Site Meter

Ulriksdals trädgård på Österlen



Tid: 3 juni 2008
Läge: Ett arboretum i Kivik
Känla: En annorlunda och mycket omsluten trädgård där växtsamlandet har en viktig roll. Ett litet arboretum som vårdas mycket fint. Havet skymtar ibland genom trädkronorna. En stilla och vacker plats.
Skötsel: Mycket bra
Växter: Här bor en samlare av julrosor, magnolior och japanska lönnar.  Här finns också mängder av spännande träd och buskar.
Historia: Se här
Ägare: Thord Ohlsson
Café: Nej
Kurser: Trädgårdskurser
Hemsida: Ulriksdals trädgård


Ulriksdals trädgård i Kivik har jag länge tänkt besöka men det har inte tidigare stämt med tiderna då trädgården visats. Trädgården är alltså inte öppen för allmänheten annat än vid visningar och vid speciella arrangemang. Nu på min Skåneresa i början av juni tänkte jag göra ett försök att få se trädgården trots att det inte var visningstid.

Framme vid ingången till trädgården ringde jag helt enkelt in till ägaren Thord Ohlsson som bor i det vackra huset i trädgården och frågade om det fanns någon möjlighet att se lite av trädgården. Efter att ha berättat vem jag var så blev jag insläppt i trädgården och inte bara insläppt utan jag fick en mycket fin visning där Thord berättade om trädgårdens historia och om hans gedigna intresse för växter. Vid ingången till trädgården hade han just anlagt nya planteringar där många olika japanska lönnar fått sin plats vid den vackra dammen med bron och lusthuset, vyn över dammen var mycket vacker.

Det syns att trädgården har utformats och förvaltats med kärlek, den är ca. 2 hektar stor och nedanför boningshuset finns den stora visningsträdgården eller arboretumet där både löv-och barrväxter växer tillsammans. Thord samlar på magnolia, japanska lönnar och även på julrosor, förmodligen samlar han på många andra släkten också.

Här samsas höga träd med buskar av alla möjliga familjer, släkten och sorter. Just nu blommade ett stort näsduksträd och även den mycket vackra junimagnolian där de gula blommorna syns högst uppe i kronan. Det var en mycket intressant visning jag fick av Thord och eftersom jag lyssnade och fotograferade så blev det aldrig tillfälle att anteckna vad som växte i trädgården men att här finns många exklusiva och ovanliga växter är helt klart.

Här står Thord i planstskolan med det vackra växthuset i bakgrunden. Jag berömde placeringen av växthuset som ligger  lagom soligt och på en vacker plats i trädgården där man kan skymta havet mellan träden. I plantskolan kan man t.ex. välja mellan ca. 40 olika japanska lönnar, mängder av oliks sorters julrosor men även träd och buskar av lite annorlunda sorter. .


Kommentarer
Postat av: Från min blogg Trädgårdsspanaren

Postat av: Lars

Tack för den rapporten! Näsduksträd...

Jag var på väg dit för några år sedan, men då var det stängt. Ska prova igen vid tillfälle.

2008-08-15 @ 09:28:41



Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lars: Det är ju egentligen bara öppet vid planerade visningar men om man ber Thord vackert så kan man få en egen visning.

2008-08-15 @ 09:48:54

URL: http://gardener.blogg.se/



Postat av: Mormor

Mycket vacker trädgård. Jag har varit där många gånger. Ger nog 4poäng

2009-05-19 @ 14:08:09

URL: http://joannas.blog.se/



Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Mormor: Visst är det vackert...har slutat att poängsätta trädgårdar...det blir omöjligt att jämföra olika stilar mm.

2009-05-28 @ 20:22:08

URL: http://gardener.blogg.se/

2011-02-19 @ 12:06:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0