Site Meter

Uppsala stadsträdgård


Tid: 9 augusti 2007
Läge: Invid Fyrisån och nedanför slottet i Uppsala
Känsla: Fint läge vid Fyrisån.
Skötsel: Mycket bra
Växter: Här finns mängder av stora lövträd, rosarium, perenner och sommarblommor.
Historia: Här anlades redan på 1500-talet en humlegård. I slutet av 1800-talet började den park man ser idag att anläggas. År 2006 var trädgården med bland de tio parker i Sverige som tävlade om att bli Sveriges vackraste park.
Koordinates: 59°51'8"N 17°38'29"E
Ägare: Uppsala kommun
Café: Gula villan inne i parken har sommarcafé. I närheten ligger Café Fågelsången.
Hemsida: Uppsala stadsträdgård


Stadsträdgården ligger vackert längs Fyrisån och nedanför Uppsala slott. En fontän står placerad vid entrén till parken och här finns också en stor plantering med sommarblommor som har kallats ´´Den gränslösa polariska isteatern´´ och är komponerad av Holmberg och Strindberg trädgårdskonsult. I år firas ju att det är 300 år sdan Linné föddes och sommarblomsplanteringarnas namn i parken har fått namn som anknyter till Linné och hans lärjungar.
I trädgårdens blomstergata ´´Rue Linné´´ vandrar man under blomsterbågarna och här finns mängder av sommarblommor. Jag vet inte om man har tagit i lite mer än vanligt detta jubileumsår för Linné eller om det varje sommar planteras så mycket sommarblommor här. I Gula villan mitt i parken finns ett sommarcafé vars öppettider jag missade att ta reda på och det finns ingen info på nätet.

I en damm har man anlagt ´´Lycksalighetens ö´´ . Här växer en gammal silverpil, det finns berättat att det är trädgårdsmästare C.M. Källströms promenadkäpp som lyckats slå rot - skröna eller inte?
Efter dammens kanter finns vackra perenner som rosenflockel, dagliljor och olika gräs mm. På den lilla ön har man gjort en kopia av Linnés arbetsbord men i större skala och på bordet växer taklök och olika sorters fetknopp och det är väl lite kul men hur man kunnat välja tagetes och begonia som en blomstermatta där under är en gåta. Man borde kunnat välja något som är vackrare men om man måste ha tagetes så kunde man ha använt olika sorter och nyanser av orange och gult, men begonian får jag rysningar av, ja hela den här färgkombinationen känns mycket märklig!
Vid café Gula villan finns även en sommarblomsplantering som har fått namnet ´´Lurvige Dahlen´´ efter Anders Dahl som var lärjunge till Linné och hade tydligen ett stort och yvigt hår. Han dog vid 38 års ålder och samma år som han dog introducerades Dahlian i Europa, en spansk vän till Andes Dahl döpte växten efter honom.

I parken finns ett rosarium och en plats för rododendron där även mängder av skuggperenner finns.
Efter Fyrisån finns också en gästhamn för fritidsbåtar och här finns även en nybyggd friluftsteater som heter Parksnäckan.
Jag gillar Uppsala stadsträdgård där man kan vandra runt för att se växter eller ta en fika i Gula villan, se på friluftsteater eller bara vila från stadens tempo.
En smart idé är att på olika träd och buskar finns ett telefonnummer och en kod där man kan få en berättelse om trädet i telefonen i två minuter, t.ex. 040-41 50 55 och kod 28.









Några andra platser i lärdomens stad...






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0