Site Meter

Rosersbergs slottspark


Läge: E4 norrut från Stockholm mot Upplands Väsby, följ skyltar mot Rosersberg eller ta pendeltåg till Rosersberg och sedan 2 km promenad.
Känsla: En öde plats. Som om tiden stannat. Av Tessins barockpark finns inget kvar, bara stora tomma ytor av gräs och grus.
Trädgårdens skötsel: Välskött. Det är inte så svårt att sköta en sådan här park där det inte finns planteringar.
Växter: Inga växter alls egentligen. En blandhäck delar av trädgården. Urnor vid slottet med röda sommardalior i. Inte speciellt vackert eller spännande. Däremot finns här massor av gamla vackra lindar.
Historia: Slottet uppfördes på 1630-talet av familjen Oxenstierna och trädgården anlades efter ritningar av Simon de la Vallé. 1762 blev slottet kungligt. Barockparken anlades av Nicodemus Tessin d.y.
Se även Historiesajten.
Café: Slottscafé
Ägare: Staten
Hemsida: Rosersbergs slott
Aktuellt: Det blir absolut ett besök i vår när vitsipporna blommar...om jag hinner!
______________________________________________________________________________________

17 maj 2009
2008 blev Rosersberg en konferensanläggning vilket betyder att platsen säkert kommer att bli mer levande än vid mitt första besök 2006.
Den här gången var vädret soligt och temperaturen 15 grader. Vi fikade inne på slottscaféet men nu var inte uteserveringen öppen.

Det som man först lägger märke till då man kommer till parken den här tiden på året är att alla lindarna just vecklat ut sina skirt gröna blad och det är en mycket vacker grönska runt hela slottsparken.

I en kommentar här nedan berättar trädgårdsmästare Göran Dahlberg att slottsparken håller på att delvis renoveras och det är ju glädjande. Jag ska försöka hitta honom i parken vid nästa besök.

23 juli 2006
Vid ankomsten vräkte regnet ner och vi fick vänta i bilen innan vi vågade oss ut i slottsparken. Det var inte många andra som kommit på idén att åka hit ut idag. Jag antar att markerna runt omkring är vackra på våren när floran under lindar och bokar visar sig i maj. Men just nu mitt i sommaren är det väl ingen plats som man vallfärdar till.

Slottet är öppet för bokade visningar efter överenskommelse. Själva slottsparken känns helt öde, som om inget liv fanns här alls. Allt känns som ett museum dit ingen kommer. Men jag antar att det kommer turister hit för att följa visningarna inne i slottet som vid det här tillfället var stängt. Framme vid den stora grusbelagda borggården var det snyggt och välskött, nästan sterilt. Inga urnor med blommor framme vid entrén eller någon utsmyckning alls, jo en staty av en hund.

Mot sjösidan öppnar sig en stor park som nu bara består av en stor gräsyta och gångstigar. Här anlade Nicodemus Tessin d.y. en vacker barockpark i slutet av 1600-talet och var då en av Sveriges mest påkostade parker. Hoppas att han inte ser parken idag från sin himmel.

Trappan upp mot slottet var vacker och där fanns urnor med röda sommardalior i. Runt något som liknade en pelare med ornament växte röda rosor som var så trötta och taniga att det vore bättre att ta bort dem. Vid nerfarten till den stora gräsytan växte en lång rad rosor som var helt nedätna av harar eller rådjur.
Omgivningarna är vackra med slingrande gångar under stora gamla lindar. Lindar växte i alléer på båda sidor om gräsytan. Det finns inte så mycket mer att berätta om den här kungliga parken då det inte finns planteringar eller några växter någonstans.

Jag vet inte vilka som ska besöka Rosersberg förutom de som ska besöka själva slottet. Parken ligger tom och öde och lockar inte till picknick, lek eller något annat. Stranden mot Mälaren var överväxt av vass och lockar inte heller. Byggnaden däremot är vacker och välskött, såg ganska nyrenoverad ut. Kanske att jag borde ge mig ut här i maj och se om känslan är en annan.

Boktips: Rosersbergs slott










Erik Dahlbergs målningar från 1600-talet

Kommentarer
Postat av: Från min blogg Trädgårdsspanaren

Postat av: P

Barockparken på Rosersberg är ju förstås bara en ruin av vad som tidigare har varit, där man bara kan ana boskeerna och inget alls av parterrerna. Men om man fortsätter ut längs stranden kommer man till en fantastisk engelsk park som faktiskt visar något av vad den var. Tyvärr brann den sista parkbyggnaden, en grotta, upp någon gång på 90-talet, men ruinen finns kvar nere vid stranden liksom en runsten som hertig Karl lät resa kring 1800. Men det är klart, vill man ha planteringar och färg har man inte så mycket att hämta.



Slottet är ett kapitel för sig och någon man verkligen måste se, där har tiden verkligen stannat och man har en unik möjlighet att se i princip orörda inredningar från åren kring 1800, om än i blekt skick. Rosersberg är en av de vackraste platserna i Sverige, både slott och park.



Trevlig sajt btw!

/P

2009-01-13 @ 11:01:01



Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

P: Jo jag förstår att parken har haft ett helt annat utseende tidigare och man kan ana det. Ska absolut åka ut igen i vår eller försommar och besöka den engelska parken. Tack för tipset!

2009-01-14 @ 04:54:08

URL: http://gardener.blogg.se/



Postat av: Ulrika

Vad kul att se! Min mamma växte upp där.. Låter konstigt, men på den tiden var det en millitär anläggning och mormor var sjuksköterska och morfar jobbade där med något (vad vet jag inte riktigt) men mamma har berättat en massa gamla historier om slottet och husen, och om kojan mellan klipporna som blev byggd åt någon dam för länge sedan.. (minnet sviker om till vem och när!!) och hur barnen hade spök sökning i slottet men att dom aldrig hittade något.. Sen sa hon att kan du tänka dig när hela gårdsplanen var fylld till bredden med millitärer som sjöng. Var tydligen otroligt mäktigt och vackert att stå och höra alla dessa unga killar sjunga.. Vi andra kan ju bara ana!! Men det är hemskt synd att det inte görs något mer av det för det är en otroligt vacker miljö (i mina ögon i allafall.. :) )



kul att se det nu när det var ett tag sedan jag var där (bor nu mer i skåne) Får nog åka dit nästa gång jag är hemma i Stockholm..

2009-05-17 @ 23:06:04



Postat av: Göran Dahlberg

Hej, bäste slottsträdgårdsmästare!



Av en slump hittade jag texten om dina besök 2006 samt i år. Jag kan förstå vissa av dina känslor som dök upp när du besökte Rosersberg, dock skulle jag rekommendera dig att besöka parken lite då och då under de kommande åren. Rosersbergs slott är lite av ett törnrosa-slott som så sakteliga håller på att väckas till liv igen - något du lär upptäcka inte minst på borggården som fått helt ny rosenplantering och avenbokshäckar. Någon barockpark kommer aldrig att återskapas här men jag har mina aningar om att Karl XIII och Karl XIV Johan skulle känna igen sig om de kommit hit igen om några år. Parken är alltså under återuppbyggnad och restaurering. F ö är det inte så dumt med parker där man får vila ögonen på bara det gröna - jag tror det är en av anledningarna till att folk besöker Rosersberg. Vill man ha blomsterhav finns så oändligt många andra platser att välja. Att vi sedan har alla vårens sippor, lavendellister och krolliljor ska vi dock inte glömmma.



Om "ögon, känsliga för grönt", skrev Barbro Hörberg en gång. Så vackert, så vackert.



Om du skulle göra ett återbesök någon gång, är du varmt välkommen att höra av dig - annars hittar du mig och mina kollegor någonstans i parken.



Mvh

Göran Dahlberg

Trädgårdsmästare

2009-11-19 @ 16:06:08



Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Göran Dahlberg: Alltid lika roligt att fp kommentarer från trädgårdsmästare och andra trädgårdsarbetare i det parker som jag besökt. Det låter riktigt spännande med den nya satsningen i parken och jag kommer absolut att besöka er under nästa år...från det att vårfloran pryder markerna till ett sommarbesök. Tack Göran...och jag lovar att höra av mig!

2009-11-19 @ 21:36:27

URL: http://gardener.blogg.se/



Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Göran Dahlberg: Och jag lovar att göra en ny spaning under nästa år...det är meningen att alla spaningar ska uppdateras framöver.

2009-11-19 @ 21:39:49

URL: http://gardener.blogg.se/

2011-02-15 @ 11:10:10
Postat av: Från min blogg Trädgårdsspanaren

Mira: Bättre i varje fall va? Synd att jag fattat först nu bara.

2011-02-15 @ 11:11:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0