Site Meter

Kronovalls slottspark


Tid: 8 augusti 2006 och i maj 2009
Läge: Några kilometer väster om S:t Olof på Österlen
Känsla: Pampigt, snyggt, lite kallt och stelt men med mycket vackra omgivningar.
Trädgårdens skötsel: Bra
Växter: Inte någon blommande slottspark. Urnor framför slottsporten med kanna. En lavendelhäck vid ena gaveln av slottet och sedan den mycket fina barockträdgården som är omgärdad av en två meter hög avenbokhäck.
Historia: Det tidigare 1700-talsslottet fick sitt nuvarande utseende på 1890-talet av den berömde arkitekten Isak Gustaf Clason som bl.a. ritat Nordiska Museet i Stockholm. Stilen är barock. Ägare sedan 1996 är Åkesson & sönder vin AB.
Café: Slottets restaurang och så finns då Spannstallet som är öppet 1 juli-20 augusti dagligen 11-20.
Ägare: Erik och Angelica Sparres Stiftelse
Hemsida: Kronovalls slottHär finns historia om slottet
_____________________________________________________________________________________

Kronovalls slott är Sveriges enda vinslott. Eftersom jag var hungrig så började jag med att ta en vedungsbakad pizza på restaurangen. En perfekt restaurang där man helt enkelt går fram till kockarna, (ungefär som på IKEA:s restaurang och där slutar jämförelsen) och beställer och ibland så springer kocken själv ut med maten till den enkla uteserveringen. Det fanns fyra rätter att välja på. Vänta nu!! Är det här matspaning eller?

Mätt och belåten tog jag mig in till barockträdgården bakom slottet. Egentligen är den delen privat men spanaren smög in och fotade. Buxbomen är mycket fräsch i den perfekt symmetriska parterren. Nedanför barockträdgården finns något som heter kärleksstigen, vilken jag inte följde! Dammarna eller vallgravarna i parken runt slottet är stora som små sjöar och de enorma bokarna böjer sina grenar ner över vattnet. Träden i anslutning till parken är väldigt stora som runt de flesta av Skånes slott.

Det här är ju Åkessons vinslott och det serveras deras vin inne i restaurangen så klart. Där finns även en butik och det är mycket smakfullt inrett där. 
Själva slottet är vackert men lite stelt och utan den där mystiken som ofta finns vid slott. Det kan bero på den tråkiga färgen på fasaderna. Hit ska man åka om man vill äta gott och om man vill prova vin inne i slottet. Parken ser man ganska fort och på något vis förväntar man sig lite mer av parken, lite mer trädgård liksom. Det är ju en mycket välbesökt plats.










Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0