Site Meter

Alnarpsparken

 
 
 
 14 maj 2009
 
 
Så kom jag då äntligen till Alnarpsparken som jag så länge tänkt besöka. Egentligen skulle jag ha blivit guidad här men nu stämde inte mitt besök tidsmässigt med det erbjudandet. Det blev en stunds vandring i den vackra parken, där jag kunde njuta av en vacker anläggning med mjukt slingrande gångar. Detta är med all säkerhet ett perfekt ställe att få sin utbildning på, till alla olika yrken inom trädgårdsbranschen. Jag läste att parkens framtid inte är tryggad och att man bildat en stödförening för att försöka bevara den här vackra och viktiga platsen.

I almlunden blommade nu ramslöken i stora fantastiskt vackra mattor under träden. Tyvärr härjar almsjukan även här och många träd har fällts och jag undrar hur lång tid det kommer att ta innan almen helt försvunnit i Sverige. Jag gick bort mot sortimentsträdgårdarna där man kan studera olika familjer och släkten i växtvärlden. Just nu blommade det fantastiskt fint i malusområdet där olika prydnadsaplar tävlade om vackraste blomningen, jag hittade även en enomt stor Exochorda giraldii.
 
Här i parken finns Sveriges äldsta magnolia Magnolia x soulangeana som planterades 1882. Det finns omkring 2000 träd, buskar och klängväxter i parken och det räknas som en av landets största samlingar.

Jag kommer med all säkerhet att återvända till den här parken men då under en annan tid på säsongen.

 
Historia: Projekteringen av Alnarpsparken påbörjades 1859, samma år som slottet började uppföras. År 1862 stod Slottet färdigt och "Landtbruksinstitutet" invigdes. Den första agronomkursen startade. I början av 1880-talet stod parken färdig. I enlighet med landskapsparkens romantiska ideal formades gångvägssystem och terräng i mjuka linjer. (Från SLU:s hemsida)
 
 
Ramslök och hägg
 
Guldkorstörne (Gleditsia triacanthus ´Sunburst´)
 
Prydnadsaplar
 
Exochorda racemosa och Aesculus x carnea
 
Ladugården byggdes 1869, den är nu ombyggd och här finns nu bibliotek, aula, ritsalar och kontor.

Kommentarer
Postat av: Från min blogg Trädgårdsspanaren

Postat av: Utblickaren

En park väl värt ett besök. Blåregnsfasaden är ju underbar! Prynadsaplarna likaså. Jag säker bara ramslök. Vackert så det förslår!

2009-05-17 @ 13:39:55

URL: http://www.insynutblick.blogspot.com



Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Utblickaren: Absolut värt ett eller flera besök!

2009-05-18 @ 18:10:49

URL: http://gardener.blogg.se/



Postat av: Lena

Ajaj fick du ingen guidning? Perennerna fyller upp ett stort kvarter! Liksom sommarblommorna har sitt område.



Anledning till ivrig lövsugande var ju att du var där 3 dagar innan Alnarpsdagen då det kommer mängder av besökare. Men visst är där ordning annars också.

2009-05-19 @ 13:15:17

URL: http://www.loveliteratureandgardening.blogspot.com



Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lena: Guidningen blev inställd så att jag virrade omkring som en vilsen i parken...

Jobbigt att jag inte hittade perennerna och sommarblommonra, det får bli nästa år. Kan nog inte hålla mig från Skåne och Österlen då heller.

2009-05-20 @ 23:00:41

URL: http://gardener.blogg.se/



Postat av: Lars

Sommarblommorna är ändå inte så mycket att se så här års. Bättre i augusti, då kan du se dahliorna också, samt många av de senblommande perennerna som finns + prydnadsgräsen (brukar finnas en stor rugge av Arundo donax till exempel). Suveräna bilder av blåregn och ramslök!

2009-06-08 @ 10:20:51

2011-01-31 @ 17:02:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0