Site Meter

Gripsholms slottspark

Tid: 2 juni 2007
Läge: Mariefred
Känsla: Spännade slott och park - men det finns inte mycket till trädgård här.
Skötsel: OK
Växter: De enda planteringar som finns här är vid det vackra växthuset. Där blommar just nu  tulpaner och planteringarna inramas av biokovonävor. Övriga perenner är riddarsporre, strandiris, lavendel, stäppsalvia, akleja, vallmo, lupiner mm. På slottes innergård växer spansk körvel och ormbunkar vid en av väggarna och på andra ställen en del rosor. I urnor har penseera av alla regnbågens färger planterats nu....de kör med regeln - ju fler färger desto vackrare. 
Historia: Gripsholms slottUnder 1800-talet utvecklades trädgården på Slottsholmen. Gångvägssystemet byggdes ut och utformades under denna tid i romantisk anda.

En ansenlig mängd träd fanns dels regelbundet längs vägarna, dels oregelbundet spridda över gräsytorna. Omfattande blomsterarrangemang fanns längs vägarna och även en hel del sittplatser.


År 1897 planterades den "stora" fruktträdgården på en tidigare åker i Hjorthagen. Ursprungligen sattes 3 600 träd. Det var vid den tidpunkten Sveriges största fruktodling.

Under andra världskriget skördades mellan 80–100 ton äpplen varje år. Det sista stora äppelåret var 1970–71. Därefter ansågs inte odlingarna lönsamma längre, varför de lades ner.

I slutet av århundradet byggdes också ett växthus intill slottet. Dagens växthus är en rekonstruktion av det växthus som fanns i slutet av 1800-talet.


Café: Gripsholms slottspaviljong
Ägare: Staten
Hemsida: Gripsholms slottspark

Jag visste på förhand att det inte är så mycket trädgård att se här. Framför den vackra växthuset finns dock en del planteringar där nu vackra tulpaner blommar. En franstulpan i lila som jag tyckte om och en nästan svart tulpan som såg dramatisk ut.

Mot sjön har det anlagts nya planteringar som inramats av buxbom som än så länge inte ser mycket ut för världen. Runt slottet växter stora bokar och lindar och mot sjön på ett ställe har man använt hägg som klippt häck....! Inte så lämpligt då häggen vill växa sig stor och blomma ordentligt.


Kommentarer
Postat av: Från min blogg Trädgårdsspanaren

Postat av: Ulf Pettersson

Vi besökte slottet i juli och blev helt tagna av kanoner, fantastiska takrännor, smidesdetaljer och snickerier som är så vackra.Den fantastiska trädgården som omgärdar slottet i sin enkelhet. Vi fick se en rundel med höga (ca 2m) solrosliknande växt som vi har i vår trädgård. Vi undrar så vad detta är för en sort och vad den heter. Slottet har en fantastisk inramning i landskapet. Ulf o Jytte.

2007-08-12 @ 12:48:47

2011-02-03 @ 21:35:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0