Site Meter

Svartsjö slottspark

24 augusti 2007

Läge: Färingsö, västra Stockholm
Historia: Det finns dokument som visar att ett kungahus var beläget här redan 1310. Gustav Vasa byggde här på 1540-talet ett myntverk. Sönerna Erik XIV och Johan III utvidgade anläggningen till en renässansborg och i anslutning anlades en barockträdgård. 1687 brann borgen, rester av grunden finns kvart intill det nuvarade slottet som byggdes på 1730-talet och ritades av Carl Hårleman. År 1774 fick arkitekten William Chambers uppdrag att anlägga en engelsk park intill slottet. Man vet inte säkert om det är hans förslag som blev verklighet men detta är en av Sveriges äldsta engelska parker. Slottet fungerade som ett lustslott och jaktslott åt kungen mm.
Ägare: Statens fastighetsverk
Café: Tårtcaféet

___________________________________________________________________________________

Svartsjö slott är Sveriges första rokokoslott och ritades av den kände arkitekten Carl Hårleman på 1730-talet.
När man parkerar bilen och vandrar upp mot slottet känns det som om detta är ett nybygge i 1700-talsstil. Slottet nyrenoverades 1995-2002 efter det att Statens fastighetsverk tog över förvaltningen av slottet 1994.

Runt slottet finns inte ett spår av trädgård förutom de stora gräsytorna och de grusade ytorna runt slottet. Allt ser dock ganska prydligt ut, de om sköter parken kan egentligen inte göra så mycket bättre än så här.

Fängelse
Svartsjö slott var under åren 1891-1966 fängelse eller tvångsarbetaranstalt som det hette. Fångarna var män som inte kunde försörja sig och saknade ekonomiska tillgångar, vilket var ett lagbrott står det i foldern som handlar som slottets historia och finns i en låda vid entrén till parken. I slottets källare finns två isoleringsceller kvar
337 celler fans uppdelade i de 44 rummen. I slutet av 1960-talet revs fängelsemurarna. Slottet stod sedan övergivet i 35 år innan det renoverades. Om man inte visste om den mörka perioden i slottets historia känner man ändå av en dyster stämning här. Slottet är däremot mycket vackert och den färg som användes till fasaderna vid renoveringen ska vara just den färg som Carl Hårleman använde vid bygget av slottet.

När man fortsätter in i den engelska parken förändras den lite dystra stämningen. Här kan man ana hur vackert det en gång varit och det är fortfarande vackert med de stora ekarna från medeltiden och de gamla lindalléerna. Det lär ha funnits humleodlingar ner mot Svartsjöviken och det finns intressanta linjer genom parken med blickpunkter som när man ser Sånga kyrka från en linje på ett stäle. Träden i parken är i huvudsak lind och ek men även inslag av alm och hästkastanj.

Gångstigar löper genom parken och jag måste återvända hit i maj månad nästa år för att se vårfloran i den ängs- och lundmark som finns här under de gamla träden, de är säkert mycket vackert här då med fåglarnas körer i träden. Nu hördes bara en ensam skata. Floran ska bl.a. bestå av akleja, hålnunneört, gulsippa, jättestarr, ramslök och krollilja. En ganska stor damm finns här och användes förr som fiskdamm där tydligen rudor var en fisk som uppskattades.


4 augusti 2007 - Här ser man resterna av den gamla borgen som brann 1687.

4 augusti 2007

I Svartsjö slottspark finns Drottning Kristinas lind, som är en av Sveriges största och äldsta parklindar (Tilia x europaea ´Pallida´) med en stamomkrets på över nio meter i brösthöjd.

Enligt traditionen är det Gustav II Adolf som planterat trädet under första delen av 1600-talet, men man vet inte säkert vem han tillägnat trädet, hans mor Kristina av Holstein eller hans dotter Kristina (senare drottning Kristina). Det är med vördnad man står intill ett så gammalt träd. Här låg en barockträdgård vid tiden då linden planterades



9 maj 2008
 
Erik Dahlbergs målning från 1600-talet

Kommentarer
Postat av: Från min blogg Trädgårdsspanaren

Postat av: Lilla B

Att betrakta historiska monument, byggnader eler konst är en sak. Ett livs levande träd av den kalibern du visat är ju levande historia. Lite hisnande att tänka sig.

2007-08-06 @ 11:22:50

URL: http://vaxthusbloggen.blogspot.com/



Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lilla B: Det kändes verkligen vördnadsfullt att vara nära den gamla stammen.

2007-08-10 @ 22:45:28



Postat av: Erik

Nu har de iaf fått upp en hemsida. jag gissar att när de tog över efter förra hyresgästen så hade de ingenting klart. Det är hur som helst ett fantastiskt vackert slott och väldigt mysig park. Kommer ihåg när jag var där som barn innan de renoverat någonting hur förfallet allting var men att parken, just som du säger, ger en föraning om hur vackert det en gång varit.

2008-01-13 @ 03:17:47

URL: http://www.svartsjoslott.se/



Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Erik: Tack för info om ny hemsida. Jag har tänkt att besöka den vackra parken i maj då jag kan tänka att det är vackert runt slottet.

2008-01-13 @ 14:59:03



Postat av: Lars

Det har ju gått en reklamfilm många gånger som handlar om att låna pengar till att bygga hus eller något sådan. Den är inspelad i Svartsjö slottspark, i den öppna delen med lindar planterade runt om.

2008-04-18 @ 15:08:23



Postat av: Rosen

Parken är verkligen vacker just nu, var där igår. Slottet är öppet nästa gång för allmänheten den 24-25 maj, kan vara värt att gå på!

2008-05-07 @ 10:18:03



Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Rosen: Tack för tipset...jag ska försöka hinna ut en sväng dit i helgen.

2008-05-07 @ 18:11:02

2011-02-17 @ 23:29:42
Postat av: Michael Ahlberg

Härliga bilder som vanligt.

Rudan lämpade sig som "skafferi" fisk då den ej kräver speciella omständigheter för att överleva.

Det fina med denna fisk är att den även överlever i grunda dammar även när det blir bottenfruset.

Den producera ett eget glykol och kan övervintra stående i dyn.

Rudan har ej heller några höga krav på syre.

2011-04-05 @ 18:15:36
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Tack för infot Michael...man hör inte mycket om rudor idag?

2011-04-05 @ 19:19:21
Postat av: Michael Ahlberg

Nej det är nog mest hängivna "trofé" fiskare som söker dom största inom varje art som fiskar dom, lite luriga att få på kroken.

2011-04-09 @ 19:54:27
Postat av: Michael Ahlberg

Du nämner runstenen som vittnar om forna tider, det finns lite fler gamla tecken som man inte riktigt utforskat.

Bl.a. så pratar man om "stenhuset", men innan dess så stod rund tornet där, en sk "näs borg". När byggdes det? Förmodligen på 1100-1200-talet. Det finns också en del i den bortre parken som inte är riktigt utforskat och det kan vara en gammal stor båtgrav eller en vågbrytare som skydd för hamnen eller, jag vet inte...Det finns även tecken på gamla skyddsvallar. Från när då?

2011-04-09 @ 20:12:02
Postat av: Maarten Windemuller

L.s.,



1 / We visited the park in august 2008, very nice Kristina lind.

Can somebody tell me when Kristina's lind was planted ?



2 / In the park we saw a big cirkle of lind trees, planted very close together.



What was the purpose of that kind of gardenachitecture, just playing with form ?



Thanks,

Maarten

2011-04-24 @ 14:49:19
URL: http://www.windemuller.nl
Postat av: John

Vackra bilder från "min" park. Ja, min park är det ju inte, fast jag bebor slottsträdgårdsmästarbostaden i parken sedan 1971.

Till Maarten Windemuller (om han nu kommer att läsa detta) kan jag säga att "rundlarna" han sett är en del av trädgårdsarkitekturen, precis som han misstänkte. En liten rundel Badins berså, fick namn efter Badin, lakej hos drottning Lovisa Ulrika från 1761 och senare även hos prinsessan Sofia Albertina. Han var mörkhyad känd för sina upptåg. Fungerade lite som narr, kan jag tänka mig.



Som många slottsträdgårdar finns flera stilar representerade. Bl a en engelsk parkdel som betas just nu av kor och i övrigt får stå fint orörd, medan andra delar ansas regelbundet av "frigående" fångar från näraliggande anstalt.

2011-08-07 @ 11:56:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0