Site Meter

Millesgården/Emma Lundbergs trädgård

 
Läge: Herserudsvägen 32 på Lidingö.
Känsla: Här kan man vandra bland Milles fantastiska statyer och de mycket smakfullt anlagda terrasserna. Lugnet, vattnets porlande från alla fontäner och utsikten gör det här till en pärla bland utflyktsmål. Är man konstintresserad blir man säkert nöjd och även om man är man intresserad av växter och trädgårdsanläggningar.
Trädgårdens skötsel: Mycket välskött.
Växter: I Emma Lundbergs trädgård: Mängder av pioner, lavendel, rödbladig alunrot, vanlig alunrot, nejlikrot, bergenia, strandiris, karpaterklocka, sockblomma, isop, höstanemon, rosenbräcka, backtimjan m.fl. timjansorter, kungsnäva, pipört, riddarsporre, höstanemon, daggfunkia, fänrikshjärta både lila och vita.
På övriga platser : Rosor - Jacques Cartier, Ispahan, Rose de resch, Zoe. Perenner - Spansk näva, nepeta, stjärnflocka, näva Johnson blue, liten flocknäva, trädgårdsiris, akleja mm.
Trädgårdsmästare: Anders Westberg (2008)
Historia: Skulptören Carl Milles konstnärshem. Paret Carl och Olga Milles köpte tomten på Lidingö 1906. Här skulle de sedan bo och verka fram till 1931. 1936 gjordes Millesgården om till en stiftelse och överlämnades som gåva till svenska folket.
Emma Lundberg (1869-1953) var konstnär och trädgårdsarkitekt och kallades för Sveriges Gertrude Jekyll. Hon kom att bo vid Bullerbacken på Lidingö och familjens trädgård blev hennes livsverk.
Café: Millesgårdens lanthandel café och restaurang
Öppet:
15 maj-30 september, alla dagar 11-17
1 oktober-14 maj, tisdag-söndag 12-17
Hemsida: Millesgården
Aktuellt: Kommande utställning 29 januari-15 maj 2011 - BEATRIX POTTERTM
PELLE KANINTM  & HANS VÄNNER
_________________________________________________________________________
2006
Millesgården på Lidingö är en av de vackraste platser i Stockholmsområdet. Här finns mängder av Carl Milles vackra statyer och de är placerade perfekt på den här terrasserade platsen. Nu tänker jag inte ägna någon tid åt statyerna eller konsten här utan jag var här först och främst för att se pionerna blomma i Emma Lundbergs trädgård och att se väterna på övriga platser.

Emma Lunderg-trädgården
Den här trädgården i Emma Lundbergs anda stod klar lagom till kulturhuvudstadsåret 1998. Jag besökte trädgården det året då allt var nyplanterat och jag förstod hur fint det skulle bli här framöver.
Hela den lilla trädgården är mycket smakfullt planerad med pionplanteringen i centrum. Trots att det var slutet av pionblomningen så ser man hur oerhört vacker en plantering med nästan enbart pioner kan se ut. Här finns blandade färger och många olika sorter, mest doftpioner och runt om växer lavendel som en inramning. Den rödbladiga alunroten tycker jag kanske var lite felplacerad bland pionerna men annars är det mesta mycket väl anpassat.

En ganska stor hästkastanj skuggar en del av trädgården men annars är det en solig plats och med växter som trivs i full sol. Vid den ena sidan är det anlagt en äng som just nu var torr då det är berg under och där det växte prästkragar mm. Mellan ängen och trädgården finns en uppbyggd stenmur där olika sorter av timjan och bräckor är planterade....så vackert!
 
Uppdatering 2015 - Tyvärr så finns inte tid och ekonomi att sköta Emma Lundbergs vackra pionträdgård som just nu vilar och väntar på vad som ska ske i framtiden.


25 juni 2005
 






Vid den bortre delen av trädgården växer mängder av klätterrosor på ställningar. I de övriga planteringarna växer blå strandiris, karpaterklocka, isop, riddarsporre, kungsnäva fänrikshjärta mm. Allt det här är så bra...en mycket vacker trädgård som blommar i omgångar och bör besökas vid flera tillfällen under växtsäsongen. Skötseln är nästan perfekt, men det såg lite torrt ut i planteringarna idag.


12 juni 2010 - Ulf Nordfjell -  utställning. Växten heter Pratia.
 
12 juni 2010
 


Att börja uppifrån på den övre terrassen och vandra neråt är en njutning. Det är så genomtänkt och smakfullt planerat och ljudet av fontänerna, utsikten från den höga klippan och valet av växter gör allt detta till en oerhört vacker plats. Överallt i trappor och murar växer den ljuvliga lilla murrevan som har blivit en karaktärsväxt för Millesgården. Den säljs även i små krukor i entrén. Undrar just hur det går till att sköta alla de enoma ytorna av kalksten som pryder terasserna. Eftersom murrevan tillåts växa överallt så kan man ju knappast bespruta stenytorna med ogräsmedel. Att få bort ogräs utan att störa murrevan måste vara ett tålamodsjobb.

Det finns en plantering vid mellersta terrassen alldeles vid caféet som är så proffsig och galet vacker.
Här växer gammaldags buskrosor som Rose de Resch, Ispahan, Jacques Cartier och Zoe. Färgskalan är rosa, en del mörka rosor, vitt och blått. Bland rosorna växer vita stora aklejor, kungsnäva och blå iris. Det här är en plantering av högsta klass, det bästa jag sett på länge.
Blir oerhört avundsjuk att jag inte kan använda sådana här fantastiska rosenbuskar i min park...rådjuren skulle jubla!

Vid den nedre terrassen finns en lång perennplantering vid en mur där det är planterat nävor och stjärnflocka, den kombinationen är perfekt. Rododendronens blomningstid är just över men man kan ana vilken prakt det är när de blommar vid alla terrasser. De är planterade på ett smakfullt sätt bl.a. vid trapporna och inte i stora grupper eller bara för att fylla ut någon tom yta.

Sammanfattar man intrycken så är allt väl genomtänkt, perfekt växtval och skötseln är mycket bra.
Det är bara att planera in ett besök är!







Kommentarer
Postat av: Från min blogg Trädgårdsspanaren

Postat av: LillaB

Snitsig spaning med väldigt fina bilder!

2006-06-25 @ 20:34:19

URL: http://blogg.expressen.se/tradgardsbloggen/



Postat av: syster

Är glad jag fick vara med dig på trädgårdsspan.

Millesgården var en skön plats att vara på. Allt var så lagom så välplacerat. Blommande trappor som ledde upp till spännande avsatser där man möttes av skön blommning och spännande skulpturer. Och vad kunde vara bättre än att ha en kunnig växtkännare vid sin sida på denna plats. Instämmer nog med betyget 4+.

2006-06-26 @ 20:41:46



Postat av: Lilla B

Ser fram emot nästa spaning. Har bytt adress till min trädgårdsblogg. / Lilla B

2006-06-29 @ 19:40:54

URL: http://lillab.blogspot.com/



Postat av: Filifjonkan

Milde tid så vackert

2009-04-27 @ 15:26:27

URL: http//:filifjonkan-se.bloggagratis.se

2011-02-14 @ 19:41:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0