Site Meter

Sundbyholms slottspark


Datum: 11 juli 2009
Läge: 12 km utanför Eskilstuna.
Känsla: Det är egentligen bara själva slottet som får en att känna historien kring platsen. Parken är öppen och utan någon direkt trädgård.
Skötsel: Ganska bra. Det är nog ett hårt slitage här då det är mycket folk på området vid fint väder.
Växter: Här finns inte mycket som är spännande i växtväg.
Historia: Under medeltiden var Sundbyholm klostergods, och tillhörde Eskilstuna Johanniterkloster. Vid reformationen 1527 indrogs det till kronan.
1597 gav hertig Karl – Karl IX – slottet till sin son på sidolinjen, senare riksamiralen Carl Carlsson Gyllenhielm.
1629 inrättade Gyllenhielm en skola på egen bekostnad i slottets närhet; Sveriges första folkskola, som var i drift till 1987.
På 1890-talet befann sig prins Eugén med en målarkoloni i trakten. Han målade då sin kända tavla av Sundbyholms Slott "Det gamla slottet". Sin ateljé hade prinsen i stora salongen en trappa upp. Den 1 januari 1987 försåldes hotellet med tillhörande byggnader till Sundbyholms Slott & Konferenshotell.
(Från Sundbyholms slotts hemsida)
Café: Slottets restaurang och gästhamnens café.
Ägare:
Hemsida: Sundbyholms slott

Sundbyholms slott är väl mest känt för ´´Bonde söker fru´´  idag. Det är ju här som alla träffas och speed-dejtar innan de drar iväg till sina gårdar. Se här vilken fantastisk programidé dett är...

Egentligen brukar jag inte skriva om andra konferensanläggningar och Sundbyholm är ju både våra konkurrenter och kamrater i här Sörmland. Men jag gör en liten minispaning med bilder trots allt.

Den här slottsparken är en levande park där ett strandbad ligger alldeles intill och en stor båthamn med gästhamn.
Stora öppna ytor från slottet ner till sjön med en plantering i mitten där man har planterat växter med stark färg. Annars är det lindar som ramar in trädgården och inte så mycket annat spännande i växtväg. Slottet gör att den här platsen blir vacker.
Vi övernattade här och åt en mycket god middag inne på slottet.Sommardahlior, pelargoner och helioptrop.


Säkra kort....tagetes och leverbalsam...färgstarkt är i varje fall....!Till minne av att 110 år har förflutit sedan Prins Eugen på denna plats målade den berömda tavlan ´´Det gamla slottet´´. Skulpturen är utförd av bildhuggaren och skulptören Sven Lundqvist år 2003.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0