Site Meter

Christinehofs slottspark



Tid:
8 augusti 2006
Läge: En mil öster om Brösarp på Österlen
Känsla: Efter att ha färdats genom en lång allé kommer man fram till slottet där tiden verkar stå still. Många lugna trädgårdar och parker har jag upplevt men det här stället tar priset. Eftersom det ligger så långt från biltrafiken så är det helt tyst här. Det enda ljud jag hör var några röster från gården som ligger intill. Annars var allt helt stilla.
Trädgårdens skötsel: Sådär. 
Växter: En gång i tiden fanns det säkert mer av trädgård här. Nu har det planterats en ny hängask framför slottet och runt det finns urnor med någon salix i och med vita marguriter runt. Inte så spännande.
Historia: Slottet stod färdigt 1740 i tysk barockstil. Fasaderna färgsattes med järnvitrolin, det var enkelt, billigt och även modernt under 1700-talet. Än idag har fasaderna det utseendet. Christina Piper var ägare till Andarums alunverk och även Christinehofs slott som då hette Andarums gård. Först vid Christans död 1752 fick slottet namnet Christinehof för att till hennes ära. I sitt testamente 1747 bestämdes att egendomen skulle utgöra ett fideikomiss (egendomen kunde endast ärvas av den äldste arvingen i släkten). Högestads & Christinehofs fideikomiss med 45 anställda omfattar jordbruksmarker men även skog i trakten. Fideikomissägandet i Sverige avskaffades på 1960-talet och kommer att försvinna helt när nuvarnade ägare dör.
Se även Historiesajten.
Café: Slottscafé
Ägare: Familjen Piper
Hemsida: Christinehofs slott historia.
Öppet: Slottet är öppet 1 juni-20 augusti 10-17 dagligen. 21 augusti-1 oktober endast lörd-sönd. 10-17. Tror att parken alltid är öppen för besök.
______________________________________________________________________________________

Här råder ett lugn som jag sällan tidigare upplevt. Det är som att komma in i en annan värld där varken människor eller djur existerar, jo förresten fåren vid gården intill låg slött i skuggan och tittade på mig. Vid infarten till det som liknar en borggård står vanskötta idegransbuskar på var sida om gången och förutom hängasken som är nyplanterad framför slottet så finns inte så mycket mer planterat här.

På baksidan ner mot den lilla sjön eller stora dammen står två förvuxna buxbom vid trappan ner till den ena terrassen, trappan är vind och sned och stolparna av sten lutar. Det här är en trädgård som förfallit helt och hållet.  Jag kan dock förställa mig att det varit en vacker trädgård en gång i tiden.

2005 uppträdde Ulf Lundell här och det är ju nästan hemmaplan för honom. Men här har även Bob Dylan, Bryan Adams och Elton John uppträtt.
Ännu en gång har jag alltså kommit till ett slott där byggnaden är i fint skick men trädgården har skalats av och fallit i glömska. Visst förstår jag att det kostar pengar att bevara eller återställa äldre trädgårdar och parker men det är också ett kulturarv som går förlorat.
I slottets bottenvåning ligger slottscaféet, slottsbutiken och vår fasta utställning om Christinehofs Ekopark. Grevinnans våning är öppet för visning med guide eller att upptäcka på egen hand.
Omgivningarna är vackra med enorma bokar, hästkastanjer och ekar. Här finns ju också Christinehofs ekopark. Innan man kör in på slottsområdet så möts fyra alléer i en korsning och hela den långa allén fram till slottet består av gamla stora hästkastanjer.









Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0