Site Meter

Ringbarkad Magnolia


15392-1194I somras berättade jag att hararna hade plockat bort stamskyddet från det nyplanterade Magnolia kobus och ätit av barken men att det då fanns en liten del kvar så att savflödet kunde fungera och trädet har grönskat fint hela eftersommaren.

Förra veckan skulle jag inspektera stammen och upptäckte då att den lilla del av barken hade torkat och nu var trädet helt ringbarkad, alltså nu väntar döden för det vackra Magnoliaträdet. En gång i tiden när jag gick trädgårdskurs fick vi lära oss att göra en ´´bro´´ av frisk bark från trädet över det ringbarkade området. Nu hade det varit bättre om det varit tidig vår så att saven kunde starta långsamt.

Men vi har inget att förlora så att jag skar bort en gren från kronan, använde frisk bark och lättade barken på stammen och förde in den lösa barken. J kom med en tejp som vi band runt med och vi provade också att lägga över en hel frisk gren över skadan och skar en kil som vi fäste den friska barken. Tyvärr glömde jag att fota när barken kom på plats. Vet inte hur stor chansen är att det här funkar....kanske 5%. Vi får se nästa år.


Om bloggen i vinter
Nu börjar trädgårdssäsongen gå mot sitt slut och framöver kommer det inte att bli så mycket att rapportera från trädgården mer än att tonvis med löv ska flyttas. Bloggen kommer trots det vara inriktad på trädgård men den kommer att handla om mycket annat också. I april blir det mest om trädgård igen.

Gunnels gröna
15392-1195

Söderläge är slut för säsongen (sista programmet från Visby här)  och nu på onsdag tar Gunnels gröna över. Skönt att något trädgårdsprogram fortsätter ett tag till. Det blir åtta avsnitt där Gunnel besöker trädgårdar i Sverige.


Kommentarer
Postat av: Lilla B

Lycka till med magnoliaoperationen! Får väl hoppas att patienten tillfrisknar.
Blev både överraskad och glad när jag såg att du länkat till Lilla B som Dagens blogg. Tack! Det värmde gott, ska jag säga.
Solen värmer också här i Bergslagen - ska ut och leta trattkantareller TROTS de förbannade älglössen.

2007-10-06 @ 11:42:03
URL: http://lillab.blogspot.com/
Postat av: Ville

"Tonvis med löv ska flyttas" Kör ni bort lövet? Ni
klipper inte ner det i gräsmattorna?

/Ville

2007-10-12 @ 19:37:41
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ville: Eee...du vet nog inte hur vår park ser ut?
Skulle vi klippa ner allt löv skulle parken se ut som en kompost. Men vi kör ihop löven med en stor gräsklippare med utkastare och då blir det fint klipp kvar till gräsytorna. Stora delar av våra gräsytor är ängsmark fram till midsommar och en blomsteräng ska absolut inte gödslas på något vis...den marken ska vara mager.

2007-10-12 @ 19:55:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0