Site Meter

Grönsöö slottspark

 
Tid: 20 maj 2007 kl. 11.00
Läge: 9 mil från Stockholm och 2.5 mil från Enköping.
Känsla: Vid ankomsten kändes det som man kommit mycket långt från stora bråkiga E18 och andra trafikerade vägar. Här hörs ingen trafik. Kor betar mittemot parkeringen och en lummig lund ligger framför slottet. Annars blev känslan mer en förvåning att denna park blev vald till Sveriges tredje vackraste park 2005.
Skötsel: Mycket bra skötsel. Träden hamlade i vintras, gångarna bra skötta och det är i övrigt snyggt i parken.
Växter: Här finns Drottning Kristinas lind från 1623. Träden i parken är gamla kastanjer, lindar, lönnar, en stor Nutkacypress som planterades 1888, en Ornäsbjörk också planterad 1888. I Blomstergården: Smörboll, Dagliljor, Nävor, Höstanemon, Riddarsporre, Tovsippa, Akleja, Praktbetonika, Höstflox mm. Låga ligusterhäckar. 
Historia: Parken som den ser ut idag anlades på 1740-talet. Sedan 1623 har det odlats äpplen här och det är Sveriges äldsta kommersiella fruktodling. Det finns 6000 fruktträd på området. Läs mer här
Café: Lör-Sön & Helg 17/5-16/9 kl 12-16 samt dagligen 23/6-26/8 kl 12-16. Kaffe och en stor macka kostar 55 kr. Lite synd att det inte serveras någon maträtt. 
Öppet: Varje dag.
Ägare: Grönsöö kulturhistoriska stiftelse och familjen Ehrenheim. I slottet bor Jacob von Ehrenheim med familj.
Hemsida: Grönsöö slott

Det här är en mycket vacker plats vid Mälaren och avståndet från de stora vägarna gör som sagt att Grönsöö slottspark blir en lung plats att vistas på. När man kliver ut bilen vid parkeringen ser man kor som betar och det växer lummiga lövskogar runt slottsparken. Det kostar 40 kr att besöka parken och man löser biljett i en automat.
Eftersom Grönsöö slottspark blev vald till Sveriges tredje vackraste park år 2005 hade jag mycket stora förväntningar och de vackra bilderna jag sett har länge lockat till ett besök. Med kameror och block kastade jag mig över parken. Jag hade nog väntat mig ett vackrare slott, men det var ju parken som skulle bedömas nu.
Dubbla rader av mycket gamla kastanjer växer upp mot slottet från parkeringen och det sägs att träden planterades på 1750-60 talet även om jag har svårt att tro det, kastanjer blir normalt inte så gamla som 300 år, men vem vet?

Det har tagits kärnor av trädet och en plantskola i Norrköping ska nu driva upp nya träd som snart ska ersätta de gamla kastanjerna som ska fällas framöver.
Blomstergården framför slottet var fylld av lila eller cerisa tulpaner som heter ´Don Quichotte´ och som fanns i planteringar omgärdade av mycket lågt klippta liguster. Borde man inte valt buxbom då zonen kring Mälaren är 2? Buxbom tillhör slottsparker och de här ligusterhäckarna såg inte så kul ut.

Mitt i blomstergården växte humle på ställningar och i hörnorna av den lilla parken i parken fanns små rum av ganska höga tujor där bänkar var placerade, Här inne finns även perennplanteringar med väl valda sorter. Där tulpanerna nu växer kommer senare utplanteringsväxter att finnas (det ska tydligen bli två olika sorter tagetes i år -  det låter inte så spännande) och hela den här delen är mycket fin, förutom ligusterhäckarna.
Visningen av slottet kostar 150 kr och runt byggnaden finns skyltar som visar att området är privat. Upp mot ingången av slottet står alléer av knuthamlade lindar. På gångvägar vandrar man runt mot sjösidan där det fina Snäckhuset från 1786 står invid vattnet.
Från slottet och ner mot sjön växer mängder av knuthamlade lönnar. Det är inte helt vanligt att man hamlar lönnar på det här sättet men tydligen ska det vara en fin effekt uppifrån slottet då de välklippta trädkronorna ska se ut som en grön matta nedanför. Själv tycker jag att det ser mycket märkligt ut med så hårt hamlade lönnar. Hade lindar använts hade jag inte reagerat på något sätt.

Mot sjön finns inga planteringar mer än häckar av liguster. Nu började jag se mig omkring efter det som gav utmärkelsen tredje vackraste trädgården 2005. Var är den fantastiska parken? Visst är läget vid sjön mycket vackert men här finns inte mycket till trädgård. Endast blomstergården motsvarade mina förväntningar. Jag blev faktiskt en aning besviken och det finns inte så mycket mer att berätta om Grönsöö slottspark. Det finns en butik och en utställningslokal som vid mitt besök ställde ut konst av Peter Dahl. Det gamla brännvinsbränneriet från 1700-talet är idag café.

Självklart ska man bege sig hit för den vackra platsens skull men är man trädgårdsintresserad blir man besviken.
Jag har sett väldigt många andra parker och trädgårdar som är mycket vackrare än denna.
Under 2012 ska jag göra ett nytt besök och då lite senare på säsongen.

 Oktober 2020
 
 
Erik Dahlbergs målning från 1600-talet

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0