gör...fram till nästa vinter!

 
Trackback

RSS 2.0