Site Meter

Lilla slottsträdgården på Läckö

 
Tid: 4 augusti 2010
Läge: Från Lidköping är det skyltat mot Läckö Slott. Slottet ligger ca 25 km norrut på Kållandsö. 
Känsla: Som att kliva in i 1600-talet. En mycket vacker köksträdgård.
Skötsel: Perfekt!
Växter: Köksväxter och mängder av sommarblommor mitt bland alla grönsaker.
Historia: Se historiesajten. Simon Irvine skapade den nya köksträdgården i början av 1990-talet.
Ägare: Staten
Växtzon: 2
Trädgårdsmästare: Marika och Simon Irvine
Café: Restaurang Fataburen. Café Stallet
Hemsida: Läckö slott
Öppettider: Se här.

Den här gången skedde min onsdagsvandring 38 mil hemifrån. Ett hårt regn hemma byttes mot sol vid Läckö slott. Efter att ha ätit en mycket god medhavd sallad vid stranden mitt emot slottet blev det dags att kliva ner i den där vackra slottsträdgården som Simon Irvine (som hade semester nu) skapat. För två år sedan besökte jag trädgården  den 13 augusti, och då tyckte jag att det blommade fler pipört på den övre etagen i trädgården. Nu märktes mest ålandsrot, bolltistel, stockrosor mm men pipörten blommade fortfarande. Sommarens hetta hade gjort att flera perenner blommat ut tidigare än normalt.

Den här platsen med sitt höga läge på en udde vid Vänern sydligaste strand är fantastiskt vacker och köksträdgården har ett perfekt läge med sol nästan hela dagen och med skyddande murar runt trädgården.
Jag pratade en stund med trädgårdsmästare Jesper, som jag hade mailkontakt med tidigare i år och han trivdes bra här med sin första säsong i Läckö lilla slottsträdgård. Han har en vacker arbetsplats. Jag försökte tänka mig in i trädgårdsmästarrollen här själv...men jag behöver nog större ytor att röra mig på...skulle nog känna mig aningen instängd här. Men visst är det en stor fördel att kunna ha allt så nära och där man kan överblicka alla växter. Man bör nog också som Jesper, vara en trevlig typ...och ha en lust att visa och berätta om trädgården och växterna.

Vi tar det ännu en gång!
Jag är ingen köksträdgårdsodlare. Därför tänker jag inte ge mig på att kommentera odlingarna här utan nöjer med att tycka att trädgården är vacker och det är inte bara den långa pergolagången som är vacker utan jag tror att jag faller för växternas varierade höjder som t.ex. stora höga ´´häckar´´ med bl.a.  rosenbönor som ger en skön rumskänsla i den nedersta delen av trädgården.
Den bästa tiden om man vill se blommande perenner som t.ex. pipörten i övre plan...är några veckor tidigare men å andra sidan är grönsakerna mer tillväxta nu.
Det känns alltid fint att besöka den här platsen och om några år är jag säkert tillbaka igen.

Jo...just det! Extra plus till trädgårdsmästarens klädsel...snyggt!


Ålandsrot


Den vackra rödkålen.

Så här ska ett riktigt gammalt slott se ut tycker jag. Vitt...men var inte taket mörkare för två år sedan? Eller? Någon som vet?


Trädgårdsmästare Jesper Lindblad

Rosenbönor Phaseolus coccineus

Den vackra klockrankan Cobaea scandens klär hela pergolan och rankorna kan bli 5 meter långa.

Hur tänkte man här?
Nu har jag fått förklaringen av Jesper:
´´Gällande de där färgade keramikkuporna bredvid frilandsgurkorna, så har de nyligen haft friséesallatshuvuden under sig. Detta gjorde att sallaten blektes och därmed blev 
mindre besk (en besökare berättade att han sett hela fält av friséesallat med kupor över sig nere i Normandie). 
Blev verkligen en helt annan, och grymt god, smak tack vare detta förfarande; de vita, krusiga bladen var mjälla och krispiga och restaurangen tryfferade den "vanliga" bataviasallaten med dem.´´

Här finns växtförteckning.


Innan vi åkte hem blev det kaffe vid Café Stallet.

 
Några bilder från mitt besök 2008


Pipörten trivdes här utefter murar och trappor
De är tre som ansvarar för den här trädgården med Simon Irvine som nu var på semester. Tobias visade sig vara en mycket växtkunnig och trevlig ung man som vid mitt besök skulle ha en visning för en större grupp.

Kommentarer
Postat av: Torprosen

Visst är det vackert vid Läcko slott..tack för rundvandringen..hinner nog inte dit i år.

2010-08-05 @ 21:45:05
URL: http://www.torprosen.blogspot.com
Postat av: Lars Forslin

När jag var på Läckö för ett par år sedan så blommade pipört och kungsljus överdådigt redan vid midsommartid. I år har det väl varit så varmt att blomningen går över snabbare än vanligt. pipörten ska ju blomma till oktober läser man annars.

http://blogg.perenner.se/2010/07/28/bland-piport-och-kungsljus-pa-lacko-slott/

2010-08-05 @ 22:52:07
URL: http://blogg.perenner.se
Postat av: Mariana

Var det fällor dom där färgade topparna eller bara till pynt?

Mariana

2010-08-05 @ 23:10:13
URL: http://tradgardsdesign.blogspot.com
Postat av: yrsa

vackra bilder igen- inte har jag hittat nå sådana slottsparker här i finland, sku kanske aktivt behöva söka, vackra miljöer har vi ju nog. - tänkte man bröst?

ha en skön semester, o vila kroppen!

2010-08-06 @ 08:55:37
Postat av: Monica

Läckö är fint med, varit där i rosornas tid och läst poemen som står på väggarna. Annars tror jag nästan du ha en intressantare miljö på ditt slott. Synd vi inte har nån konferens där:-). Läckö är ju tomt i princip på insidan (om det fortfarande är så) du är ju mer i en "levande" miljö med omgivande hav. Du har ju en otroligt vacker arbetsmiljö bromsar, getingar och vinterkyla till trots men skönheten kanske uppväger? Och snart är det vår igen:-)! Trevlig semester, vila från allt betungande som datorn kanske?.

2010-08-06 @ 15:03:53
URL: http://starfors@hotmail.com
Postat av: op

Taket på slottet har tidigare (i modern tid) varit svart eller grått. På greven Magnus Gabriels tid lär det dock har varit rött och så lät man måla det när taket lades om under pågående resturation. Tyvärr hade man lite för bråttom på vissa delar och målade innan takspånen hade torkat helt, med den konsekvensen att färgen inte fäste utan regnade bort. Så har jag hört.

2011-02-11 @ 22:56:10
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Men jag tyckte att det svarta taket var vackrare mot det vita slottet...!

2011-02-11 @ 23:01:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0