Site Meter

Görvälns slottspark

Tid: 4 maj 2008
Läge: Järfälla
Känsla: Läget är mycket vackert och slottet ligger högt med en sluttande park mot sjön.
Skötsel: Inte speciellt bra, örtagården på baksidan är en katastrof. I september 2008 öppnades det ett nytt konferenshotell och jag tror också att trädgården har fraschats upp sedan mitt besök. Det blir ett nytt besök i sommar.
Växter: Parken har nog varit vacker en gång, nu finns alldeles för mycket måbärshäckar som inte hör hemma i en slottspark, arboretumet är ett bra initiativ där det ska finnas ca: 150 träd med namnskyltar. Jag förstår bara inte var dessa 150 olika träd finns? Här finns i alla fall ett Ginkoträd, en bohuslind, en ornäsbjörk och en del spännande granar.
Historia: Se här.
Ägare: Järfälla kommun tog över slottet 1967. I september 2008 tog Maria och Johan Eklund över driften.
Café: Slottscafé
Hemsida: Görvälns slott
____________________________________________________________________________________

När man lämnat bilen vid parkeringen så ser man ut över Mälaren och upp till höger ligger slottet högt uppe på berget. Det är en pampig uppfart till slottet som började byggas 1659 och arkitekt anses vara den kände Jean de la Valleé arkitekt till Riddarhuset i Stockholm. De nedersta flygelbyggnaderna har en märkligt rundad form och de flyglar som ligger närmast slottet är samtida med slottet.

Den gamla lindallén som leder upp till slottet är från 1750-talet och är under renovering som det står på en skylt och det innebär säkert att några av de äldsta lindarna måste fällas.
Två stjärnmagnolior är planterade perfekt i blickfånget framför slottet men när man kommer fram till byggnaden så blir man besviken att ytorna närmast slottet så okänsligt renoverats. Till vänster om entrén har stora ytor belagts med betongplattor och den plantering som finns där är inte något man vill se framför en historisk byggnad.

Platsen mycket vacker med utsikten och det vackra slottet som ser väldigt italienskt ut. Det är ett lugn här och just nu när träden börjar grönska och fåglarna håller konsert blir upplevelsen här mycket bra.

Nu är Görvälns slott en mycket uppskattad konferensanläggning och är berömda för sina hotellrum i olika stilar.


Erik Dahlbergs målning från 1600-talet

Kommentarer
Postat av: Från min blogg Trädgårdsspanaren

Postat av: Gunvor



Tack för ännu en trädgårdsspaning. Undrar bara när man ska hinna besöka de trädgårdar man inspireras av att besöka (gäller dock ej denna).

Bara en liten fundering. Brukar du få några reaktioner från ansvariga för de olika trädgårdarna? I det här fallet vore det ju intressant att höra om de kan ta till sig dina goda råd. Du kanske får se vid ditt nästa besök.

2008-05-05 @ 15:42:01



Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Gunvor: Kul att du hänger med på spaningarna. Jo det har hänt ett antal gånger att ansvariga hört av sig. Ibland för att tacka för beröm och ibland för att försvara eller förklara något som jag kritiserat. Tror dock inte att någon på Järfälla kommun läser bloggen eller bryr sig så mycket.

2008-05-05 @ 20:53:11



Postat av: Marie

I Lotte Möllers bok "Tre mästare, tre trädgårdar" (som du säkert har läst) presenteras bl a Per Friberg. Han är landskapsarkitekten bakom Görvälns begravningsplats som jag gärna skulle vilja besöka. Ligger den i närheten av slottsparken, tro? Ser i alla fall vacker ut på bild och verkar smälta in väl i den omgivande naturen.

2008-05-06 @ 21:20:23

URL: http://ovantadglanta.blogspot.com



Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Marie: Nej jag har inte läst men vi åkte förbi begravningsplatsen och jag visste inte att det var något att se där men jag ska återvända hit i sommar och får titta in där då. Tack för tipset.

2008-05-06 @ 21:54:59



Postat av: Kerstin Sköld

Jag vill i detta forum passa på att berätta om de förbättringar som är planerade för Görvälns park. Ny och kulturhistoriskt bättre belysning planeras samtidigt som det pågår en kulturhistorisk utredning. Vi har bland annat, med hjälp av en karta från 1701, identifierat en körsbärsträdgård som tros ha sitt ursprung i Elsa Elisabeth Brahes 1600-talspark. Utmed Görvälndiket har vi också hittat murar i terrängen som kan vara från samma tid. Vi planerar att förtydliga dessa historiska spår från 1600-talet genom borttagning av vegetation och och synliggöra dem för Görvälns besökare.



Vårt arboretum är viktigt och vi håller på att inventera vad som finns kvar i anläggningen och i vilket skick växtmaterialet är. En ny trycksak med en uppdaterad trädplan ska förhoppningsvis ge en bättre bild av arboretet. Kompletteringar med nya spännande växter och träd ingår även i projektet.



I samband med nämnd parkutredning har det framkommit att det inte är lämpligt att anlägga den boulebana som varit på förslag att placeras innanför häckarna i den nu nedlagda rosengården. Mikroklimatet på platsen är missgynnsamt, vilket gjort att de flesta rosor frusit sönder och den på 1980-talet anlagda rosenträdgården revs. Fortfarande står örtagårdsdelen kvar men då de häckar som omger örtagården och den rivna rosgården är i ett sådant skick att omfattande åtgärder skulle behöva vidtas för att få anläggningen i ett presentabelt skick planeras rivning under hösten 2010. Ytterligare en anledning som talar för att örtagården ska tas bort är att dess placering, utformning samt val av växter uppfattas som ett alltför avvikande inslag i den 1800-talspark som omgärdar huvudbyggnaderna.



Målet är att i framtiden kunna erbjuda en vacker och spännande park med nya inslag som lever upp till de förväntningar som skapas av oss och av andra publicerad information.



Med vänlig hälsning



Kerstin Sköld

stadsträdgårdsmästare



http://www.jarfalla.se/templates/page____32645.aspx

2010-06-24 @ 13:48:02

URL: http://twitter.com/tradgardsmaster



Postat av: Slottsträdgårdsmästaren



Kerstin Sköld: Tack så mycket för den informationen, det låter som en bra plan tycker jag. Nu påminns jag också att besöka er park igen. Av min VD har jag hört att ni ska ha fantastiska rum för gästerna inne i slottet!

Trevlig Midsommar!

2010-06-24 @ 19:36:17

URL: http://gardener.blogg.se/

2011-02-05 @ 12:05:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0