Site Meter

Hellekis

Tid: 30 maj 2008
Läge: Strax utanför Hällekil mellan Mariestad och Lidköping.
Känsla: Mycket lugnt läge vid en lummig del av slätten.
Skötsel: Mycket bra!
Växter: Perennplanteringa med massor av olika arter. Stora vackra träd.
Historia: Hellekis historia går tillbaka till 1200-talet då gården tillhörde Folkungaätten. Nuvarande herrgård byggd 1791. Perennplanteringen anlades 1936 och är idag indelade i fyra temarabatter, Rosa rabatten, orange rabatten och blå rabatten. Perennerna från den tidigare rabatten är placerad i Simons rabatt.  Även rosenträdgården anlades 1936 och efter restaureringen år 2000 finns här 70 olika rosor.
Ägare: Wilhelm Klingspor
Café: Ja och restaurang
Hemsida: Hellekis säteri
Wikipedia
_____________________________________________________________________________________

I stekande sol och hetta hittade jag till den här vackra platsen och vägen ner hit genom en tät mjuk lövskog var också mycket vacker. Det är privat område runt själva huvudbyggnaden men annars kan man vandra runt i trädgården som är mycket välskött. Det som lockar ens intresse direkt är ju gången med de långa perennplanteringarna där det finns 300 olika växter och det är ju imponerande. Just nu hade den stora blomningen inte startat men den orangea nejlikroten, några nävor, lite iris mm. blommade.

Det är mycket effektfullt med den stora blodboken i slutet av denna perenngata. En annan plats som inte ännu visade sin bästa tid är rosenträdgården där planteringarna är omgärdade av buxbom som just nu så ganska tråkig ut. Det ser ut som om den drabbats av stäng kyla i en känslig period. Jag skulle gärna vilja se rosengården då rosorna blommar som bäst, anläggningen är riktigt snygg och hela tiden ser man de stora blodbokarna i trädgården. Grusgångarnas kanter var perfekt skurna och gruset på gångarna av ett fint fast material.


Erik Dahlbergs målning från 1600-talet

Kommentarer
Postat av: Från min blogg Trädgårdsspanaren

Postat av: Parkarbetaren

Kul att du hittade hit och att du gillade det du såg. Hoppas att du vill återvända och se perennerna när de blommar mer.

2008-06-09 @ 17:31:49



Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Parkarbetaren: Jag kan tänka mig att det är vackra planteringar och när jag reser ner till Göteborg senare i sommar gör jag ännu ett besök och då även Läckö slott.

2008-06-09 @ 19:29:35



Postat av: Fundera grönt

Åh, jag måste dit igen snart! Träd och annat hade inte kommit så långt alls ju då vi var där... Perennrabatterna verkar spännande!

2008-06-11 @ 18:54:07

URL: http://funderagront.blogspot.com/



Postat av: Lars

Tack för tipset om detta ställe. Jag ska absolut besöka det under hög-sensommar då perennerna ser fina ut.

2008-08-15 @ 09:45:28

2011-02-12 @ 08:53:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0