Site Meter

Uppsala botaniska trädgård

Orangeriet med granpyramiderna

Läge: Nedanför slottet i Uppsala
Känsla: Storslagen vy både upp mot slottet från barockparken och uppifrån slottet ner mot parken.
Skötsel: Mycket bra.
Växter: I barockträdgården finns häckar av gran, buxbom, annars är det här ju en botanisk trädgård med tusentals olika växter.
Historia: Uppsalas första botaniska trädgård låg i nuvarande Linnéträdgården som anlades 1655.
1787 donerade Gustav III Uppsala slottsträdgård till univeristet som då blev botanisk trädgård. Läs mer här.
Ägare: Uppsala universitet
Café: Café Victoria, Botaniska trädgården
1 maj - 31 aug, dagl kl 10-17
sept, lör-sön kl 10-17
Café Orangeriet. Öppet maj-september dagligen 10-18.
Öppettider: Parken är öppen dagligen 7-21 (maj-sept), 7-19 (okt-april).
Entréavgift: Gratis. Tropiska växthuset som har öppet fre 15-18, lör-sön 12-15.kostar 40 kr.
Hemsida: Uppsala botaniska

Det känns stort att vandra in i barockträdgården nedanför Uppsala slott. Här finns strikt tuktade granar i pyramidform och även buxbom och lindhäckar. Slottet som ligger högt uppe på kullen är en mäktig blickpunkt nerifrån parken. Det första jag lägger märke till är ett helt kvarter med rudbeckior och det är riktigt effektfullt.
Här är skötseln perfekt och det jobbade många trädgårdsarbetare här när jag besökte parken. Den här barockträdgården är anlagd efter en plan av Carl Hårleman 1744. I ett kvarter finns pioner och i ett annat är ett rosarium där det inte blommade något annat än några Rosa rugosa ´Hansa´ (aug. 2007) . Inne i orangeriet eller Linneanum som det heter och invigdes 1807 (då man firade Linnés födelse för 100 år sedan) var det Linnéutställning och här finns även en butik och ett café.

För att komma till själva botaniska trädgården korsar man en trafikerad väg. Det är en sommarblomsplantering som döpts till ´´Blåbär och mjölk´´. Den tyckte jag mycket om. Här finns växtförteckning över planteringen. Färgerna går i vitt, blått och lila. Här finns också en nyttoträdgård vid entrén och den systematiska avdelningen som jag tycker är ganska tråkig. Platsen i sig gör att det inte är så lätt att skapa en spännande visningsträdgård här kanske. Göteborgs botan och även Bergianska i Stockholm är ju väldigt vackert uppbyggda.
I de olika kvarteren finns kryddgård, nordiska torrmarks- och fjällväxter, sommarblommor, undervisningsrabatter, magnolior, stenpartiväxter mm. Allt är mycket fint ordnat och perfekt skött med kort klippta gräsmattor som i år har en djup grönska.

Det är Uppsala universitet som driver botaniska trädgården och här förekommer forskning om växter och hur man odlar både nytto- och prydnadsväxter. Studenter kommer hit för att studera botanik och här finns samlingar med 9000 växtarter. Här odlas också utrotningshotade växter.
I trädgården ordnas visningar men man kan även själv vandra runt och studera växterna som alla är skyltade med namn.

Det tropiska växthuset som ligger centralt här renoverades 2005-2006. Intill växthuset ligger café Victoria med uteservering.

Besök i rosenträdgården i juli 2009

Schersminer vid orangeriet


Isphahan

Rosa mundi


Orangeriet med Rudbeckior i förgrunden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0