Site Meter

Februarivandring i Stockholm



Ledig onsdag och jag tog tunnelbanan till stan. Trots allt så känner jag värme och kärlek för den här kalla huvudstaden och hur ofta jag än planerar att flytta här ifrån så är det alltid lika svårt att dra upp de där djupaste rötterna. Jag brukar säga att jag känner hatkärlek för Stockholm, ibland vill jag bara fly från trängsel och bilköer men vissa stunder älskar jag den här platsen. Det gäller att röra sig i Stockholm under rätt tid och på rätt platser.



Strömmen är svanenmärkt! 


Norrbro som fyller 200 år och är Stockholms äldsta bro renoveras nu då bron har sjunkit en aning och det har runnit in vatten i Medeltidsmuseet. Renoveringen ska bara färdig nu i år. Den invigdes 1807 och ska se ut på exakt samma sätt när den återinvigs. 1853 sattes Stockholms första gaslyktor upp på Norrbro. 1961 fanns förslag att riva Norrbro för att i stället bygga en modern betongbro.....ljuva 60-tal!!



Något som alltid intresserat mig är Stockholms byggnader och jag minns då jag som barn kom till huvudstaden med tåg från Norrtälje och med stora ögon såg Naturhistoriska riksmuseets slottslika byggnad och längre fram Stockholms innerstads alla vackra bostadshus. Under de 34 år som jag bott i Stockholm har jag tittat upp mot husens fasader och ofta häpnat över hur vackra många byggnader är.
Under nästan alla år i Stockholm har jag bott i Bromma men på 80-talet bodde jag under ett år på Norrtullsgatan 57 i Vasastan. Mina favoritstadsdelar i stan är annars Kungsholmen och Södermalm.


Några av Strandvägens palats.



Det blir ingen tredje blogg....det får räcka med de två som jag redan har.

För ett år sedan
För två år sedan

Dagens låt .....ok det är inte sommar nu men....
Trubbel....och mer trubbel.

Stockholmsvandringar
.
.

Kommentarer
Postat av: Njut i din trädgård

Tack för ett vackert inlägg med stämningsfull musik! Jag känner igen mig så fantastiskt mycket i dina ord.



Du får en kram av mig!

2009-02-04 @ 14:58:43
URL: http://czmastergarden.blogspot.com
Postat av: billan

Vi har en mycket vacker huvudstad, det må man säga...

Bra att du haft en skön stadsdag och inte ägnat dig åt fler tvätt-tester, tyckte det var riktigt kul med ditt USBminne. Jag blir upplyft varje gång det är nån annan än jag som gör galenskaper!!!

Monica Z kan man aldrig höra sig mätt på. Hennes underbara version av Olle Adolfssons låt som jag nu inte kommer på vad den heter "när hon har hammaren beredd under kavajen".........är även den superbra.

2009-02-04 @ 15:50:19
URL: http://auroraborealis-1.blogspot.com
Postat av: HelenJ

Jag förstår din hatkärlek. Stockholm är en otroligt vacker stad - men bo där vill jag inte. Jag har som tur är en syster i Spånga, så jag kan hälsa på ofta och bara njuta av det "gottiga". =) /Helen

2009-02-04 @ 15:50:46
URL: http://gronafunderingar.blogspot.com
Postat av: Åsa!

Stockholm har många vackra byggnader, som besökare kan man gärna sätta näsan i vädret!

2009-02-04 @ 16:57:42
URL: http://bitihopdax.blogspot.com/
Postat av: Thomas H

Tack, igenkännandets glädje är stor. Har följt med längs de kända stråken och kan säga, att som nuvarande lantis känner jag stark längtan tillbaka. Södermalm tycker jag bäst om. Sann kärlek, tror jag.

2009-02-04 @ 17:13:11
URL: http://thomasmedh.blogspot.com
Postat av: Katarina

Jag kan bara hålla med om alltihop! Jag är född i stan och bodde här tills jag var 4, sen blev det rundturer på landsbygden,så för mig har det alltid varit hemma på nåt nästan magiskt sätt. Och ändå kan man längta bort...

Söder förstås, men jag gillar Vasastan också. Kungsholmen har jag svårare för fast jag gick i skolan där i tre år.

Ps. Hammaren under kavajen är "Trubbel"!

2009-02-04 @ 17:51:01
URL: http://kollitott.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Njut i din trädgård: Tack själv!



billan: Det är ´´Trubbel´´ du menar och det har även Katarina sagt ser jag.



HelenJ: Vi är alla olika som tur är. För min del sä väger kärleken över vad gäller Stockholm och blir nog kvar ett tag till.



Åsa: Jo...den blogg jag tänkte starta skulle handla om Stockholms byggnader.



Thomas H: Låter jobbigt Thomas men som tur är så är ju inte avståndet så långt.



Katarina: Egentligen finns det ju delar av alla stadsdelar som är både bra och dåliga. HELA söder är inte heller bra och verkligen inte hela Kungsholmen. Man får samla på sina fina platser i stan.



2009-02-04 @ 18:33:39
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Staffan H

Trevliga bilder från vandringen. Kan känna igen mig i kluvenheten. Jag älskar också Stockholm, men trängsel mm får mig ibland att önskar att jag bodde på ett annat ställe.

2009-02-04 @ 18:52:21
URL: http://staffanhuss.wordpress.com
Postat av: Kersti

Dagens låt är en favorit även på vintern. Stockholm är fantastiskt på många sätt. Jag njuter av att liksom du bo lite i utkanten. Det är ändå en ganska liten storstad Stockholm. Jag cyklar mycket och t-centralen når jag på en kvart tjugo minuter. Promenera in till stan kan man också göra eller hem om sista tunnelbanan gått. Det finns så väldigt mycket fin i stan, husen, parkerna och alla spännande människor. nej jag kan inte tänka mig att flytta här ifrån.

2009-02-04 @ 20:55:29
URL: http://plommenad.blogg.se/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Staffan H: Alternativet är sommarstuga som jag hade i tio år men tyckte att jag blev för fast där. Man åkte dit under varje ledig tid...såg inget annat.



Kersti: Då bestämmer vi att vi bor kvar tycker jag...!

2009-02-04 @ 21:09:46
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0