Site Meter

Hoglands park i Karlskrona

Tid: 7 augusti 2006
Läge: Parkgatan, Norra Kungsgatan. Karlskrona
Trädgårdens skötsel: Välskött
Växter: Mängder av sommarblommor i långa planeringar bl.a. Rosenskära, jätteverbena, vit tobak, petunior i lila färger, kanna, ricin, paradisblomster. I två planteringar finns lime tobak, blåsalvia och lime helychrysum . I andra planteringar finns i stora mängder rosa begonior. I perennplanteringarna växer ligurlaria, ulleternell, plymspirea, höstflox, höstöga, funkia, bolltistel, kärleksört och lavendel
Historia: Många av de stora träden är planterade på 1800-talet då parken anlades. Karl XIII står staty mitt i parken.
Café: Blekingekroppkanan där man serverar kroppkakor, kaffe mm. Det finns även en glassbar intill.
Hemsida: Hoglandsparken
______________________________________________________________________________________

Det är Gustav III:s trädgårdsarkitekt Fredrik Magnus Piper, som utfört ritningar till parken som anlades redan på tidigt 1820-tal med tydliga barockinfluenser, vilket gör Hoglands park till en av landets mest historiska stadsparker. Piper skapade även Drottningholms och Tyresö slotts landskapsparker och var den första som förde den engelska parkstilen in i Sverige. Det är nog den tyska stilen som råder här än idag. I Sverige kallade man stilen för tysk och det som utmärker den trädgårdsstilen är att utformningen är en blandning av den strikta symmetrin från barocken och den engelska landskapsstilen. i Pipers planförslag nämns växter som kastanjer, lönnar och ligusterhäckar.
 
På 1860-talet genomgick parken en stor nyplantering som leddes av Knut Forsberg, skaparen av Berzelii park i Stockholm och som i sin ungdom vann en tävling om att få utforma Boulognerparken i Paris. Hoglands parks grundidé bevarades, bland annat delar av gångsystemet som i stort sätt är detsamma än idag. 
 
I Catharina Nolins utmärkta avhandling ´´Till stadsbornas nytta och förlustande´´, skriver hon om Forsbergs andra förslag beträffande parkens förnyelse. Det första förslaget var tydligen mer komplicerat och därmed dyrare:
 
Vid gestaltandet av parken infogade Forsberg de tidigare uppförda musikpaviljongen och schweizeriet i kompositionen. De elegant tecknade gräsparterrerna förenklades och spegeldammarna uteslöts, men i övrigt förändrades parken i enlighet med Forsbergs ritningsförslag. Hoglands park uppvisar fortfarande ett utseende som i stort överensstämmer med Knut Forsbergs förslagsritning. 
 
För Hoglands park finns inte några fullständiga uppgifter om växtmaterial, men en artikel och en avbildning av parken i Svenska Familj-Journalen 1878 ger en viss vägledning. I texten nämns träd med så skiftande karaktär som pyramidalm, robinia, lärkträd, silverpoppel, blodbok och sibirisk ärtbuske. Denna mångfald är inte bara utmärkande för Knut Forsbergs arbetssätt utan också mycket tidstypiskt.
 
I artikeln som Nolin hänvisar till, beskrivs vidare en rad olika buskar: uppstammad törnros, kaprifolhäckar, persisk och kinesisk syren, jasmin, hagtorn, fläder, flera typer av spirea, tuja och snöbär.
 
Nya inslag i parken under 1900-talet är statyerna. År 1902 uppställdes J.N. Byströms minnesmonument över Karls XIII i parkens centrum. År 1922 tillkom de båda statyerna ”Grodan” och ”Eko”, båda av bildhuggaren Per Hasselberg. ”Eko” kom på 1960-talet att ersättas av nuvarande ”Blekingeflickan”, med tillhörande spegeldamm och fontän i parkens södra del. 
 
Vid mitt korta besök i Karlskrona 2006, såg jag denna park som lockade in mig bland annat på grund av mängder av blommor i alla färger som syntes på långt håll. Parken är omsluten av höga träd som lind, ask, hästkastanj och lönn. Inne i parken kan man bland annat hitta kaukasisk vingnöt, platan och ginkgo. På långsidorna finns även flera höga klippta häckplanteringar av avenbok med infällda platser för bänkar. Syrener och schersminer syns också i parken som är anlagd symmetriskt, men som blir inte för strikt på grund av de lummiga träden som som får växa vilt runt om det ordnade.

Den stora mängden av sommarblommor i långa rabatter, är skapad så att sorter och färger återkommer på ett lugnt och harmoniskt vis. Färgsättningen är gjord för att planteringarna ska synas, det går i lila, rött, blått, vitt och rosa. Fördelen med sommarblommor är att man kan ändra tema och färg från år till år och jag tror nog att man gör det även här. Det är mycket fint och man anar att planeringen är utförd av mästare. Skötseln är mycket god och trots torka så prunkar det verkligen om den här parken och vid niotiden på morgonen var Karlskrona kommuns trädgårdsavdelning där för att vattna och se över parken.

På ena sidan av parken finns scenen och intill den ligger serveringen som serverar kroppkakor samt glassbaren. På motsvarande sida finns två långa planteringar med blåblommande hortensior. I parken växer också valnötsträd och kaukasisk vingnöt. Bodde jag i den här stan skulle jag ofta gå hit och kanske ta en kroppkaka.
 
Jag läser senare att man under 2009 började renovera parken, bland annat genom att byta ut träd och jag hoppas att enligt minaplaner kunna besöka parken igen under våren 2015.
 


Kommentarer
Postat av: Från min blogg Trädgårdsspanaren

Postat av: Anneli

Ser ut som en ovanligt välskött och välkomponerad stadspark:)

2006-08-12 @ 09:17:48

URL: http://flitigamyran.blogg.se



Postat av: Trädgårdspanaren

Ja..mycket känsla här. Känns som om Stockholms parkavdelning har mycket att lära från platser ute i landet. Örebro stadspark, Kalmar stadspark t.ex. är mycket fina.

2006-08-12 @ 10:16:40



Postat av: sdf

hoglands park suger getpung nu .. och är vanvårdad, jämfört med hur den såg ut för 20 år sen. :)

2007-04-08 @ 01:37:02



Postat av: Berit Karlsson

Min hemstad denna park väcker många minne. I snäckan som scenen kallas har jag lyssnat på mpnga konserer.Sommarkvällar med Flottans musikkår eller någon gästorkester. Man prommenerade i parken åpt hemlagad glass som en tant i kiosken strax utanför parken sålde. Unga tu kunde sitta ostört på parkbänkarna som finns lite i skymundan under välklippta träd.

2008-02-22 @ 14:23:41

URL: http://app.blogg.se/trackback/ping/1790412



Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Berit Karlsson: Just så ska en bra stadspark fungera!

2008-02-22 @ 17:44:36

2011-02-12 @ 08:47:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0