Site Meter

Slottsträdgården i Malmö



Datum: 13 maj 2009
Läge: Centralt i Malmö
Känsla: Ett lugnt och vackert läge där man kan vila från stressen i stan och ta en fika på caféet.
Skötsel: Bra.
Växter: Det här är i första hand en köksträdgård men även planteringar med perenner och prydnadsväxter finns här.
Historia: Idén till Slottsträdgården föddes 1994 av en grupp malmöbor med ett brinnande intresse för trädgård. Deras idé blev verklighet och i februari 1997 började den nya trädgården ta form. Slottsträdgården och kaféet öppnades för allmänheten den 8 maj 1998.
Café: Ja, öppet månd-söndag 11-17
Ägare: Malmö kommun
Öppettider: Trädgården är alltid öppen
Hemsida: Slottsträdgården
______________________________________________________________________________________

Den dagen jag besökte slottsträdgråden i Malmö hade jag just upplevt ett magiskt vackert Österlen mitt i äppelblomningen och allt annat blev för en stund ointressant. Jag borde kanske ha lugnat mig en dag innan jag kastade mig över den här platsen som ligger centralt i Malmö.
Jag kom gående från stadsbiblioteket och gick genom parken som ligger där intill, över en bro och genom Kungsparken och här är det väldigt lugnt och en lummig grönska. Från Kungsparken går man över ännu en bro för att komma in i slottsträdgården och det första som möter en är växthusen och ett fint café. För att varva ner efter resan hit började jag med att ta en kopp te och en stor macka. Just intill där jag satt hade man en stor plantering med en stark blå förgätmigej med några rosa sorter inblandat och det var riktigt fint. Långst bort i blickfånget i trädgården står en gammal vacker väderkvarn.

När jag började min vandring i den ganska lilla trädgården så förstod jag att det här är i första hand en köksträdgård och att jag är lite tidigt ute om jag ska försöka bedöma en sådan plats. Min spontana första tanke var att....´´är det bara det här?´´. Rusade fram till en grupp vita tulpaner...som alltid lockar och fotade de som förgrund. Det andra som lockade var stora och kraftiga, gula Euphorbia characias ssp. wulfenii.

Vissa planteringar innehåller perenner som en ljust rosa näva och vallmo, det finns inga namnskyltar här och jag vet inte med säkerhet vad det är för sorter.
Kvarnen ligger just utanför själva trädgården och runt den blommade syrener mm.

Hur som helst så måste det här vara en viktig plats för malmöbor, en oas mitt i ´´storstan´´. Att bara vandra runt och titta på växter eller att ta en långfika här vid kanalen. Trots allt detta så hade jag kanske väntat mig lite mer av trädgården. Den har visats på TV så mycket och trädgårdsmästaren John Taylor är ju erkänt duktig. Det vanliga felet man gör är att göra sig en bild  av platsen innan besöket. Men Slottsträdgården är en fin plats och jag borde nog se den i augusti också....frågan är om jag åker till Malmö en gång till...i år?

Euphorbia characias ssp. wulfenii


Kommentarer
Postat av: Från min blogg Trädgårdsspanaren

Postat av:

Så där kan jag också känna! Var det inte mer än så där? Nu ska jag på minisemester med mina äldsta barn och tvekar om jag ska visa dem bilder av ställena vi ska till innan.



Men det ser väldigt vackert ut på dina bilder!



2009-05-19 @ 10:22:56



Postat av: Malin

Ooops! Glömde säga att kommentaren ovan var från mig!

2009-05-19 @ 10:24:18

URL: http://rosamiltondagboken.blogspot.com/



Postat av: Camellia

Visst är det så, man måste skruva ned förväntingar till noll, och ta det från det – men jag klandrar dig inte, det är så lätt att bli förväntansfull. John Taylor och just denna trädgård har jag tillochmed sett presenterad i engelsk tv, men det kan ju för all del bero mer på att han är engelsman än trädgården. Men, som jag minns trädgården då, var den läcker (var antagligen från sensommar!), och han hade många bra idéer om vad jan ville göra. Minns särskilt hur speciellt det ansågs vara att trädgården inte hade några grindar – ovanligt i England, här är man övertygad om att folk då skulle smyga in på nätterna och sno kryddor och grönsaker!

2009-05-19 @ 12:15:58

URL: http://motstravigtradgardsdesigner.blogspot.com



Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Malin: Ja platsen är ju vacker men man gör sig en bild an något som man hör mycket av.



Camellia: Tror säkert att jag skulle uppskatta trädgården bättre i augusti och jag är helt säker på att John Taylor är duktig.

2009-05-20 @ 23:04:01

URL: http://gardener.blogg.se/



Postat av: Lars

Kul att se bilderna! Jag var själv där i förra veckan och då var det en hel del att fota och se, bl.a. ett rikt sortiment av aklejor. Men idéträdgårdarna hade generellt sett gått ner sig p.g.a. bristande skötsel. Mattan av färgätmigej var slående och dessutom fanns stora mängder jättevallmo i slänten ner mot kanalen, det var sevärt och påminde om en impressionistmålning.

Men som sagt, en uppryckning av ideträdgårdarna krävs.

2009-06-08 @ 10:27:23

2011-02-16 @ 06:26:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0