Site Meter

Drömhörnan

Det är inte slottet som lutar. Jag har använt vidvinkel...

Jag kallar den Drömhörnan lite skämtsamt eftersom jag älskar Enköpings Drömpark som har de vackraste perennkompositionerna jag vet. Invid muren nedanför ligusterhäcken ligger den nya perennplanteringen. Det är ingen jätteyta men ändå så pass stor att jag kan använda ganska många olika perenner och tanken är att de ska växa lite ängslikt (inte ängsligt) och vävas in i varandra. Surkörsbärsträdet står mot norr så det kommer inte att skugga de övriga växterna.

I den här hörnan växte tidigare enbart såpnejlika som hade en alldeles för bra plats här nedanför borggården. I höstas grävde jag bort alla dessa såpnejlikors rötter. Det var ett enormt jobb, men jag grävde och grävde och grävde, om och om igen och förhoppningsvis fick jag bort varje liten rotbit, det räcker med att någon enstaka rotbit ligger kvar för att de ska börja ta över planteringen igen.

När Allt om Trädgård hälsade på i höstas sa chefredaktör Viveka Ljungström att det inte går att få bort alla rötter. Men jag har bestämt mig att det ska gå, att den här planteringen ska bli som jag tänkt. En risk är också att jag kanske dukar upp ett nytt smörgårdsbord för skogens vänner rådjuren och hararna. Men jag måste ju prova, jag vill inte se mig besegrad ännu. Om jag misslyckas kan jag ju alltid skylla på djuren...eller vädret eller så.

Hur som helst så planterade jag perenner i nederkant redan förra året och nu har jag börjat fylla hela den här hörnan med olika växter. Det här är det absolut roligaste som finns inom trädgårdsyrket - att få skapa en plantering från grunden och försöka förverkliga den där drömplanteringen man har i tankarna. Det här är en plats där gästerna passerar från och till hotellet och jag vill verkligen att det här ska bli bra.
En del av planteringen ligger i skugga nästan hela dagen och där har jag platerat träjon och ska komplettera med vit astilbe har jag tänkt. Annars är tanken att det ska bli en ganska romantisk plantering i sol.

Bilden med den vita trädgårdsnattviolen är från Rosendal och rosen är Rosa rugosa ´Ritausma´
  • Ett surkörsbärsträd Fanal - Mest för prydnad
  • Pioner - delade från parken
  • Några Rosa rugosa ´Ritausma´ som har rosa knoppar och blir sedan vit,  som remonterar långt in på hösten.
  • Nepeta ´Six Hills Giant´ blommar maj-oktober
  • Vit trädgårdsnattviol - blommar i maj-juni
  • Stenkyndel  - Blommar juli-oktober
  • Näva ´Brookside´
  • Näva ´Kashmire White´
  • Näva, spansk ´Klaas´
  • Näva, kronnäva Rose Clair
  • Näva. Sweet Heidy
  • Aklejor
  • Stjärnflocka
  • Bolltistel
Några perennsorter kvar att plantera bl.a. vit echinacea. Har också beställt en favorit som ännu inte kommit in till Zetas, den växten är tänkt att spela huvudrollen. Det blir säkert några ändringar framöver då jag sett om växterna trivs tillsammans.

Kommentarer
Postat av: Madeleine

Det låter spännande med en ny plantering. Vad är det för favorit du beställt...? ;)

2011-04-22 @ 10:48:42
URL: http://www.axelzonstradgard.se
Postat av: Nina Lindh

Drömparken i Enköping... är min våta dröm. Ungefär. Dit vill jag igen, det är hemma för mig.

2011-04-22 @ 10:48:51
URL: http://ninalindh.blogspot.com
Postat av: Janicke

Så fint det blir, lycka till.

2011-04-22 @ 11:00:24
Postat av: Blomkärringen/Gullvivan

Jaha, då har du tvättmedel för rätt lång tid framöver förstår jag.. (såpnejlikans rötter - tänkte jag skulle testa någon gång)



Det ser verkligen härligt ut, en böljande dröm. Blir spännande att följa resultatet och höra vad det är för växt som ska spela huvudrollen (:D

Rosa rugosa ´Ritausma´, den skulle jag ju beställa hade jag tänkt, tack för "påminnelsen"!

2011-04-22 @ 20:33:37
URL: http://blomkarringen.blogspot.com
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Madeleine: Mer om den beställda senare, vacker är den, jag lovar!



Nina Lindh: Ja Enköping ska man besöka så ofta man kan!



Janicke: Tack så mycket!



Blomkärringen/Gullvivan: Just ja, nu behöver man inte köpa tvättmedel på ett tag. Lycka till med Ritausma!

2011-04-23 @ 00:10:38
Postat av: Karin

Vilket fantastiskt projekt! Fick inspiration! Ska själv återstarta (har varit täckt av byggställningar i några år) en södervänd rabatt som kan bli ganska stor. Kan vi få se en skiss också? Jag älskar planteringsscheman! Jag gissar på att överraskningen är en magnolia?

2011-04-25 @ 13:40:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0