Site Meter

Häringe slottspark


Tid: 26 maj 2007
Läge: Längs väg 73 ungefär 3.5 mil från Stockholm.
Känsla: Jag fick ingen speciell trädgårdskänsla här men det är en vacker byggnad och en vacker plats.
Skötsel: Bra
Växter: Det här är ingen plats för en trädgårdsälskare. Buxbomstjärna på borggården. Inne på gården vid poolen växer lavendel och klätterrosor mot muren...så mycket mer är det inte.
Historia: Här hade Gustav Vasa sitt örloggsvarv. Under 1900-talet satte Thorsten Kreuger stark prägel på slottet med nymodigheter som kylskåp, pool med rutschkana från badrumsfönstret, kägelbana med fiffig mekanisk klotretur, underjordisk gång så att damerna kunde ta sig torrskodda mellan slottet och sjöflygeln. Sen ringade han in ägorna med tre mil staket med en ståtlig grind vid väg 73. Slottet såldes senare till Axel och Marguerite Wenner-Gren. Axel hade gjort sig förmögen på sitt företag Electrolux. (Från Häringe slotts hemsida)
Café: Slottscafé hela sommaren 11.30 - 17.00. Middag och bar 18.00 - 23.00 fr. 2/7 - 12/8
Öppettider:
Ägare: Familjen Ljungberg
Hemsida: Häringe slott
Aktuellt: Det blir ett nytt besök i år 2011
______________________________________________________________________________________

Häringe slottspark har ett lugnt läge. Byggnaderna är vackra med enkel stilren arkitektur. Planteringen där buxbomen bildar en stjärna tyckte jag om (men inte det som är planterat bland buxbomen)  och hela borggårdens utseende passar bra ihop med byggnaderna. Framför ingången står två thujor som som är helt ok där...men de bör nog inte bli högre än så här. Dammen är också mycket fin där några änder håller till.
Går man igenom huset kommer man ut på gården där en stor pool finns och som är Sveriges första utomhuspool. Det ser lite märkligt ut med en stor pool intill en slottsbyggnad. Häringe slott ser dock inte ut som man tänker sig ett slott utan mer som en lyxig större villa eller liknande.

Gården runt poolen har en ganska tråkig trädgård där de enda trädgårdsväxterna finns vid trappan ner mot gården och vid muren mot terrassen. Träden här inne är ask och lind som tidigare hamlats hårt men nu förvuxit och ser inte bra ut.
Omgivningarna runt parken är vackra men nere vid sjön ser det ganska bedrövligt ut. Där har en sopstation placerats och den borde väl ha kunnat hamnat på en mer undanskymd plats. Badhuset med bryggor är det enda som känns bra vid stranden, här skulle det kunna anläggas något mycket bättre än den där sopstationen.
Runt om i parken finns flera av statyer och i fruktträdgården står mängder av märkliga figurer.
Häringe slott passar utmärkt till bröllop och andra fester men för trädgårdsälksare finns inte mycket att se.











Kommentarer
Postat av: Mira

Tänker du släcka Trädgårdsspanaren när du flyttat över inläggen? Hur gör du med mina gästsspaningar i så fall? Flyttar du dem också eller ska jag ta över dem till mig?

2011-02-11 @ 12:53:52
URL: http://mirasmirakel.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ja den ska släckas...men lugn Mira, alla spaningar förs över hit, även dina fina!

2011-02-11 @ 13:16:02
Postat av: Ulla Laiho

Jag håller med dig om trädgården. En historisk vandring i byggnaden är nog intressantare, t ex övervåningen i huvudbyggnaden med porträtt av folk som vistats där; badrummet i 24 karat guld med elefanter; vackra möbler, tapeter, kakelugnar. /Vänligen Ulla Laiho

2011-02-11 @ 16:30:35
URL: http://www.minnatur.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ulla Laiho: Jag har bara varit inne som hastigast på entréplanet. Det låter spännande med en historisk vandring inomhus då.

2011-02-12 @ 08:51:22
Postat av: Från min blogg Trädgårdsspanaren

Postat av: Anneli Jag kan hålla med dig om att det inte är så mycket bevänt med trädgården, men det är en vacker plats:) Jag har en rolig historia härifrån. Jag var på konferens med jobbet, vid frukost dök det upp en man som på pricken liknade Ian Wachtmeister, med rutiga byxor och gul slips. Han visade det sig senare, äga och driva konferensanläggningen. Han satte igång en karaokee-anläggning som stod i ett hörn och drog av "My way" allt medan gästerna storögt och generat satte kaffet i vrångstrupen. Sedan gick han runt och försökte få gästerna att sjunga lite till frukost. Jag har aldrig sett så många, äta så lite frukost så fort:)

2007-05-28 @ 22:58:19

URL: http://flitigamyran.blogg.se



Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Underbart...ska redan idag förslå vår VD att försöka med samma underhållning.

2007-05-29 @ 04:39:30

URL: http://gardener.blogg.se/



Postat av: Pallas Jag har inte varit vid Häringe slott i år, men jag har varit där flera gånger förr om åren. Håller med dig om att det inte finns mycket i växtväg att titta på där vilket är trist!

2007-06-06 @ 09:04:26

URL: http://www.pallas.blogg.se

2011-02-12 @ 08:51:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0