Bibliska trädgården i Kopparberg
2005 utsågs Ljusnarsbergs kyrka till Sveriges vackraste. Den är helt i trä, byggd 1635 i rödmålad fjällpanel och har tjärat tak. Invändigt är den fylld med målerier. Den är väl värd ett besök bara den. Kyrkogården är mycket välskött, kyrkorådet kostar på massor av blommor som planteras ut under vecka 24. Här finns också en mångfald av sandgravar där sanden är dekoration istället för växtligheten. Sanden krattas och formas med specialredskap i olika mönster.
Gästspaning
Jag har den äran att ha Lilla B som gästspanare i den bibliska trädgården i Kopparberg. Tack för en intressant och fin spaning.
Tid: Sen eftermiddag 11 juni 2007 även den 19 juli 2007. Återbesök 2008.
Väder: Stekande sol, vindstilla och 28 grader vamt.
Läge: Svagt sluttande mot söder alldeles centralt i Kopparberg.
Känsla: Ingen speciell trädgårdskänsla utom i den del av trädgården som hade en gammal häck som avgränsning mot gatan. Annars en liten flack, platt känsla. En mycket stor stubbe vittnar om ett jätteträd som tagits ner. Ett lite tomt intryck när höjden inte finns, tycker jag.
Skötsel: Gräsmattedelen var inte så välklippt men inget ogräs i grusgångarna. Lite torrt men trädgården ligger i sluttande söderläge och just nu är det torrt överallt.
Planteringarna var fina. Jag skulle vara stolt över så lite ogräs - men det är amatörens syn.
Växter: Ett hundratal växter med anknytning till bibeln. De flesta är kryddörter men det finns även blommor och köksväxter.
Historia: Örtagården har inte så många år på nacken. Man kan nog säga att den mera har framtiden för sig. Jag såg att man höll på att göra i ordning ytterligare del av trädgården. Ingen skylt talade om vad som är på gång och ingen fanns att fråga.
Café: Studiegruppen som anmält sig i förväg kan köpa kaffe och smörgås. Annars finns det ett café i närheten inne i byn.
Ägare: Ljusnarsbergs församling.
Hemsida: Bibliska trädgården
Betyg: 3 eller 4 för planeringen och tanken bakom örtagården. Skulle nästan vilja återkomma lite senare på sommaren med skötselbetyg - växtsäsongen har precis startat och torkan är svår. Lite minus för dåligt skött lövhydda och oklippt gräsmatta. Den torra humlen från ifjol skulle tagits bort. Plus för det mycket centrala läget. En trädgård man kan gå in i när man ändå är i byn.
Se återspaningen den 19 juli längst ner.
I varje plantering finns bra skyltat vilken växt som är planterad och i de flesta fall finns hänvisning till bibeltexten. Några skyltar har också en kort beskrivning av hur växten använts. Bland örterna fann jag backtimjan, temynta, pepparmynta, isop, kattmynta, lavendel, daggkåpa, mandelblom, malört, ginst och smultron. Om några kungsljus i vardande berättar skylten: Kallades förr för ljusebrand därför att de vaxöverhöljda stjälkarna användes som ljusspiror i kyrkan och i klostren. Det hade jag aldrig hört förut.
Örtagården har sällskap av en liten köksträdgård. Där fanns just nu kål, bönor och linser. En liten skylt i landet berättar exempelvis om mållor:
Jobs bok 30:4 Saltörter plockade de bland snåren och ginströtter är vad de hava för mat. Där gurkorna skall växa stod det:
4 Mosebok 11:5 Vi kommer ihåg fisken som vi åt för ingenting i Egypten likaså gurkorna. En lövhydda för meditation finns. Det är en konstruktion i armeringsjärn som humlen kan klättra i. Nu var den bara uppväxt till hälften och såg lite trist ut med döda växtdelar från förra året kvar på ställningen. En damm symboliserar Guds öga. I en biblisk trädgård skall också finnas tistlar och törnen. Mariatisteln växer här.
De klagomål jag hade tidigare på skötseln gäller verkligen inte längre. Inget visset syntes på lövhyddan, gräsmattan var fin som en golfgreen och anläggningen var väldigt välvårdad. Blomningen var i full gång. Synd att de två parkarbetarna inte ville synas på bild, de har gjort ett jättefint jobb och kunde gott stolt visa upp sig. Det som jag tidigare trodde var en nyanläggning på gång var inte det.
Parkarbetarna berättade för mig att på sina ställen hade gräsmattan varit i så dåligt skick att den fick renoveras. Några planteringar i form av båtar var planterade med väldoftande växter. Där är samtliga namnskyltar i punktskrift. Den synskadade kan när han läst på skylten följa en fisklina som är bunden från skylten och till den växt som han nyss läst om. På bilden syns linan om man tittar noga. Själv läste jag den vanliga skriften, fast lite slarvigt:
Psalmblad. Jojo, det var ju en passande felläsning i en biblisk trädgård. I köksväxtavdelningen växte det ytterst magert. Men vädret rår vi inte på. Även om inte de bibliska köksväxterna var så stora hade ogräset inte heller fått fäste. Intryck: Betydligt bättre än förra spaningen. Det är en mycket liten anläggning men välskött. Omskött skulle man kanske till och med säga. Om man är i Bergslagen är den bibliska trädgården värd ett besök.
Postat av: Ellis
Ja där känner jag igen mig i alla fall. :-) Jag gick där en stund tidigt i våras, men då var det inte mycket att se. Får göra ett besök igen nu i sommar. Kyrkan ska jag till imorgon - skolavslutning. Bra skrivet, LillaB!
2007-06-14 @ 13:14:40
URL: http://alltunderhimlen.blogsome.com/
Postat av: Ellis
Ett litet tillägg om kyrkogården vid kyrkan: det sitter skyltar vid många av de gamla gravarna, som berättar lite om personerna. Intressant läsning!
2007-06-14 @ 13:15:37
URL: http://alltunderhimlen.blogsome.com/
Postat av: Inkan i Stockholm
Himmel så vackert! Dina foton lillaB är så vackra och det låter intressant.Tänk så många fina utflyktsmål det finns i vårt land. Alla dessa vackra trädgårdar & parker! Tack!
2007-06-14 @ 19:49:02
URL: http://blaafaagel.blogspot.com/
Postat av: Marit H
Hej! Vilken kul blogg, och vilke HÄFTIG kyrka! (Typiskt mig kanske som ännu bara är nybörjare på trädgård). Jag tänkte länka till dig på min blogg, hoppas att det är okej! mvh Marit/ Rättviks-sommar www.rattvikssommar.blogspot.com
2007-06-15 @ 10:54:53
URL: http://rattviksssommar.blogspot.com
Postat av: Ida
Takk for omvisningen. Kom meg hit via Lilla B. Her var det vakkert! :)
2007-07-24 @ 10:18:11
URL: http://www.surfida.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren
Ida: Välkommen hit.
2007-07-24 @ 11:06:55
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: irene.roos
idag 2010 är denna örtagård och hus i privat ägo allmännheten äga ej tillträde .besök kan göras om man kontaktar ELOF.?? turistbyrån vet kanske mer.
2010-07-17 @ 08:56:52